Klaus Iohannis invită Guvernul și pe premierul Dăncilă la Cotroceni, să rezolve problema rectificării bugetare

Klaus Iohannis si Viorica Dancila
Agerpres

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis miercuri o scrisoare prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, prin care o invită pentru consultări la Palatul Cotroceni.

Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, invitația a fost făcută pentru data de 6 septembrie a.c., ora 11:30.

Cu toate acestea, premierul României are programată o vizită în Spania, joi, în audiență la Regele Felipe al VI-lea, la palatul Zarzuela - potrivit casei regale spaniole

De asemenea, în scrisoarea lui Iohannis se arată că invitația a fost formulată ”în temeiul dispozițiilor art. 80 și ale art. 86 din Constituție, având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu necesitatea rectificării bugetului de stat pe anul 2018.”

”Consultările vizează clarificarea unor aspecte care țin de rectificarea bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită.” - se mai arată în comunicat.

Citește și
Lia Olguța Vasilescu
Olguţa Vasilescu: Nu există aşa ceva, să facem o nouă rectificare bugetară
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

La această întâlnire au fost invitați la discuții și miniștrii de resort, ”pentru consultări cu privire la aspecte care țin de rectificarea bugetară”.

Șeful statului precizează că, după aceste discuții, va convoca o nouă ședință a CSAT,  în vederea reluării discuțiilor.

La puțin timp după apariția acestei scrisori, premierul Viorica Dăncilă a anunțat la începutul ședinței de Guvern că Executivul va adopta proiectul rectificării bugetare, deoarece și-a îndeplinit obligația de a cere aviz de la CSAT.

De asemenea, ea a precizat că se va afla, joi, într-o vizită de lucru în Spania, unde va avea o întrevedere cu omologul său spaniol şi va fi primită de regele Spaniei.

"Mă voi afla mâine într-o vizită de lucru în Spania, unde voi avea o întrevedere cu omologul meu spaniol şi voi fi primită de regele Spaniei", a declarat Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

Şefa Executivului a precizat că va fi însoţită în Spania de vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, dar şi de miniştrii Afacerilor Externe, Apărării, Mediului de Afaceri şi Fondurilor Europene.

"Cu prilejul acestei vizite, vom discuta aspecte ce ţin de cooperarea în plan european dintre România şi Spania, aprofundarea relaţiilor bilaterale în domeniul economic, al apărării, administraţiei publice, absorbţiei fondurilor europene. Un alt subiect de interes comun îl reprezintă (...) aprofundarea cooperării în plan european, în perspectiva preluării şi exercitării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene", a mai afirmat premierul.

Mesajul integral al Administrației Prezidențiale:

”Președintele României invită Guvernul, la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu privire la aspecte care țin de rectificarea bugetară

Potrivit art. 119 din Constituție, Consiliul Suprem de Apărare a Țării organizează și coordonează unitar activitățile care privesc apărarea țării și securitatea națională, participarea la menținerea securității internaționale și la apărarea colectivă în sistemele de alianță militară, precum și la acțiuni de menținere sau de restabilire a păcii.

Totodată, în aplicarea acestor dispoziții, art. 3 din Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării instituie caracterul obligatoriu al hotărârilor CSAT pentru autoritățile publice și instituțiile publice la care se referă. De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 13 din același act normativ, membrii CSAT sunt răspunzători de respectarea hotărârilor adoptate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Prin urmare, inclusiv în cazul proiectelor de acte normative inițiate sau emise de Guvern cu privire la propunerile de buget ale instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, membrii Guvernului care au și calitate de membri ai CSAT poartă aceeași responsabilitate cu privire la hotărârile adoptate în cadrul CSAT.

În ceea ce privește bugetele instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, acestea au fost discutate în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării din data de 28 noiembrie 2017, când s-a emis Hotărârea CSAT nr. 140/2017 privind proiectele de buget pentru anul 2018 ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază și ale Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Proiectele de buget au fost avizate, conform documentelor înaintate de Ministerul Finanțelor Publice. Alocațiile bugetare pe anul 2018 pentru fiecare dintre aceste instituții sunt cele prevăzute în anexa Hotărârii nr. 140/2017 și au caracter obligatoriu pentru membrii Guvernului până la emiterea unei alte hotărâri.

În consecință, rolul constituțional al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, caracterul obligatoriu conferit de lege hotărârilor acestei autorități publice, precum și dezideratele și angajamentele asumate atât de Președintele României, cât și de Parlament, prin Strategia națională de apărare a țării pentru perioada 2015–2019, aprobată prin Hotărârea Parlamentului nr. 33/2015, impun Guvernului responsabilitate în stabilirea resurselor bugetare necesare funcționării instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale.

Având în vedere aceste aspecte, în temeiul dispozițiilor art. 80 și ale art. 86 din Constituție, Președintele României a decis invitarea Guvernului pentru consultări în data de 6 septembrie a.c., ora 11:30, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte care țin de rectificarea bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită.

Ulterior acestor consultări, Președintele României urmează să convoace o nouă ședință a CSAT în vederea reluării discuțiilor referitoare la avizarea rectificării bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Rectificarea bugetară a fost adoptată, fără aviz CSAT.
Rectificarea bugetară a fost adoptată, fără aviz CSAT. "Orice situaţie complexă are cel puţin o soluţie"

Guvernul a adoptat, în ciuda opoziţiei lui Klaus Iohannis, proiectul rectificării bugetare, deoarece, spune premierul, Executivul și-a îndeplinit obligația de a cere aviz de la CSAT. 

Olguţa Vasilescu: Nu există aşa ceva, să facem o nouă rectificare bugetară
Olguţa Vasilescu: Nu există aşa ceva, să facem o nouă rectificare bugetară

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, marţi seară, că Guvernul nu va face o nouă propunere de rectificare bugetară, întrucât au fost programate plăţi "necesare şi urgente"

Preşedintele a blocat rectificarea bugetară. Guvernul susţine însă că nu are nevoie de aviz CSAT
Preşedintele a blocat rectificarea bugetară. Guvernul susţine însă că nu are nevoie de aviz CSAT

Conflict aprins între preşedinte şi guvern. Miniştrii, în frunte cu premierul, au mers la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării ca să avizeze modificările la bugetul de stat, iar Klaus Iohannis a luat o decizie surprinzătoare.

Întâlnire Dragnea-Dăncilă, la Guvern. La ieşire, au fost huiduiţi
Întâlnire Dragnea-Dăncilă, la Guvern. La ieşire, au fost huiduiţi

Liderii coaliţiei Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au avut o discuţie telefonică cu premierul Viorica Dăncilă despre rectificarea bugetară, urmare a situaţiei din CSAT, au declarat pentru News.ro surse politice.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.