Fostul ministru de Finanțe în cabinetul Tudose, Ionuț Mișa, este noul șef al ANAF

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Preşedintele Fiscului a fost înlocuit din funcţie cu Ionuț Mișa, fostul ministru al Finanţelor, din cabinetul Mihai Tudose. Mișa este ministrul care a stârnit mari controverse încă din prima zi de mandat, când a anunţat naționalizarea pilonul 2 de pensii.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat nedumerit de schimbare, dar a precizat că spera ca Mișa să-şi facă bine treaba în noua funcţie. ''Curățenia'' de la vârful ANAF vine după ce datele din economie, de luna trecută, arată un deficit uriaş, de 5,5 miliarde de lei, un record al ultimilor ani, semn că statul a cheltuit mult mai mult decât a încasat în primele luni din acest an.

Eugen Teodorovici a evitat să spună cum a ajuns să-l propună pe fostul ministru de Finanţe Ionuţ Mișa în locul Mirelei Călugăreanu, şefa Fiscului din vară până acum.

”Argumentele pe acest subiect, Ionuţ Misa la ANAF, vor fi făcute la publicarea în monitorul oficial'', a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

În urmă cu doar câteva luni, acelaşi Teodorovici, pe atunci senator, îl critică aspru pe Mișa şi cerea să fie ''remaniat urgent'', pentru seria de declaraţii controversate pe care le făcuse.

O serie deschisă chiar în prima zi de mandat ca ministru, vara trecută, când Misa anunţa desfiinţarea pilonului 2 de pensii, dar premierul de atunci l-a contrazis imediat.

În timpul mandatului său de câteva luni, Mișa a vorbit despre o ''taxă de solidaritate'', dar şi de una pe cifra de afaceri a firmelor, dar amândouă au trecut apoi la ''discutate şi uitate''. Fostul premier Tudose a încercat să-l scuze spunând că Mișa vorbeşte limba ''finanțistă''.

''Revoluția fiscală'', care a dus şi la proteste de stradă, a creat cele mai mari confuzii. Ionuţ Mișa dădea atunci asigurări că niciun salariu nu va scădea prin schimbarea contribuţiilor sociale. El şi-a încheiat mandatul ca ministru în fostul guvern, dar revine acum în noul guvern ca şef al ANAF.

Fiscul şi-a schimbat conducerea de opt ori în ultimii 10 ani. Este una dintre cele mai mari instituţii, cu peste 25 de mii de angajaţi în toată ţara, responsabilă de colectarea taxelor şi impozitelor. Acum, noul şef al ANAF are misiunea să-i evalueaze pe angajaţii cu funcţii de conducere.

Primele decizii pe care le-ar putea lua Ionuţ Misa ar putea fi chiar demiterea directorilor şi a funcţionarilor ANAF care nu au ''performat''.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO