Rectificarea bugetară a fost adoptată, fără aviz CSAT. "Orice situaţie complexă are cel puţin o soluţie"

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul a adoptat, în ciuda opoziţiei lui Klaus Iohannis, proiectul rectificării bugetare, deoarece, spune premierul, Executivul și-a îndeplinit obligația de a cere aviz de la CSAT. 

UPDATE 15:37 Rectificarea bugetară a fost adoptată de Guvern, fără avizul CSAT. Ministrul Finanţelor a spus că avizul CSAT trebuie solicitat, dar nu trebuie să se aştepte emiterea lui, citând o decizie CCR. Teodorovici a precizat că premierul nu va merge la Cotroceni, deoarece are programată vizita în Spania. Ministrul a spus că preşedintele ştia de această vizită atunci când a invitat-o pe Viorica Dăncilă. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul va adopta rectificarea bugetară, precizând că a fost îndeplinită obligaţia de a cere avizul CSAT.

Viorica Dăncilă a susţinut că sunt asigurate fondurile necesare pentru funcţionarea tuturor instituţiilor statului.

Ea a spus că a primit ”cu uimire” declaraţia de marţi a preşedintelui Klaus Iohannis în care a anunţat suspendarea şedinţei CSAT.

 Declaraţii la sfârşitul şedinţei de Guvern: 

Citește și
Iohannis vs Teodorovici
Preşedintele a blocat rectificarea bugetară. Guvernul susţine însă că nu are nevoie de aviz CSAT
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"Guvernul României nu va accepta ca drepturile românilor la pensii, salarii, sănătate să fie periclitate de lupta politică.

 Am încercat în ultima perioadă să-l facem pe domnul preşedinte Iohannis să înţeleagă faptul că rectificarea bugetară trebuie aprobată, pentru a nu afecta bunul mers al economiei. Mi-aş fi dorit ca acest proiect deosebit de important pentru români să fie obiectul, rezultatul unui consens între două instituţii importante ale statului - Preşedinţie şi Guvern.

Orice situaţie complexă, însă, are cel puţin o soluţie, iar soluţia aleasă de Guvern este să meargă mai departe cu adoptarea rectificării bugetare. Ne-am îndeplinit obligaţia de a cere CSAT un punct de vedere, ne îndeplinim responsabilitatea de a asigura continuitatea în finanţare", a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern. 

Potrivit şefei Executivului, oamenii au nevoie de investiţii, de medicamente, de pensii şi salarii livrate la timp, fermierii afectaţi de virusul pestei porcine au nevoie de sprijin financiar, iar agricultorii au nevoie de banii din subvenţii la timp, pentru a putea începe lucrările.

Totodată, ea a precizat că a primit "cu uimire" declaraţia de marţi a preşedintelui Klaus Iohannis.

"Până la un punct pot înţelege nemulţumirea preşedintelui legată de diminuarea unor fonduri pe care nu le-a cheltuit şi îl asigur încă o dată că nicio instituţie a statului nu va rămâne fără bani pentru funcţionare. De aceea, am primit cu uimirea declaraţia de ieri a preşedintelui şi consider că pentru a nu exista niciun dubiu în legătură cu motivele pentru care a fost suspendată şedinţa CSAT este nevoie ca stenogramele acestei şedinţe să fie desecretizate", a mai afirmat Dăncilă.

 

Cu puțin timp înainte să înceapă ședința de Guvern, Administrația Prezidențială a transmis un comunicat în care a anunțat că invită la discuții, la Palatul Cotroceni, Guvernul României - urmând să convoace o nouă ședință CSAT.

Sinteza declarațiilor premierului Viorica Dăncilă:

- Guvernul nu va accepta că drepturile românilor să fie periclitate!

- Mi-aș fi dorit că acest proiect desoebit de important pentru români să fie obiectul unui consens între 2 instituții importante, președintie și Guvern.

- Soluția aleasă de Guvern este să meargă mai departe cu adoptarea rectificării bugetare!

- Ne-a indeplinit obligația de a cere un aviz la CSAT

- Oamenii au nevoie de medicamente, investiții și salarii la timp.

Situația tensionată a apărut din cauza blocării de către Klaus Iohannis a proiectului Guvernului de rectificare bugetară.

