„Nu există niciun dubiu”. NATO anunță primele modificări pe teritoriul României, după atacurile Rusiei lângă graniță

×
Codul embed a fost copiat

„Loviturile Rusiei lângă granița României sunt nesăbuite!”, spune secretarul general al NATO, care a mers, joi, la Kiev, într-o vizită-surpriză.

Trupele ucrainene câștigă treptat teren, a mai spus Jens Stoltenberg. Între timp, la Kremlin, Putin s-a întâlnit cu liderul cecen Ramzan Kadîrov, despre care s-a speculat ca ar fi grav bolnav.

"Nu există niciun dubiu, NATO va apăra orice stat membru", a declarat la Kiev secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Ne-am sporit semnificativ prezența militară pe flancul estic al Alianței, inclusiv în România, cu mai multe trupe, cu mai multe echipamente militare și mijloace de supraveghere. Contribuie și recenta desfășurare a mai multor avioane F-16 americane, ca parte a poliției aeriene asigurate de SUA în România”.

Jens Stoltenberg a anunțat că Alianța are acum contracte de 2,4 miliarde de dolari încheiate cu companii de armament pentru fabricarea de muniții. Care le-ar permite aliaților să-și înnoiască stocurile pe măsură ce furnizează Ucrainei muniție.

Citește și
jens stoltenberg
Secretarul general al NATO: "Dacă vrem încheierea războiului, atunci sprijinul militar pentru Ucraina este calea corectă”
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Stoltenberg: „Moscova luptă pentru delirul său imperial”.

Dar, spune Stoltenberg, forțele ucrainene câștigă treptat teren în ofensiva pentru recucerirea teritoriilor ocupate.

Pe frontul de est, luptele se dau zi și noapte. Rușii au inițiat o ofensivă în regiunea orașului Kreminna, cel mai probabil ca să ridice presiunea din sudul regiunii Zaporojie, unde ucrainenii avansează constant.

Fred Pleitgen, corespondent CNN: „Pentru ucraineni, aceasta este o misiune extrem de importantă, dar și foarte complicată și potențial periculoasă. Ne vom apropia foarte mult de pozițiile rușilor”.

Dronele „Vampire”, aruncate în luptă

Pentru că Ucraina tot așteaptă avioane de luptă avansate, dronele reprezintă forța sa aeriană. Botezate „Vampire”, sunt concepute chiar de ucraineni.

Soldat ucrainean: „Dronele 'văd' pentru noi pe timp de noapte ca în plină zi. Vedem infanteria, vehiculele, tunurile lor, tot ce trebuie să distrugem”.

Imaginile de mai sus confirmă o reușită remarcabilă pe front - un tanc rusesc a fost scos din luptă după ce a fost lovit de mai multe drone cu explozibil.

În timp ce dronele decolează, o bătălie înverșunată este în plină desfășurare. Ucrainenii folosesc artileria cu bătaie lungă primită de la aliații săi din Vest.

Fred Pleitgen, corespondent CNN: „Chiar acum se aud schimburi de bombardamente intense, pe măsură ce ucrainenii încearcă să înainteze... Ne-au spus că încearcă să preia de la ruși controlul asupra unei șosele-cheie din zonă”.

Dar rușii ripostează, lansând trasoare și proiectile luminoase.

Kadîrov, în vizită la Putin

Între timp, Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul cecen Ramzan Kadîrov, ca să arăte tuturor că zvonurile privind gravele probleme de sănătate ale aliatului său nu au niciun temei.

Ramzan Kadîrov: Vladimir Vladimirovich, dacă nu executăm ordinul tău, înseamnă că nu vom supraviețui în acest stat! Vom executa ordinul tău 100%!

Vladimir Putin: Mulțumesc.

Tot joi, președintele rus l-a primit la Kremlin pe Salva Kiir, președintele Sudanului de Sud, unul dintre cele mai sărace state de pe glob. Imaginile în care Putin îi explica prin semne omologului său cum să asculte traducerea în căști au făcut înconjurul lumii și au provocat un val de ironii la adresa liderului de la Kremlin, forțat să caute susținători în rândul țărilor cu care, până de curând, nu ar fi conceput să se întâlnească.

Articol recomandat de sport.ro
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
Citește și...
Jens Stoltenberg, în vizită-surpriză la Kiev: „Armata ucraineană înaintează treptat. Se confruntă cu lupte crâncene”
Jens Stoltenberg, în vizită-surpriză la Kiev: „Armata ucraineană înaintează treptat. Se confruntă cu lupte crâncene”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, venit joi într-o nouă vizită surpriză la KievSecretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, venit joi într-o nouă vizită surpriză la Kiev.  

Secretarul general al NATO:
Secretarul general al NATO: "Dacă vrem încheierea războiului, atunci sprijinul militar pentru Ucraina este calea corectă”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi, la New York, că Ucraina are nevoie urgentă de apărare antiaeriană, inclusiv de muniţie, piese de schimb şi întreţinere, scrie Reuters.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: ”Trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: ”Trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat, într-un interviu pentru germanii de la Funke, că va fi necesar "să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina".

Recomandări
Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro
Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro

La alegerile din 9 iunie, România își va vota primarii și europarlamentarii. 542 de candidați se luptă pentru cele 33 de posturi de la Bruxelles.  

Cât de greu este pentru un fermier român să obțină fonduri europene. Fermele cu certificat BIO au cele mai mari avantaje
Cât de greu este pentru un fermier român să obțină fonduri europene. Fermele cu certificat BIO au cele mai mari avantaje

”Fonduri UE pompate în agricultură”, PARTEA a II-a. Fermierii români trebuie să își ia consultanți buni ca să poată accesa fondurile europene. Depind de aceste sume, pentru că, prin activitatea lor, nu sunt eligibili în fața băncilor.    

De ce nava cargo care a scufundat un alt vapor în larg de Sf. Gheorghe a plecat imediat de la locul accidentului
De ce nava cargo care a scufundat un alt vapor în larg de Sf. Gheorghe a plecat imediat de la locul accidentului

Nava care s-a scufundat sâmbătă la 50 de kilometri în larg de Sfântu Gheorghe a fost lovită chiar de ambarcațiunea care a ajutat la salvarea echipajului.