Ponta: PSD a primit în septembrie peste 7 milioane de euro din bani publici, subvenție


Ultimul update: Duminica 09 Decembrie 2018 17:01
Data publicarii: Duminica 09 Decembrie 2018 16:55
Categorie: Stiri Politice
Liviu Dragnea, Victor Ponta - AGERPRES

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că reprezentanţii formaţiunii pe care o conduce vor depune un amendament la proiectul legii bugetului de stat.

Ponta vrea ca subvenţiile acordate partidelor politice să fie suspendate pentru o perioadă de cel puţin un an, măsură care ar permite dublarea pensiei minime pentru 300.000 de beneficiari.

"Am găsit o sursă de finanţare nu foarte mare, dar importantă. Cei 16 deputaţi Pro România vom depune un amendament la legea bugetului de stat (...) PSD, PNL şi ceilalţi timp de un an de zile să nu ia bani de la bugetul de stat, să îi lase prin amendamentul nostru la bugetul de pensii. Tuturor beneficiarilor de pensie minimă de 640 de lei din aceste fonduri putem să le dublăm pensia, să ajungem la pensia medie. Sunt 300.000 de beneficiari cărora putem să le dublăm pensia minimă, un an de zile dacă nu mai plătim aceste subvenţii de la bugetul de stat pentru funcţionarea partidelor politice.

Cred că un an de zile de solidaritate din partea PSD şi PNL cu pensionarii din România ar fi un gest apreciat în campania electorală. Nu mor dacă nu iau 35 de milioane de lei pe lună. Sunt 8 milioane de euro din bani publici, pe luna septembrie doar, pentru un partid politic. E categoric exagerat şi, categoric, o sfidare la adresa oamenilor", a spus Ponta, potrivit Agerpres.

El a precizat că în baza modificărilor propuse în acest an de către deputatul PSD Mircea Drăghici la legea 334/2006, privind finanţarea partidelor politice, în luna septembrie PSD a primit de la bugetul de stat 35 de milioane de lei, iar PNL 16 milioane de lei. În octombrie PSD a beneficiat de 12 milioane de lei, iar PNL 5,5 milioane de lei.

"Finanţarea partidelor, din 2018, prin amendamentul respectiv, nu se mai face prin procent din buget, ci procent din PIB. Deci în loc să finanţăm procent din PIB la sănătate şi educaţie, finanţăm la procent din PIB partidele politice. Suma totală pentru anul 2018 - dar va creşte în 2019 - este de 190 de milioane de lei", a spus fostul prim-ministru.

Victor Ponta a atras atenţia asupra faptului că atunci când a fost elaborat proiectul legii pensiilor, reprezentanţii Guvernului "au uitat de persoanele cu dizabilităţi" şi a menţionat că Pro România va susţine cele patru amendamente ale PNL care corectează acest aspect. El a reamintit că reprezentanţii Pro România au depus un amendament conform căruia legea pensiilor ar urma să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2019, nu pe 1 septembrie 2021.

"Dacă există resurse bugetare, atunci nu înţeleg de ce trebuie să dăm din 2021, trebuie să dăm de la 1 ianuarie 2019. Suntem în 2018, am văzut trompetele strigând cât de bine o ducem şi cât de mulţi bani avem la buget. Creşterile de preţuri sunt azi, inflaţia e azi, trebuie să aplicăm legea de azi. Dacă nu există bani la buget, atunci nu putem să adoptăm o lege mincinoasă, prin care să îi minţim pe pensionari că o să primească ceva în 2021. (...) Această lege, care prezentată la televizor de reprezentanţii Guvernului dublează, triplează pensii, pensii pe hârtie - ca şi autostrăzile care se fac tot pe hârtie - trebuie să intre în vigoare la 1 ianuarie sau nu trebuie să intre deloc, decât atunci când vor exista bani pentru acest lucru ", a spus el.

Ponta a adăugat că Pro România aşteaptă de la Guvern o prezentare foarte clară asupra resurselor bugetare, care să fie confirmată şi de Comisia Europeană.

"După cum ştiţi, în ultimele documente ale Comisiei Europene se vorbeşte despre România ca ţara care a deviat cel mai grav de la ţintele de deficit, despre ţara care se împrumută cel mai scump şi care are cele mai mari probleme de finanţare. Şi atunci nu putem să adoptăm o lege prin care să îi minţim pe oameni (...) Noua lege privind sistemul public de pensii a trecut de Senat fără să fie discutat, nu s-a discutat în niciun fel, doar s-a votat (...) Cred că este cea mai importantă lege din acest an, pentru că priveşte peste 5 milioane de beneficiari direcţi şi îi priveşte pe ceilalţi cinci milioane care sunt contribuabili şi care prin contribuţiile lor susţin sistemul public de pensii", a mai afirmat liderul Pro România.

Sursa: Agerpres

Victor Ponta: ”Cei din Opoziţie nu au discutat cu noi despre moţiunea de cenzură”
Victor Ponta: ”Cei din Opoziţie nu au discutat cu noi despre moţiunea de cenzură”
Ponta:
Ponta: "Prevederile Legii pensiilor trebuie să intre în vigoare la 1 ianuarie"
Ponta, despre schimbarea lui Dragnea din funcție: ”Va fi o bătălie de mai lungă durată”
Ponta, despre schimbarea lui Dragnea din funcție: ”Va fi o bătălie de mai lungă durată”
Ponta:
Ponta: "Prevederile Legii pensiilor trebuie să intre în vigoare la 1 ianuarie"
Ponta, despre schimbarea lui Dragnea din funcție: ”Va fi o bătălie de mai lungă durată”
Ponta, despre schimbarea lui Dragnea din funcție: ”Va fi o bătălie de mai lungă durată”
Încă o lovitură pentru Dragnea de la Victor Ponta. Preşedintele PSD Caraş-Severin a demisionat
Încă o lovitură pentru Dragnea de la Victor Ponta. Preşedintele PSD Caraş-Severin a demisionat
VIDEO PROTVPLUS.RO
Filmul negocierilor pentru formarea Guvernului. Iohannis, întâlniri cu liderii
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Filmul negocierilor pentru formarea Guvernului. Iohannis nominalizează marți premierul
Surse: Numele luate în calcul pentru viitorul Guvern PNL. De ce nu e și Rareș Bogdan
PSD continuă lupta în Parlament și anunță că nu va vota învestirea noului Guvern
Guvernul a dat primarilor 1,4 miliarde de lei, deși aceștia au cerut mult mai mult
Ce nu mai are voie Viorica Dăncilă să facă în Guvern, după ce a ajuns premier interimar
Care sunt cele 4 condiții pe care le pune USR ca să voteze un Guvern liberal
iohannis pnl brasov
Iohannis, despre PSD: „Suntem în război și vom câștiga acest război”
Ministrul Cuc: "35 de posturi de director din CNAIR, desființate". Anunțul Companiei de Autostrăzi
Nicuşor Dan, preferat de membrii USR Bucureşti pentru Primăria Capitalei
Gabriela Firea, după lansarea Vioricăi Dăncilă: Nu fiţi trişti! Ce nu te doboară te întăreşte
Tăriceanu, despre Dăncilă: „Nu poate să reducă numărul de consilieri, că se supără rudele lor”
Cum a lansat-o PSD pe Viorica Dăncilă la prezidențiale: citate din Sun Tzu și o "broșă de campanie"