Cine este Gabriel Oprea, propus pentru o functie onorifica, de vicepremier

Ultima actualizare: 22-12-2012 06:44
Gabriel Oprea

Liderul UNPR Gabriel Oprea va detine o functie onorifica, de vicepremier, in Cabinetul Ponta II, el neavand portofoliu, in virtutea asocierii formatiunii sale cu USL si a participarii la alegeri impreuna, dar si a unei viitoare fuziuni a UNPR cu PSD.

Oprea il va sfatui pe Victor Ponta in domeniul securitatii nationale. Gabriel Oprea face parte din garda veche a PSD, el fiind artizanul, impreuna cu Marian Sarbu, Cristian Diaconescu si Neculai Ontanu, a ultimei scindari a PSD, din 2010, concomitenta cu preluarea de catre Victor Ponta a mandatului de presedinte al formatiunii.

Ponta nu a reusit sa impiedice la momentul respectiv scindarea, iar lucrurile au evoluat catre constituirea unei noi formatiuni politice, UNPR, care a sprijinit in Parlament guvernele succesive Emil Boc, prin grurpurile parlamentare ale progresistilor - nou infiintate - dar si participand la actul de guvernare cu ministri, Oprea detinand portofoliul de ministru al Apararii.

Ponta s-a expirmat in repetate randuri in favoarea reunificarii, sub mandatul sau, a stangii, el vizand ca la Congresul PSD din februarie 2013 PSD si UNPR sa fuzioneze, iar doi lideri ai UNPR sa obtina functiile de viitori vicepresedinti ai PSD.

Relatiile dintre Ponta si Oprea au fost unele tensionate, cel putin in ceea ce priveste declaratiile publice ale celor doi, desi acestea nu au fost tot timpul asa, Oprea fiind si nasul primului copil al lui Ponta.

Cine este Gabriel Oprea

Oprea a fost mai putin de o luna ministru al Administratiei si Internelor in Guvernul PSD-PDL, intre decembrie 2008 si ianuarie 2009. El a demisionat, dupa 20 de zile de la numire, de la conducerea MAI, ca urmare a faptului ca PSD i-a retras sprijinul politic intrucat nu s-a consultat cu partidul la numirea secretarilor de stat, inclusiv a lui Virgil Ardelean la DGIPI.

El si-a anuntat demisia din PSD, unde a fost lider al filialei Ilfov, in 15 ianuarie 2009, la doua zile dupa ce a parasit functia de ministru al Administratiei si Internelor. In perioada 2003-2004, Oprea a fost ministru delegat pentru Administratia Publica, in Guvernul Nastase.

El a detinut, in perioada 2002-2003, si functia de prefect al Capitalei. Inainte de 2002, el a mai detinut functiile de presedinte al Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat, director adjunct al Colegiului National de Aparare.

El a fost ofiter de justitie militara si ofiter in Ministerul Apararii Nationale. Gabriel Oprea s-a nascut la 1 ianuarie 1961, in comuna Fundulea, din judetul Calarasi. Este casatorit si are doi copii. Gabriel Oprea este doctor in drept la Universitatea Bucuresti, a absolvit Colegiul National de Aparare, cursul postuniversitar pe teme de securitate si siguranta nationala, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti si Scoala militara de ofiteri Sibiu, specializarea intendenta.

El este profesor universitar, conducator de doctorat la Academia Nationala de Informatii. In anul 2000 a fost decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, iar un an mai tarziu, in 2001, cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler. Din octombrie 2009, cand a fost inaintat in grad prin decret al presedintelui Traian Basescu, este general cu patru stele in rezerva. Oprea a fost membru al PSD din 2003 pana in 2009.

Oprea are doua terenuri intravilane - in suprafata de 3.245,85 mp, respectiv de 950 de mp in orasul Voluntari. El detine, de asemenea, o casa de locuit in Voluntari-Pipera, in suprafata de 817,92 de mp, o casa de locuit in Bucuresti in suprafata de 828 mp, inca o casa de locuit in Bucuresti in suprafata de aproximativ 467 de mp, precum si doua apartamente in Capitala.

Oprea mai are o casa de vacanta la Predeal, in suprafata de circa 150 de mp si o casa de vacanta in Venus si mi detine si un spatiu comercial in Bucuresti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO