Ponta: Marti ii dau lui Basescu un draft al scrisorii catre liderii UE, poate o distribuie la CE

Victor Ponta si Traian Basescu

Premierul Victor Ponta a anuntat ca ii va prezenta, marti, presedintelui Traian Basescu un draft al scrisorii care va fi transmisa sefilor de stat si de guvern din UE pentru sprijin la aderarea la Schengen.

"Maine voi prezenta presedintelui un draft al scrisorii, ca sa o semneze. in acest moment, in Schengen chiar trebuie sa intram si decizia este pur politica, iar atunci efortul nostru este un efort politic. Deci, decizia nu se mai ia decat politic in acest moment, pentru ca tehnic, procedural, toate lucrurile sunt facute. Chiar suntem pregatiti. Este pana la urma un apel al nostru, un subiect in jurul caruia suntem uniti. Poate chiar o aduce, joi, presedintele la Consiliul European si o da fiecarui sef de guvern (scrisoarea-n.r.)", a spus Ponta, luni, aflat la Bruxelles.

Premierul Victor Ponta l-a informat anterior pe presedintele CE ca intentioneaza sa transmita tuturor sefilor de stat si de guvern din UE o scrisoare semnata atat de el, cat si de presedintele Basescu si liderii celor doua Camere ale Parlamentului in vederea unei decizii favorabile aderarii Romaniei la Schengen.

Anuntul privind intentia transmiterii catre tarile membre Uniunii Europene a unei scrisori comune a Presedintiei, Guvernului si Parlamentului pe tema aderarii la spatiul Schengen a fost prezentat de premierul Victor Ponta, aflat la Bruxelles, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"L-am informat pe presedintele Comisiei Europene ca intentionam sa trimitem o scrisoare comuna, semnata de presedintele tarii, de mine in calitate de prim-ministru si de presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, in legatura cu aderarea Romaniei la Schengen, poate in martie", a spus Ponta.

Citește și
Victor Ponta, Jose Manuel Barroso
EXCLUSIV. Gray: "In raport, cei doi ministri sunt exemple de politicieni care trebuie sa se retraga"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

El a adaugat ca spera ca sprijinul Comisiei Europene pentru aderarea Romaniei la Schengen sa aiba in martie rezultate pozitive.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, ca va sustine fara rezerve mentinerea pe agenda in martie a aderarii Romaniei la spatiul Schengen, temeiul fiind progresele din raportul MCV pe functionarea institutiilor, problemele fiind la respectarea de catre politicieni a statului de drept.

Basescu a subliniat, in conferinta de presa sustinuta duminica la Cotroceni, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie, ANI, DNA, Parchetului General sunt mentionate in raport cu imbunatatiri ale activitatii, independenta, consistenta, forta si capacitatea de a-si face treaba in orice conditii politice.

De asemenea, el a aratat ca sansele Romaniei de a obtine o decizie favorabila privind aderarea la spatiul Schengen la Consiliul JAI din martie ar creste daca s-ar rezolva problemele mentionate in raportul MCV cu privire la Parlament si ministrii cercetati penal.

Presedintele a aratat ca guvernarea USL ar putea sa faca o scrisoare oficiala adresata conducerilor institutiilor UE si statelor membre in care sa se angajeze la remedierea problemelor politice constatate in raportul MCV.

Tot duminica, presedintele Traian Basescu a precizat ca a avut, vineri, o discutie cu premierul Victor Ponta si ca vor avea o intrevedere si marti, inaintea sedintei CSAT.

Seful statului a mentionat ca i-a trimis si cateva documente premierului. intrebat despre ce este vorba, presedintele a spus ca sunt legate de Uniunea Europeana si era important ca premierul sa stie continutul acestora inaintea vizitei pe care o va face luni la Bruxelles.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Victor Ponta:
Victor Ponta: "Trebuie vazut daca putem adopta bugetul cu statutul parlamentarilor respins"

Comisia Europeana nu a avut obiectii fata de noul statut propus al parlamentarilor si trebuie vazut daca bugetul pe 2013 mai poate fi aprobat ca efect al deciziei presedintelui de a trimite Parlamentului spre reexaminare acest statut, a declarat Ponta.

EXCLUSIV. Gray:
EXCLUSIV. Gray: "In raport, cei doi ministri sunt exemple de politicieni care trebuie sa se retraga"

www.stirileprotv.ro a transmis LIVE de la Bruxelles conferinta de presa comuna sustinuta de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si premierul Victor Ponta.

Ponta: Nu-mi convine si nu sunt de acord in continuare, dar Basescu va merge la CE din februarie
Ponta: Nu-mi convine si nu sunt de acord in continuare, dar Basescu va merge la CE din februarie

Romania va fi reprezentata la Consiliul European din luna februarie de catre presedintele Traian Basescu, a declarat premierul Victor Ponta.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.