"Isten engem úgy segéljen!". Cum si-a incheiat Ritli juramantul si de ce a fost primit fara sampanie

×
Codul embed a fost copiat

Anuntul vine dupa ce UDMR l-a propus pe Ritli Ladislau pentru functia de ministru al Sanatatii, precizand ca impreuna cu PDL s-a ajuns la un consens.

Noul ministru al Sanatatii, Ritli Ladislau, a rostit, miercuri, la ceremonia desfasurata la Palatul Cotroceni, ultima parte a juramantului de investitura - "Asa sa-mi ajute Dumnezeu!" - atat in limba romana, cat si in limba maghiara.

Presedintele Traian Basescu i-a spus, miercuri, noului ministru al Sanatatii, Ridli Ladislau, ca spera sa inteleaga ceea ce predecesorul nu a inteles, ca nu se pot da alti bani la sanatate pana nu se inchid robinetele prin care se scurg bani spre ale directii, nu spre bolnavi.

 "Nu am sa spun nimic in afara a ceea ce am discutat inainte de investirea dumneavoastra. Vreau sa stiti ca dau o atentie deosebita evolutiilor reformei in sistemul de sanatate. Vreau sa intelegeti ceea ce precedesorul dumneavoastra nu a inteles, ca nu se pot da alti bani la sanatate pana cand nu inchidem robinetele prin care se scurg bani de la sanatate, dar nu inspre bolnavi, ci inspre alte directii. Va doresc mult succes in indeplinirea mandatului", a spus Traian Basescu.
La finalul discursului, seful statului a anuntat ca ceremonia s-a incheiat.

"Ceremonia s-a incheiat, sampanie nu avem... austeritate", a punctat Basescu.

Citește și
Ritli Ladislau
Medicul Ritli Ladislau propus pentru Ministerul Sanatatii. Ce conditii pune UDMR
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

21:30 Ritli Ladislau a depus, miercuri seara, la Cotroceni, juramantul de investitura in functia de ministru al Sanatatii, rostind la sfarsit cateva cuvinte in limba maghiara, la eveniment fiind prezenti premierul, presedintele Camerei, reprezentanti ai Guvernului, precum si presedintele CNAS.
Ritli Ladislau a citit juramantul in fata sefului statului, rostind la sfarsit cateva cuvinte in limba maghiara, dupa care a dat mana cu presedintele.

18:40 Ritli Ladislau depune juramantul de investitura in functia de ministru al Sanatatii in cadrul unei ceremonii care va avea loc, la ora 21.30, la Palatul Cotroceni.

18:00 Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri, decretul privind numirea lui Ritli Ladislau in functia de ministru al Sanatatii, informeaza Administratia Prezidentiala.

Totodata, seful statului a semnat decretul prin care se ia act de demisia lui Cseke Attila din functia de ministru al Sanatatii si se constata incetarea functiei acestuia de membru al Guvernului.

17:35 Iata declaratiile premierului Emil Boc:

Am inaintat presedintelui Romaniei propunerea pentru domnul Ladislau Ritli in functia de ministru al sanatatii.

Ii multumesc inca o data ministrului Cseke pentru ca si-a asumat niste masuri dure la conducerea Sanatatii.

Va fi o mai buna coordonare a politicilor dintre ministerul sanatatii si Casa (CNAS). Acum Casa este subordonata Ministerului, dar rtamane ordonator principal de credite.

Propunerea pentru noul ministru

"Dupa demisia domnului Cseke Attila din functia de ministru al sanatatii, Uniunea Democrata Maghiara din Romania il propune pe domnul Ritli Ladislau in fruntea Ministerului", anunta UDMR intr-un comunicat, dupa ce in cursul zilei de miercuri reprezentantii Uniunii anuntau ca nu s-a ajuns inca la un acord. 

Conform sursei citate, "dupa consultarile cu Partidul Democrat-Liberal, membrii coalitiei au ajuns la un consens, si anume Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa fie coordonata de Ministerului Sanatatii, pentru ca in acest fel pot fi realizate cel mai eficient politicile publice in domeniu".

Reactia lui Ritli Ladislau, aflat in drum spre Capitala

"Deseara trebuie sa ajung la Bucuresti in legatura cu preluarea ministerului si, evident, daca presedintele Romaniei a acceptat nominalizarea mea, accept si eu oferta de a exercita aceasta functie.

Despre raporturile dintre minister si Casa Asigurarilor de Sanatate stiu doar ca aceasta urmeaza sa fie coordonata de catre minister, dar nu cunosc alte detalii decat ca probabil aceasta coordonare se va face la nivelul unui secretar de stat din minister", a declarat dr. Ritli Ladislau.

El a mentionat ca va continua proiectele incepute de predecesorul sau, Cseke Attila, urmand sa acorde atentie speciala pentru descentralizarea sistemului.

UDMR precizeaza ca Ritli Ladislau este unul dintre cei mai reputati medici din Oradea, ocupand de-a lungul ultimilor 30 de ani mai multe functii administrative.

Noul ministru nu pare sa fie un om sarac. Potrivit declaratiei de avere pe care o puteti descarca de la finalul articolului, nu are bani in conturi, insa detine un teren, doua apartamente, o casa de vacanta cu piscina si un autoturism.

CV-ul lui Ritli Ladislau

S-a nascut la Oradea, la 8 iunie 1948, si a absolvit Facultatea de Medicina din Timisoara in anul 1973 ca sef de promotie. Ritli Ladislau a fost director al Spitalului Teritorial Orasenesc Stei intre anii 1978-1986, apoi medic inspector la Directia Sanitara Bihor pana in 1990, cand a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea. Intre 1997 si 2009 a condus Directia de Sanatate Publica a judetului Bihor.

Ritli Ladislau este specialist in pediatrie, oncologie si hematologie, conferentiar universitar la Facultatea de Medicina si Farmacie din cadrul Universitatii din Oradea.

Din anul 2010, este director medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Coalitia incordata.
Coalitia incordata. "Nu avem un nou ministru la Sanatate, inca se discuta situatia CNAS"

In coalitia de guvernare inca nu s-a ajuns la o intelegere pe tema trecerii CNAS la Ministerul Sanatatii. Reprezentatii UDMR spun ca pana vineri vor mai fi discutii, in timp de premierul Boc declara ca nu sunt tensiuni intre partide pe aceasta tema.

Medicul Ritli Ladislau propus pentru Ministerul Sanatatii. Ce conditii pune UDMR
Medicul Ritli Ladislau propus pentru Ministerul Sanatatii. Ce conditii pune UDMR

Unul dintre cei mai reputati doctori din Oradea, Ritli - in prezent director medical al Spitalului Clinic Municipal - este specialist in pediatrie, oncologie si hematologie.

Cum a incercat Boc sa-l intoarca din drum pe Cseke. Controversa CNAS
Cum a incercat Boc sa-l intoarca din drum pe Cseke. Controversa CNAS

Premierul Emil Boc a incercat sa-l calmeze pe Cseke Attila, nemultumit de fondurile alocate sanatatii, spunandu-i ca va primi mai multi bani in luna octombrie, cand Guvernul va opera o noua rectificare.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.