Basescu catre Ponta: Hasotti sa declare pe propria raspundere ca teza de doctorat nu e plagiat

21-06-2012 16:30

Ministrul desemnat al Culturii, Puiu Hasotti, a ajuns la Palatul Victoria pentru a depune la cabinetul primului-ministru declaratia pe propria raspundere prin care atesta ca teza sa de doctorat si alte opere stiintifice nu constituie un plagiat.

Presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului Victor Ponta, joi, intr-o scrisoare, ca ministrul desemnat Puiu Hasotti sa declare pe propria raspundere ca teza de doctorat a acestuia si celelalte opere stiintifice nu constituie plagiat.

"In jumatate de ora depun declaratia la Palatul Victoria. Este o solicitare inedita si amuzanta", a declarat Hasotti pentru Mediafax.

El a mai precizat ca va depune declaratia "cu zambetul pe buze".

Premierul Victor Ponta a declarat agentiei MEDIAFAX ca accepta cererea presedintelui Traian Basescu in cazul ministrului desemnat al Culturii, Puiu Hasotti, daca seful statului ii va indica temeiul legal al acestei solicitari.

"Accept solicitarea presedintelui, daca imi indica temeiul legal al cererii lui", a declarat pentru MEDIAFAX premierul Victor Ponta.

Presedintia informeaza ca ceremonia de depunere a juramantului de investitura a lui Puiu Hasotti in functia de ministru al Culturii si Patrimoniului National va avea loc la Palatul Cotroceni, luni, 25 iunie, la ora 19.00.

"Luand in considerare recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat de care sunt acuzati o parte dintre membrii Executivului si impactul major negativ asupra Romaniei in plan intern si international generat de existenta unor astfel de suspiciuni, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, i-a solicitat joi, 21 iunie a.c., intr-o scrisoare, prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Victor Ponta, sa transmita, pana la data depunerii juramantului de investitura, o declaratie pe propria raspundere a ministrului desemnat, domnul Puiu Hasotti, care sa ateste ca teza sa de doctorat si celelalte opere stiintifice nu constituie plagiat", precizeaza Presedintia.

Premierul Victor Ponta a transmis Presedintiei numai propunerea de numire a lui Puiu Hasotti pentru postul de ministru al Culturii, Liviu Pop urmand sa mai ocupe postul de ministru interimar al Educatiei, in limita celor 45 de zile legale, pentru finalizarea examenului de Bacalaureat.

In varsta de 59 de ani, Puiu Hasotti este liderul grupului PNL din Senat si vicepresedinte al formatiunii liberale.

El a fost deputat in legislaturile 1996-2000 si 2000-2004, iar din 2004 este senator.

Puiu Hasotti este membru al Comisiei de cultura din Senat.
In perioda 1976-1996, Hasotti a fost, pe rand, muzeograf, muzeograf principal, cercetator principal. De asemenea, in perioada 1990-1995, el a fost consilier la Inspectoratul Judetean pentru Cultura Constanta. Din 1990, Hasotti este si lector si conferentiar la Facultatea de Istorie a Universitatii Ovidius Constanta.

Puiu Hasotti este absolvent al Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti, iar din anul 1995 este doctor in stiinte istorice.
Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care sustine ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

Presedintele Traian Basescu a facut referiri ironice, in cateva randuri, saptamana trecuta, in legatura cu calitatea de doctor in drept a premierului Victor Ponta. Basescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta ca nu l-a anuntat, macar telefonic, inainte de sedinta de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea sefului statului, afirmand ca aceasta denota o lipsa de respect, si adaugand: "Cand esti doctor in drept, esti tare. Dottore!".

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca va renunta la titlul de doctor daca se va stabili, de catre comisia de specialitate de la Ministerul Educatiei, ca a gresit trecand la sfarsitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, si nu in subsolul paginii.

"Ma prezint la comisia de specialitate de la Ministerul Educatiei. Sunt gata sa dau toate explicatiile necesare. Sunt gata sa raspund daca trebuia sa pun la subsolul paginii bibliografia", a spus Ponta.

El a spus ca nu stie care este sanctiunea pentru o astfel de greseala si a precizat ca va intreba comisia de specialitate.


VIDEO PROTVPLUS.RO