Florin Cîțu se declară flexibil: „L-am propus domnului Ciolacu pe Rafila, dar n-a fost de acord”

florin citu

Numele viitorului premier pare să fie mărul discordiei în sânul viitoarei coaliții dintre PNL și PSD, deși Florin Cîțu susține că mai degrabă formațiunile nu se înțeleg pe locul de pe podium.

Mai exact, care dintre cele două partide să înceapă primul actul de guvernare, cu un premier propriu, în cadrul rotativei guvernamentale.

„Problema nu este numele, problema e ca avem două partide care vor să fie primele în rotativă”, a declarat miercuri seară Florin Cîțu, după o rundă de discuții interne la sediul PNL.

„Astăzi suntem flexibilizați, dar nu avem un nume”, a continuat premierul interimar, explicând că „am luat act” de decizia PSD de a propune numele viitorului premier în persoana lui Marcel Ciolacu. Negocierile s-au împotmolit însă, pentru că, așa cum a spus Cîțu, liberalii cer ca prima propunere să fie de la PNL.

Cîțu este însă optimist și spune că discuțiile dintre partide au avansat mult și este imperios necesar ca cele două formațiuni să meargă la consultările de la Cotroceni cu un nume comun.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

„Trebuie sa gasim o soluție sa mergem cu o singură persoană la consultările de la Cotroceni” a precizat Cîțu.

Cîțu se declară însă gata să accepte o altă propunere de premier din rândurile liberalilor, în afară de el însuși, deși decizia forului de conducere impune ca președintele partidului să fie automat și premierul desemnat.

Chiar și Nicolae Ciucă ar putea să fie o propunere. „Orice membru al PNL poate fi propunerea de premier, mai flexibil de atât nu se poate (...) Dacă este propus si este votat, bineînțeles, dar nu este propus Nicolae Ciucă”, a mai spus Cîțu.

Ba chiar Cîțu spune că a făcut o propunere din rândul social democraților: „L-am propus domnului Ciolacu pe Rafila, dar n-a fost de acord”.

Liderii PNL, PSD și UDMR au anulat întâlnirea care ar fi trebuit să aibă loc la ora 16.00, pentru negocieri privind formarea unei majorităţi în Parlament, care să susțină un nou Guvern.

Negocierile s-au blocat din cauza neînțelegerilor privind numele viitorului premier. PNL și PSD au căzut de acord să susțină un șef de Guvern care să ocupe această funcție ”în ture”, cu alte cuvinte să se schimbe la 18 luni. Apoi, însă, negocierile s-au blocat pentru că atât PNL, cât și PSD vor să dea primul un premier.

Florin Cîţu a declarat, miercuri, că decizia conducerii liberalilor a fost ca rotaţia premierilor să înceapă cu Partidul Naţional Liberal, fără a se stabili un nume, arătând că i se pare bizar argumentul liderului PSD, Marcel Ciolacu, că nu îl vrea pe el premier deoarece a fost demis prin moţiune de cenzură.

"Noi am votat premier PNL. Nu am spus niciun nume. Mai mult de atât ce să flexibilizăm? Am spus foarte clar premier PNL. Vom vedea care o să fie premierul PNL, dar nu s-a supus niciun nume aseară la vot. În BEx-ul de aseară s-a decis ca PNL să fie de acord cu un sistem al premierilor prin rotaţie, cu primul premier de la PNL. Altceva nu s-a decis", a spus Cîţu, la sediul central al partidului.

Potrivit acestuia, liderul PNL Cluj, Emil Boc, a solicitat flexibilizarea mandatului de negociere, Cîţu precizând că nu a înţeles care era scopul.

"Noi am spus premier PNL. Aceasta este discuţia", a afirmat Florin Cîţu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Surse: Florin Cîțu, foarte nervos, ar fi amenințat că poate demisiona de la șefia PNL
Surse: Florin Cîțu, foarte nervos, ar fi amenințat că poate demisiona de la șefia PNL

Surse liberale au declarat pentru Știrile Pro TV că Florin Cîțu ar fi avut un moment de nervozitate după ședința de marți seara din cadrul PNL, unde s-a discutat despre negocierile cu PSD pentru formarea unui Guvern.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.