Cine este Daniel Constantin, presedintele PC, propus din nou la Ministerul Agriculturii

Ultima actualizare: 22-12-2012 06:44
Daniel Constantin

Presedintele PC, Daniel Constantin, ministru al Agriculturii in primul Cabinet Ponta si desemnat si in Guvernul Ponta II pentru acest portofoliu, este un tanar politician in varsta de 33 de ani.

Daniel Constantin a fost ales in anul 2010 la conducerea PC, fiind lansat de Dan Voiculescu, atunci cand acesta s-a retras formal din linia intai a partidului.

Lista ministrilor guvernului Ponta 2.0

Pana sa fie ales in aceasta functie, Constantin nu s-a remarcat in viata politica. In 2011, la formarea Aliantei de Centru Dreapta (ACD) dintre PC si PNL, Constantin a devenit copresedinte al acestei aliante, alaturi de liderul PNL Crin Antonescu si, ulterior, a intrat in conducerea Uniunii Social- Liberale. Ascensiunea politica a lui Constantin este datorata sprijinului presedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu.

De altfel, si deciziile, mutarile si negocierile politice ale PC sunt atribuite lui Voiculescu, Daniel Constantin fiind considerat mai mult un lider de fatada, dar cu potential politic, avand in vedere tineretea sa. Relatia dintre Constantin si Voiculescu trece si in plan financiar.

Potrivit declaratiei de avere a lui Voiculescu, acesta l-a imprumutat pe Constantin cu suma de 295.000 de euro. Daniel Constantin este de profesie inginer. El a fost directorul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura, in perioada aprilie - octombrie 2009, cand ministru al Agriculturii era Ilie Sarbu. Constantin s-a nascut in 27 iunie 1978, la Pitesti, a urmat cursurile Facultatii de Zootehnie din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (1997 - 2002), iar in 2004 a absolvit un master in managementul calitatii si inovatiei.

Daniel Constantin a urmat cursuri de "Imbunatatirea eficientei personalului" la Scottish Agricultural College, precum si de "Imbunatatirea managementului strategic" la Institutul de Administratie Publica Irlanda. In 2003 a devenit consilier la Cabinetul secretarului de stat pentru integrare europeana din cadrul Ministerului Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Pana in 2006, in calitate de coordonator al Corpului Consilierilor de Integrare Europeana din cadrul Ministerului Agriculturii, a avut responsabilitati legate de negocierea pachetului financiar acordat Romaniei pentru Agricultura, de reforma Politicii Agricole Comune, dar si de negocierile privind cadrul financiar 2007 - 2013.

Dupa 2006, Constantin a fost angajat la firme de consultanta pentru atragerea fondurilor europene. In perioada 2007 - 2009 a lucrat ca evaluator independent la Banca Mondiala in cadrul Proiectului Makis, iar intre 2008 si 2009, a fost administrator al societatii Roadvision si director general al Provom SRL. Este ministru al Agriculturii din mai 2012, iar numirea sa la conducerea acestui minister a fost asociata de opozitie si cu procesul lui Dan Voiculescu privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata, alaturi de alte 12 persoane, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Constantin a sustinut insa ca, pana la venirea sa la conducerea Ministerului Agriculturii, niciun jurist din cadrul ministerului nu s-a prezentat la nicio actiune in instanta sa apere institutia in procesul privind privatizarea ICA.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!