Camera Deputatilor a luat act de incetarea mandatului lui Nicolae Vasilescu, condamnat la inchisoare

Parlament

Camera Deputatilor a luat act, vineri, de incetarea mandatului de deputat al lui Nicolae Vasilescu, condamnat definitiv la doi ani de inchisoare pentru trafic de influenta.

De asemenea, deputatii au declarat vacant locul de deputat detinut de Vasilescu, in circumscriptia electorala 17 Dolj, colegiul uninominal 2.

La propunerea presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, deputatii cu votat cu mana ridicata, decizia privind incetarea si vacantarea mandatului fiind luata in unanimitate, cu 230 de voturi "pentru", potrivit anuntului facut de acesta.

Inainte de vot, vicepresedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Ciprian Nica, invitat sa prezinte plenului raportul comisiei si proiectul de hotarare privind vacantarea locului de deputat al lui Nicolae Vasilescu, a "incurcat dosarele", citind, in rumoarea celor prezenti in plen, raportul privind incuviintarea arestarii preventive a deputatului Coman Gheorghe, la cererea Ministerului Justitiei.

Dupa cateva minute, in care acesta a citit alt raport, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, l-a oprit: "Nu. Nu. Ati gresit, ati incurcat dosarele. Se mai intampla".

Citește și
Dan Pasat
Fostul deputat Dan Pasat a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu executare
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Constatand ca in sala existau mai multi parlamentari care nu aveau cartele, Zgonea a propus ca votul sa se dea "cu mana ridicata", solicitare aprobata cu 202 voturi "pentru", trei abtineri si 25 de voturi "impotriva".

Deputatul PDL Gheorghe Tinel a protestat fata de decizia plenului, spre nemultumirea lui Valeriu Zgonea, care a spus: "Domnule deputat, nu puteti explica orice vot, rade lumea de noi ... Am intrebat colegii din sala care sa fie procedura de vot. Nu puteti sa explicati o explicare a explicarii, rade lumea de noi".

"In toata practica noastra parlamentara a fost sa fundamentam si sa explicam votul electronic. Acum incercam sa ne ascundem in spatele acestui vot deschis cu ridicare de mana. Nu e corect. Trebuia sa facem o prezenta initial, sa vedem cati sunt prezenti", a mentionat deputatul PDL.

Zgonea i-a spus, replicand, ca nu cunoaste Regulamentul Camerei Deputatilor. "Nu se poate ascunde nimeni dupa un vot cu mana ridicata. Aceasta este cea mai mare rusine pe care poate sa o spuna un parlamentar. Daca este vot secret si votati cu cartele si nu prezentam lista, atunci te ascunzi in spatele unui vot", a comentat social-democratul.

Valeriu Zgonea a mentionat ca "procedura traditionala" este cea "cu mana ridicata". "Am introdus procedura cu cartela, care e tot un fel de procedura cu mana ridicata. Pana la urma, toata lumea stie ce votati", a spus Zgonea.

Deputatul Remus Cernea a cerut, la sedinta, ca in colegiile in care se vacanteaza un mandat de depuztat sau de senator sa se organizeze alegeri partiale, conform Legii 35/2008, Zgonea replicandu-i ca doar Guvernul este cel care, de 24 de ani, anunta data unor eventuale alegeri, inclusiv partiale.

Deputatul Nicolae Vasilescu a fost condamnat definitiv, in 10 decembrie, de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta.

Vasilescu nu va avea dreptul de a alege si de a fi ales si nici dreptul de a ocupa o functie publica, pe o perioada de trei ani dupa executarea pedepsei, potrivit deciziei instantei.

Judecatorii instantei supreme i-au condamnat, in acelasi dosar, pe Lupsa Realini, component al trupei Gaz pe Foc, la doi ani de inchisoare cu executare si pe Eugeniu Mija la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare, ambii pentru trafic de influenta.

In martie 2012, Vasilescu, atunci sef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputatilor, Lupsa Realini si Eugeniu Mija au fost trimisi in judecata pentru trafic de influenta, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Constanta.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in cursul lunii noiembrie 2011, Eugeniu Mija, Realini Lupsa si Nicolae Vasilescu au pretins de la reprezentantul legal al unor societati comerciale (denuntator) suma de 2.000.000 de lei, reprezentand 40 la suta din valoarea totala a unor lucrari de constructii efectuate in anii 2008 si 2009 de firmele denuntatorului in beneficiul a cinci primarii din judetul Constanta.

"Banii au fost pretinsi pentru ca inculpatii sa intervina pe langa persoane cu functii de decizie din cadrul Consiliului Judetean Constanta si pe care sa ii determine sa dispuna achitarea catre firmele denuntatorului a datoriei primariilor respective, in suma totala de 5.000.000 RON. Suma de 2.000.000 RON urma a fi impartita intre cei trei inculpati dupa recuperarea efectiva si in transe a datoriilor respective", au scris procurorii in rechizitoriu.

Anchetatorii au mai aratat ca, in 10 ianuarie 2012, Eugeniu Mija a pretins de la denuntator 20.000 de euro, suma pe care ulterior a redus-o la 15.000 de euro, pentru a interveni pe langa presedintele Consiliului Judetean Constanta si pentru a-l determina pe acesta sa deblocheze fondurile necesare achitarii acelorasi datorii catre firmele denuntatorului. In 6 februarie 2012, Eugeniu Mija a primit de la denuntator suma de 15.000 de euro, fiind prins in flagrant.

Dosarul a fost, initial, trimis spre judecare Tribunalului Constanta. Ulterior, Vasilescu a castigat un mandat de deputat, astfel ca instanta constanteana a decis declinarea competentei in favoarea inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Dosarul a ajuns astfel sa fie judecat de Completul de trei judecatori al ICCJ, care a decis, in 2 iulie, achitarea lui Nicolae Vasilescu. Procurorii anticoruptie au contestat aceasta sentinta la Completul de cinci judecatori de la instanta suprema, care a decis admiterea recursului DNA si condamnarea definitiva la doi ani de inchisoare a deputatului Vasilescu.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Explicatiile parlamentarilor in fata ambasadei SUA pentru super-imunitatea din noul Cod Penal
Explicatiile parlamentarilor in fata ambasadei SUA pentru super-imunitatea din noul Cod Penal

Parlamentarii juristi care au modificat Codul Penal au continuat vineri sa dea explicatii pentru modul in care si-au asigurat superimunitatea.

Fostul deputat Dan Pasat a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu executare
Fostul deputat Dan Pasat a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu executare

Fostul deputat Dan Pasat a fost condamnat definitiv, joi, de instanta suprema, la 3 ani de inchisoare cu executare, pentru santaj si fapte de coruptie.

Le Monde: Bucurestiul face un pas inapoi in lupta impotriva coruptiei
Le Monde: Bucurestiul face un pas inapoi in lupta impotriva coruptiei

Le Monde scrie ca parlamentarii romani si-au atribuit o imunitate care le permite sa se sustraga sanctiunilor prevazute pentru coruptie.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.