”Jaf din bani publici”. Guvernul taie finanțarea de 1 milion de euro pe an pentru Krivoi Rog

Dată publicare: 17-06-2021 11:48
Dată actualizare: 17-06-2021 12:17


Krivoi Rog

Uniunea Salvați România a anunțat că Guvernul a adoptat Memorandumul prin care taie finanțarea pentru combinatul Krivoi Rog, la propunerea lui Claudiu Năsui, ministrul Economiei.

Conform sursei citate, România cheltuia anual 1 milion de euro de la bugetul de stat pentru acest combinat inutil, o ”ruină”, care nu mai funcționează de 22 de ani.

”1 milion de euro se ducea anual, de la bugetul de stat, adică din buzunarul fiecărui contribuabil român, pentru „paza și conservarea” acestei ruine, care nu mai funcționează de 22 de ani. Banii ajungeau în conturile a trei firme, stabilite din pix din 1999. Pe scurt, o altă „bună afacere” a statului (detalii: https://bit.ly/3wEjcY2).

Cu acești bani am fi putut asigura o secție ATI nouă în fiecare an. Astăzi spunem stop acestui furt din banii românilor și ieșim din această afacere comunistă păguboasă. Bugetul statului nu este sac fără fund. Vom continua să oprim orice sursă de sifonare a banului public.” - se arată în mesajul USR de pe Facebook.

Combinatul Krivoi Rog, o investiție de 1 miliard de dolari pierdută de România

 

O anchetă realizată de jurnalistul Cosmin Savu pentru emisiunea ”România, te iubesc!”, în urmă cu mai bine de 10 ani, a arătat cum pierde România un miliard de dolari din cauza acestui combinat.

În anii ’80, Nicolae Ceaușescu a hotărât ca România să contribuie la construcția celui mai mare combinat de minereuri acide din lume, Krivoi Rog, situat în Ucraina. După punerea în funcțiune, acesta urma să deservească cu minereuri de fier cele cinci țări finanțatoare ale construcției.

Suma investită de români, desemnați „antreprenori generali”, se ridica la 800 de milioane de dolari, bani pe care România i-a plătit cu sacrificii imense.

Marea problema este însă că deși Ucraina a sistat lucrările în 1997 și celelalte țări s-au retras din proiect, românii s-au încăpățânează să continue participarea, deși ucrainenii nu mai recunosc investiția inițială.

 

 

 

 

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO