Marko Bela: Noi, maghiarii, nu putem sarbatori 1 decembrie. Funar ce zice?

Dată publicare: 26-11-2008 00:00
Dată actualizare: 29-10-2012 10:52


In fata declaratiilor controversate ale lui Marko Bela, referitoare la semnificatia zile de 1 decembrie, Gheorghe Funar se intreaba cat o sa-l mai tina Dumnezeu pe Bela, si il compara chiar cu Lenin!


Presedintele UDMR a declarat, in fata a 7.000 de participanti la un spectacol de campanie electorala organizat la Sala Sporturilor din Targu-Mures, ca maghiarii nu se pot bucura la 1 decembrie, aceasta data insemnand "70 de ani de agonie".

Ne doare Trianonul si ne doare 1918. Dupa alegeri e sarbatoarea nationala a Romaniei, dar evenimentul nu ne bucura, ne doare. Nimeni sa nu ne ceara sa ne bucuram de aceasta zi, desi o respectam.
Marko Bela
Presedintele UDMR, Marko Bela, a prezentat o harta a componentei etnice a Transilvaniei, conform recensamantului din 2002, in care teritoriile locuite preponderent de maghiari erau insemnate cu rosu.

"Pata rosie putea fi si mai mare daca nu exista Trianonul in 1920. Trebuie sa intoarcem roata istoriei. Sa fim uniti in orice clipa pentru viitorul nostru si al copiilor nostri”, a spus Marko Bela.

El a aratat ca, totusi, in 1 decembrie maghiarii ar putea sarbatori victoria in alegeri a UDMR.

In discursul sau, presedintele UDMR a mai spus ca maghiarii sunt doar un milion si jumatate, desi ar fi putut fi trei milioane, dar acestia pot sa reprezinte vointa si mesajul a trei milioane de oameni daca se vor prezenta toti la vot.

UPDATE: Consultat in legatura cu afirmatiile lui Marko Bela, fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, a tinut sa il corecteze pe liderul UDMR: "Domnul Marko Bela nu a socotit bine...inseamna 90 de ani de 'agonie' si il asigur ca, daca Bunul Dumnezeu il mai tine in viata, peste 10 ani o sa fie martor la sarbatorirea centenarului Marii Uniri."

Funar a mai declarat ca prin acest comportament anti-european Marko Bela dovedeste ca nu este loial statului roman si ca actioneza pentru dezmembrarea teritoriala a tarii.


VIDEO PROTVPLUS.RO