Analist, despre decizia CCR privind Codurile penale: "Caracal, vârful icebergului"


Ultimul update: Luni 29 Iulie 2019 22:12
Data publicarii: Luni 29 Iulie 2019 19:30
Categorie: Stiri Politice

În timp ce întreaga Românie e şocată de ororile comise la Caracal, Curtea Constituţională a decis că modificările aduse Codurilor Penale nu sunt constituţionale.

În toamnă, când se vor întoarce din concediu, parlamentarii trebuie să rescrie cele două legi şi să înlăture suspiciunile opoziţiei că au fost făcute cu dedicaţie pentru anumiţi politicieni. În forma lor actuală, există articole care îi avantajează inclusiv pe indivizi ca Gheorghe Dincă, principalul suspect al crimelor din Olt.

Codul penal şi codul de procedură penală au ajuns din luna mai pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale. A fost nevoie de şapte întâlniri pentru ca magistraţii să poată lua o decizie, dar luni au admis criticile formulate de şeful statului şi de opoziţie.

Analiştii susţin însă că decizia ar fi fost alta dacă nu ar fi fost descoperite crimele de la Caracal.

Decizia Curţii Constituţionale: "În cadrul procesului de reexaminare a legii, Parlamentul nu a transpus în integralitate deciziile Curţii Constituţionale incidente în materie penală. Prin urmare, Curtea a constatat că legea criticată încalcă art.147 alin.(2) din Constituţie".

Cristian Pîrvulescu, analist politic: ”Încercarea de a crea imunitate pentru politicieni s-a soldat cu distrugerea statului de drept. Cazul de la Caracal nu e decât vârful icebergului iar cei care avertizau permanent văd cum previziunile lor se realizează".

Principalele controverse ale legilor elaborate de Comisia Iordache se referă la reducerea termenului de prescripţie a faptelor cu câte doi ani, în funcţie de durata pedepsei şi de abrogarea unor articole.

În primăvară, când au fost scrise, opoziţia a reclamat că modificările îl vor salva pe fostul lider PSD de închisoare, deşi Liviu Dragnea a respins mereu aceste declaraţii. Juriştii susţin însă ca articolele legate de executarea pedepselor îl favorizează acum pe Gheorghe Dincă.

Dacă acesta va fi acuzat de mai multe fapte - lipsire de libertate, omor şi viol, ar putea executa pedeapsa pentru cea mai gravă dintre fapte, plus un spor de maximum trei ani.

De asemenea, pentru că are peste 65 de ani, el nu va mai fi pedepsit cu detenţie pe viaţă.

Iar dacă se va purta bine în spatele gratiilor, ar putea fi eliberat condiţionat mai repede, adică după ce a săvârşit jumătate din pedeapsă.

Eliberarea condiţionată: (2) În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b) - d).

Şi dacă munceşte în închisoare ar putea beneficia de clemenţa judecătorilor.

Analiștii susţin şi că deciziile CCR prin care Serviciul Român de Informaţii a fost exclus din procedurile de localizare a victimelor au blocat încercările de a o găsi pe Alexandra. În plus, tot analiştii spun că atmosfera creată în jurul modificărilor legilor justiţiei şi înfiinţarea secţiei speciale pentru magistraţi au indus teama în sistem.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: ”E vorba despre o atmosferă generală pe care dezbaterea a creat-o şi nu a făcut decât să tempereze acţiunea magistraţilor. Totul pentru că lupta împotriva corupţiei să fie transferată într-o butaforie care să folosească politicienilor pentru a se simţi protejaţi.”

Stelian Ion, deputat USR: ”A fost nevoie de acest caz că judecătorii CCR să se trezească la realitate".

După decizia Curţii Constituţionale, şi şeful statului a acuzat că modificările legislaţie penale nu fac decât să încurajeze fenomenul infracțional.

Reacţia lui Klaus Iohannis la decizia CCR: "Solicit coaliției PSD-ALDE să abandoneze pretinsa reformă în domeniul penal. Cer, de asemenea, Parlamentului să respingă în totalitate modificările aduse legislației penale și să revină asupra schimbărilor toxice operate deja în legile justiției, care s-au dovedit adevărate atentate la adresa siguranței cetățeanului."

Aleşii nu vor putea dezbate aceste modificări decât în toamnă, când se întorc din concediu.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Tragedia de la Caracal s-ar putea repeta din cauza unei OUG. Ce cer reprezentanții elevilor
Tragedia de la Caracal s-ar putea repeta din cauza unei OUG. Ce cer reprezentanții elevilor
Mărturisirile cutremurătoare făcute de Gheorghe Dincă. Ce s-ar fi întâmplat după ce Alexandra a urcat în mașina sa
Mărturisirile cutremurătoare făcute de Gheorghe Dincă. Ce s-ar fi întâmplat după ce Alexandra a urcat în mașina sa
Schimbările pe care le propun politicienii după tragediile din Caracal
Schimbările pe care le propun politicienii după tragediile din Caracal
VIDEO PROTVPLUS.RO
Calin Popescu Tariceanu, Victor Ponta
Tăriceanu şi-ar fi anunţat colegii de partid să fie gata pentru alianţa cu Ponta
Dăncilă o propune la Justiție pe apropiata lui Iordache, o mare susținătoare a OUG 13
Dana Gîrbovan, propusă de PSD la Ministerul Justiției, afirmă că acceptă cu 2 condiții
Ana Birchall: ”Fake news - după ședința CEx am venit la Ministerul Justiției”
USR: Gârbovan, propunerea pentru Justiţie, a fost în favoarea penalilor din politică
De ce a schimbat-o Dăncilă pe Birchall de la Justiție. Cine este Dana Gîrbovan
Viorica Dancila
Surse: Dăncilă a făcut operație estetică, înainte să înceapă campania electorală. FOTO
În plină tensiune politică, Dăncilă pierde un parlamentar, chiar pe chestorul Senatului
Mesajul lui Klaus Iohannis de 23 august: ”Să nu uităm niciodată eroismul lor!”
PNL afirmă că vizita lui Iohannis în SUA produce deja efecte. Investiții de miliarde!
Viorica Dăncilă a anunțat oficial remanierea Guvernului. Lista miniștrilor înlocuiți
Traian Băsescu cere legalizarea prostituției. "Să fie pe mâna statului, nu a peştilor"