Miniștrii, în frunte cu premierul au mers marți la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, ca să avizeze modificările la bugetul de stat, dar Klaus Iohannis a luat o decizie surprinzătoare: a suspendat ședința, până când Guvernul va veni cu o nouă variantă de buget, care să nu taie banii serviciilor secrete.

De cealaltă parte, Executivul acuză că amânarea rectificării ar putea afecta salarii și investiții.

Legea responsabilității fiscal bugetare spune că se pot face doar două rectificări pe an, ambele după luna iunie. Dacă Guvernul rectifică bugetele fără partea serviciilor secrete, acestea vor avea o rectificare separată, ceea ce ar însemna că în noiembrie nu se mai poate face o nouă împărțire a banilor.

Legea stabilește la articolul 4 că CSAT avizează proiectele de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind:

(...) 5. propunerile de buget ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale;

Unul dintre ministerele privilegiate la această rectificare este cel al Dezvoltării care, dacă în proiectul inițial pierdea bani, în varianta nouă primește aproape 1 miliard de lei. Banii vor ajunge în țară, la primari, care îi pot folosi pentru investiții, salarii ori pentru diferite cumpărături.

Autoritățile locale promit însă investiții în infrastructură.

Conflict aprins între președinte și Guvern.

Marți, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării s-a întrerupt după doar 40 de minute. Președintele României a anunțat că nu s-a ajuns la o înțelegere pe tema rectificării bugetare, adică a reîmpărțirii banilor din vistieria statului.

Klaus Iohannis, președintele României: ”Am suspendat ședința și am creat posibilitatea Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare”.

În replică, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a declarat Guvernul are obligaţia de a cere şi nu de a aştepta un aviz al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Totodată, el a susţinut că suspendarea şedinţei CSAT nu are temei legal.

Iohannis spune că tăierile de bani din bugetele tuturor serviciilor secrete sunt ''șicane politice'' și că guvernul nu are motive reale să facă asta.

Klaus Iohannis, președintele României: ''Nu e admisibil să punem în dificultate securitatea României în condițiile în care rectificarea este una puternic pozitivă, iar la servicii să fie una negativă”.

Rectificarea bugetelor serviciilor secrete are nevoie de avizul CSAT, indiferent dacă acesta este pozitiv sau negativ. Pentru că președintele a suspendat ședința, deci nu a luat o decizie, propunerea de rectificare nu poate merge la vot în Parlament.

Klaus Iohannis, președintele României: ”Acest aviz este obligatoriu când sunt chestiuni de siguranță națională, asta că să nu înțeleagă cineva că este o chestiune facultativă sau opțională”.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Olguţa Vasilescu: Nu există aşa ceva, să facem o nouă rectificare bugetară
Olguţa Vasilescu: Nu există aşa ceva, să facem o nouă rectificare bugetară

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, marţi seară, că Guvernul nu va face o nouă propunere de rectificare bugetară, întrucât au fost programate plăţi "necesare şi urgente"

Preşedintele a blocat rectificarea bugetară. Guvernul susţine însă că nu are nevoie de aviz CSAT
Preşedintele a blocat rectificarea bugetară. Guvernul susţine însă că nu are nevoie de aviz CSAT

Conflict aprins între preşedinte şi guvern. Miniştrii, în frunte cu premierul, au mers la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării ca să avizeze modificările la bugetul de stat, iar Klaus Iohannis a luat o decizie surprinzătoare.

Întâlnire Dragnea-Dăncilă, la Guvern. La ieşire, au fost huiduiţi
Întâlnire Dragnea-Dăncilă, la Guvern. La ieşire, au fost huiduiţi

Liderii coaliţiei Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au avut o discuţie telefonică cu premierul Viorica Dăncilă despre rectificarea bugetară, urmare a situaţiei din CSAT, au declarat pentru News.ro surse politice.

Executivul contestă suspendarea ședinței CSAT și cere desecretizarea ședinței
Executivul contestă suspendarea ședinței CSAT și cere desecretizarea ședinței

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a avut o primă reacție în calitate de reprezentant al Guvernului Dăncilă, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că suspendă ședința CSAT în urma căreia ar fi trebuit să se dea aviz rectificării bugetare.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.