Klaus Iohannis: A venit momentul ca autoritatile sa scoata din sertar toate documentele strategice din domeniul cercetarii

×
Codul embed a fost copiat

Klaus Iohannis a declarat marti ca cercetarea sufera de pe urma vechii metehne a lucrurilor incepute, dar neterminate si a subliniat ca a venit momentul ca autoritatile sa scoata din sertar toate documentele strategice din domeniul cercetarii.

"Este un lucru cat se poate de bine cunoscut. Toate guvernele care s-au succedat in timp l-au stiut, toti actorii politici si sociali l-au stiut si il stiu. Cu toate acestea, domeniul cercetarii sufera de pe urma unei vechi metehne din spatiul nostru public: aceea a lucrurilor incepute si neterminate si a intentiilor neconcretizate. Stam bine la capitolul documente, dar lipseste aplicarea lor. Avem o Strategie de Cercetare si Inovare, avem un plan national de implementare neurmat de actiuni si structuri institutionale sau daca sunt, au functionat doar pe hartie. Domeniul cercetarii nu are voie sa fie la limita supravietuirii. Romania nu poate ramane pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste performanta in inovare", a afirmat seful statului, la Academia Romana, in deschiderea lucrarilor Conferintei Internationale de Micro-Nano-Fotonica ROMOPTO, potrivit Agerpres.

El a spus ca efectele imediate ale acestei stari sunt o economie necompetitiva in context european si valoare adaugata mica a produselor si serviciilor cu care Romania intra in competitia globala.

seful statului a subliniat, insa, ca tara noastra are potential sa iasa din acest decalaj.

"Avem un potential intelectual urias, resurse de ingeniozitate si ambitie, capacitate creativa si profesionisti de exceptie in tara si in diaspora. Romania are toate premisele sa iasa din decalajul perpetuu si sa isi construiasca propriul loc in peisajul european si global al cercetarii. Suntem cu totii datori sa onoram acest potential", a spus Iohannis.

Citește și
Liviu Dragnea
"Sa-l folosim pe Iohannis si sa-l lasam sa ne foloseasca". Mesajul de pace al lui Liviu Dragnea pentru membrii PSD

In context, el a propus trei teme de reflectie si de actiune pentru viitorul imediat, respectiv prioritizarea reala a sectorului cercetare-dezvoltare-inovare, instituirea unui climat de integritate, predictibilitate si transparenta decizionala si intarirea legaturii intre educatie si cercetare-inovare.

"Este momentul unui consens politic si social real, pentru o Romanie creativa, o Romanie a inovarii, capabila sa raspunda sustenabil in contextul provocarilor globale - economice, demografice, de securitate si climatice. Cred ca a venit momentul ca autoritatile sa scoata din sertar toate documentele strategice din domeniul cercetarii, in perspectiva bugetului pe anul viitor", a aratat seful statului.

Presedintele a subliniat ca pentru anul 2015 a fost alocat doar jumatate din bugetul asumat in Strategia Nationala de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2014 - 2020. Iohannis a aratat ca domeniul cercetare-dezvoltare-inovare a depasit procentul de 100% ca nivel al absorbtiei fondurilor structurale, o posibila solutie fiind reorientarea unei parti importante a fondurilor necheltuite dinspre alte zone, impreuna cu prioritizarea reala a acestui domeniu din prisma finantarii din fonduri publice.

"Incertitudinea asupra cadrului de reglementare si a resurselor disponibile reprezinta un cost in sine pentru actorii din sistem. De aici si reticenta diasporei stiintifice de a se implica in proiecte in Romania. Avem nevoie de un sector public de cercetare performant, un management profesionist si transparent. Avem nevoie de reducerea birocratiei, dar si a fragmentarii sistemului public de cercetare-dezvoltare-inovare, pentru atingerea masei critice necesare performantei", a afirmat Iohannis.

El a subliniat ca Centrul de Cercetare ELI-NP (Infrastructura Luminii Extreme - Fizica Nucleara) este un reper pentru cercetarea romaneasca, avand deja un renume international, indicand ca multiplicarea unor astfel de centre de excelenta, impreuna cu investitia in resursa umana de valoare, sunt esentiale pentru atragerea celor performanti si pentru a produce rezultate. De asemenea, el a spus ca infiintarea Centrului International UNESCO pentru Formare si Cercetari Avansate va constitui un alt pas in acest sens.

"Tot in ideea dezvoltarii sustenabile, Romania are nevoie de o prioritizare a zonelor de interes strategic in domeniul cercetarii si inovarii, in care conexiunile reale cu economia si zonele de performanta stiintifica sunt incurajate consecvent. Politicile in acest domeniu trebuie corelate cu cele economice, de educatie si de politica externa. intarirea legaturii dintre cercetare si educatie este esentiala intr-o societate democratica. A avea opinii informate pe teme de actualitate, precum incalzirea globala, de exemplu, sau migratia, nu este o caracteristica a elitelor intelectuale, ci trebuie sa devina normalitate. Un sistem educational performant, racordat la realitatile globale si evolutiile stiintifice, nu poate exista fara cercetare, asa cum niciun sistem sustenabil de cercetare avansata nu poate exista fara ca tinerii sa aiba contact cu noutatile din cercetare, la toate nivelele educationale", a completat presedintele Iohannis.

El a subliniat ca stiinta si inovarea nu au culoare politica, dar pot marca semnificativ viitorul tarii.

In context, Klaus Iohannis si-a aratat disponibilitatea de a sprijini un efort inter-institutional sustinut, pentru ca la momentul in care se vor celebra 100 de ani de unitate si modernitate a statului, Romania sa se afle pe alt loc in ierarhia europeana in ceea ce priveste performanta in cercetare si inovatie.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Carmen Iohannis, eleganta in prima seara a Festivalului George Enescu. Ce rochie a purtat prima doamna la eveniment
Carmen Iohannis, eleganta in prima seara a Festivalului George Enescu. Ce rochie a purtat prima doamna la eveniment

Klaus si Carmen Iohannis au fost printre primii invitati de seama ai festivalului George Enescu, care a debutat duminica seara. Presedintele si Prima Doamna au ajuns la Sala Palatului imbracati la patru ace si s-au declarat incantati de spectacol.

"Sa-l folosim pe Iohannis si sa-l lasam sa ne foloseasca". Mesajul de pace al lui Liviu Dragnea pentru membrii PSD

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca saptamana aceasta s-a dovedit, in cadrul consultarilor cu partidele parlamentare pe proiectul noului cod fiscal, ca PSD poate sa promoveze niste idei despre un alt climat politic.

"Moment tragic pentru natiunea romana." Mesajul transmis de presedintele Iohannis cu ocazia zilei de 23 august

Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul Zilei comemorarii victimelor fascismului si comunismului, in care subliniaza ca actiunile si initiativele radicale, utopice si extremiste trebuie prevenite, inclusiv cele de pe scena politica.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.