Motiunea de cenzura initiata de PNL, citita joi, in plenul Parlamentului. Anuntul facut de Valeriu Zgonea
Motiunea de cenzura depusa de opozitie este citita joi in plenul Parlamentului joi, iar dezbaterea urmeaza sa aiba loc in 26 mai, a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. LIVE AICI.
Sedinta de joi a Parlamentului, in care va fi citita motiunea de cenzura, incepe la ora 12.00, iar cea de luni, consacrata dezbaterii, de la ora 16.00.
Zgonea a precizat ca Birourile Permanente reunite au luat aceasta decizie, luni, cu 11 voturi "pentru", 8 voturi "impotriva" si 2 abtineri. Presedintele Camerei Deputatilor a aratat ca la sedinta Birourilor Permanente reunite de luni, ca si la precedenta, membrii PSD, PC si UNPR au fost prezenti. El a aratat ca reprezentantii opozitiei trebuie sa inteleaga ca trebuie sa fie prezenti la sedinta pentru a asigura cvorumul, in conditiile in care sedinta Birourilor Permanente functioneaza in baza cvorumului.
Alegeri 2024
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
"Rog membrii opozitiei sa inteleaga ca domniile lor trebuie sa vina sa fie prezenti, ca de aceea si sunt platiti, nu trebuie sa vina guvernarea, noi cand eram in opozitie veneam noi toti ca sa putem sa avem cvorum", a spus Zgonea.
Motiunea de cenzura a fost initiata de PNL, iar demersului liberalilor s-au alaturat si celelalte partide din opozitie. Motiunea a fost depusa la Parlament marti.
Conform Regulamentului sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, motiunea de cenzura initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor se prezinta birourilor permanente si se comunica Guvernului de catre presedintele Camerei Deputatilor, in ziua in care aceasta a fost depusa.
Dupa unele ezitari, presedintii Senatului si Camerei Deputaților au convocat Birourile permanente reunite marti, insa sedinta nu a avut cvorum, iar stabilirea calendarului prezentarii si dezbaterii acesteia a fost amanata pentru urmatoarea sedinta. Birourile permanente s-au reunit din nou luni.
Conform Regulamentului, motiunea de cenzura se prezinta in sedinta comuna a celor doua Camere in cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea motiunii de cenzura are loc dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. In baza acestei prevederi, initiatorii motiunii solicitau ca plenul reunit sa fie convocat tot luni pentru citirea moțiunii, iar dezbaterea si votul asupra acesteia sa fie dat joi.
PNL a solicitat public reprezentantilor majoritatii parlamentare in conducerea celor doua Camere, in principal celor ai PSD, sa puna pe ordinea de zi de luni citirea motiunii de cenzura.
"Cerem public reprezentantilor majoritatii parlamentare, PSD in principal, in conducerea celor doua Camere sa respecte Constitutia, legile si sa puna pe ordinea de zi de luni a Camerei si Senatului citirea motiunii de cenzura", a spus liderul PNL Crin Antonescu, vineri, intr-o conferinta de presa.
El a aratat ca PNL a initiat o motiune de cenzura, care reprezinta un act elementar de democratie si care tine de procedurile parlamentare si a subliniat ca acest lucru s-a respectat in cei 25 de ani de democratie din Romania, indiferent de majoritatea parlamentara.
Antonescu a precizat ca luni expira cele cinci zile in care legea obliga la citirea motiunii de cenzura si a spus ca liberalii sunt pregatiti ca acest lucru sa aiba loc. Totusi, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Calin Popescu Tariceanu si, respectiv, Valeriu Zgonea, au sugerat ca acest lucru nu se va intampla, iar plenul reunit va fi convocat abia dupa alegerile europarlamentare, cel mai probabil in 26 mai.