Ponta, despre dreptul Parlamentului privind urmarirea penala: Guvernul nu e subordonat presedintelui

11-06-2013 17:03

Victor Ponta

Victor Ponta considera ca este normal ca urmarirea penala a unui ministru sa poata fi ceruta exclusiv de catre Parlament, nu si de presedintele tarii, cu argumentul ca Guvernul nu se subordoneaza presedintelui, ci numai Legislativului.

"Atat timp cat Guvernul raspunde in fata Parlamentului, cred ca e normal ca si urmarirea penala in cazul ministrilor sa fie inceputa la solicitarea si in baza unui vot in Parlament, pentru ca filosofia modificarii Constitutiei este tocmai aceea de a pune fiecare institutie si fiecare putere a statului in raporturi normale. Guvernul nu se subordoneaza presedintelui, ci Parlamentului, asa incat autoritatea si dreptul de a controla Guvernul, fie prin motiuni de cenzura, fie prin motiuni simple, fie inclusiv prin inceperea urmaririi penale - probabil la solicitarea Parchetului, nu din oficiu - e normal sa revina Parlamentului care a investit Guvernul. Presedintele nu avea nicio treaba directa de control al Guvernului", a spus Ponta, aflat in Germania.

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, luni, un amendament prin care este modificat articolul privitor la urmarirea penala a membrilor Guvernului, in sensul eliminarii atributiilor sefului statului in aceasta situatie.

Membrii comisiei de revizuire a Constitutiei au adoptat un amendament al UDMR, prin care sunt eliminate atributiile presedintelui Romaniei in ceea ce priveste posibilitatea de a cere urmarirea penala a unui ministru sau de a-l suspenda din functie.

In actuala forma a Constitutiei, la articolul 109, alineatul 2 mentioneaza ca "numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie".

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO