Premierul Nicolae Ciucă vrea creșterea pensiilor cu 15% și ”salariul minim de 3.000 de lei”
Premierul Nicolae Ciucă a susținut, joi, o conferință de presă la Bruxelles, în care a prezentat principalele concluzii după discuțiile pe care le-a avut cu oficialii europeni, dar și cu alți lideri, precum secretarul general al NATO.
Declarațiile de presă ale premierului României au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro.
Șeful Guvernului a anunțat că în cadrul discuţiilor cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leryen, pe tema îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul PNRR, a fost atins şi subiectul ajustătii unor ţinte şi jaloane.
Printre acestea, şi posibilitatea înlocuirii prevederii privind procentajul 9,4% din PIB pentru pensii cu un indicator referitor la disciplina financiară.
"Am discutat şi aspectul ajustării a o serie de jaloane şi ţinte, astfel încât ele să fie realizabile până în anul 2026. Este de foarte mare interes capitolul pensii. Am discutat specific acest aspect, am prezentat că există acea limită de 9,4% în PNRR pentru bugetul de pensii şi am convenit că este posibilă înlocuirea acestui indicator cu altul, care să ţină cont de studiul Băncii Mondiale şi de un indicator de disciplină financiară", a declarat premierul.
Ciucă: Pensiile și salariile, ”corelate” cu cele ale statelor din Uniunea Europeană
Pe de altă parte, șeful Guvernului, militar de carieră, susține că atât sistemul de pensii, cât și cel al salarizării, trebuie reformate, pentru ”a elimina inechitățile”.
În opinia sa, acestea trebui ”corelate” cu cele ale statelor din Uniunea Europeană.
Nicolae Ciucă: ”Este nevoie ca întreg spectrul de pensii să poată să fie revăzut, reformat, pentru a elimina inechitățile despre care am vorbit și vom continua să vorbim și care vor constitui obiectivul nostru. Este un subiect similar și cu legea salarizării. Ca atare, și legea pensiilor și legea salarizării trebuie să intre în procesul de revedere, astfel încât să fie eliminate inechitățile și să poată să îndeplinească cerințele din jaloanele pe care le-am asumat în PNRR.”
Reporter: Deci, am putea vedea o consultanță dinspre Banca Mondială și pe acest domeniu? Și atunci, prevederi noi...
Nicolae Ciucă: ”Cred că ar fi cel mai potrivit, pentru că, așa cum s-a făcut pentru capitolul pensii speciale, putem să beneficiem de expertiza și de cunoașterea în ceea ce privește corelarea sistemului de pensii și de salarii din țara noastră cu cele ale statelor din Uniunea Europeană”.
Ciucă, despre pensiile militarilor: Respectă prevederile legale
Reporter: Despre pensiile militarilor, pentru că acolo Banca Mondială spune să avem o atenție mai sporită, pentru că ne aflăm într-o perioadă de criză și un război la graniță. Care ar fi modificările în acest capitol?
Nicolae Ciucă: ”Am avut o întâlnire cu Banca Mondială pe acest subiect, nu pe subiectul pensii militare, ci pe subiectul pensii speciale. Iar atunci când a venit vorba despre pensiile militare, este cuprins și în acea linie în care se referă la pensiile militare, scrie foarte clar că ele îndeplinesc condițiile prevăzute de contributivitate. Ca atare, dincolo de contextul securitar, este vorba de respectarea prevederilor legale. Și în acest moment se încadrează în acesta.”
Cu cât vor crește pensiile și salariile din România în 2023
Pe de altă parte, premierul României, care este și președinte al Partidului Național Liberal, spune că majorarea pensiilor și salariilor trebuie făcută în raport cu nivelul inflației, dar și în funcție de bugetul de stat pe 2023.
În opinia sa, Guvernul PSD-PNL-UDMR ar trebui ”să se ducă” în creșterea pensiilor cu 15 %, ”dacă se poate mai mult, cu mai mult de 15 %, și cu salariul minim la 3000 de lei”.
Nicolae Ciucă: ”Am spus de la finele lunii septembrie că trebuie să avem cifre concrete legate de proiecția bugetului pe anul 2023 și să identificăm foarte clar și transparent pentru toată lumea care este bugetul din care putem să facem aceste măriri și de pensii, și de salarii. Sunt un susținător, inclusiv Partidul Național Liberal este un susținător al creșterii pensiilor și salariilor.
Vedem foarte clar care este evoluția inflației. Este deja o temere care este prezentată inclusiv aici. În zona euro, inflația a ajuns la 9,9 % și nu putem să lăsăm cetățenii, nu putem să lăsăm pensionarii să resimtă povara a tot ceea ce înseamnă efectele creșterii inflației. Ca atare, avem pe masă o decizie a Comisiei prin care 10 % din fondurile de coeziune pe cadrul 2014-2020 pot fi folosite astfel încât să se combată sărăcia energetică, să fie sprijinite persoanele vulnerabile, să fie sprijinită IMM-urile, să se asigure locuri de muncă.
Avem nevoie ca, pe baza bugetului, pe baza acestor fonduri care vin de la Uniunea Europeană, să facem modificările necesare, să vedem în ce fel putem sprijini bugetul cu acești bani, ce bani ne rămân pentru a putea să ne ducem în creșterea pensiilor cu 15 %, dacă se poate mai mult, cu mai mult de 15 %, și cu salariul minim la 3000 de lei. Este o cifră pe care am discutat-o și am susținut-o, o susțin cu toată puterea mea, dar avem nevoie de concretența bugetului pe masă”.
Sinteza declarațiilor premierului Nicolae Ciucă:
- A fost trimisă o scrisoare de invitație a ministrului de Interne către ministrul de Interne olandez, să vină în țara noastră, să vadă tot ce s-a întreprins.
- În ceea ce privește MCV, am avut discuții privind procesul tehnic. Au fost discușii tehnice pe care domnul ministru predoiu le-a purtat la nivelul Comisiei. De asemenea, sunt perspective pozitive, ca României să-i fie ridicat acest capitol al MCV.
- Urmează PNRR, a fost discutat și am avut o abodare cât se poate de clară la întîlnirea cu doamna Ursula von der Leyen. Este șansa noastră de a putea să facem în așa fel încât să fosloim banii care ni se cuvin, până la nivelul anului 2023 să reușim absorbția maximă a fondurilor.
- Timpul rămas la dispoziție până la finalul anului 2026 ne obligă la o coordonare a reformelor și investițiilor, într-o linie de priroritizare. Trebuie făcută astfel încât banii pe care-i primim de la UE să aducă plus valoare în economia românească. Traversăm o perioadă de criză. Am discutat și aspectul ajustării a o serie de jaloane și ținte, astfel încât să fie realizabile până în 2026. Este de interes capitolul pensii, am precizat că există acea limită de 9,4 % din PIB și am precizat că este posibil înlocuirea acestui indicator cu unul care să țină cont și de disciplina financiară.
- În ceea ce privește infrastructura de transport, și aici este nevoie de modificări.
Miercuri, Guvernul a anunțat că premierul Ciucă a cerut - în discuțiile cu oficialii europeni - inclusiv înlocuirea pragului care limitează cheltuielile cu plățile pensionarilor, cu un alt mecanism de referință.
În fața autoritățile europene, România s-a angajat să nu cheltuiească mai mult de 9,4 la sută din PIB pentru plățile făcute celor 5 milioane de pensionari.
De asemenea, Secretarul General NATO și șeful Executivului de la București au discutat despre evoluția situației din regiunea Mării Negre dar și despre forțele care trebuie să asigure defensivă pe flancul de sud-est al Alianței.
Sursa: Pro TV
Etichete: NATO, guvern, nicolae ciuca, bruxelles, Schengen,
Dată publicare:
27-10-2022 12:45