Vladimir Putin dă vina pe evrei pentru implicarea în alegerile din SUA
Președintele rus Vladimir Putin a sugerat că grupuri etnice precum evreii sau tătarii ar fi fost implicate în alegerile prezidențiale americane din 2016.
Într-un interviu acordat NBC News, Megyn Kelly l-a întrebat în mod repetat pe președintele rus dacă s-a implicat în alegerile americane, în contextul în care procurorul special Robert Mueller a acuzat de conspirație 13 cetățeni ruși și 3 organizații, informează CNN.
Astfel, la un moment dat, Vladimir Putin a sugerat că în spatele acestei campanii ar fi putut fi implicate alte grupuri etnice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Poate că nici nu sunt ruși. Poate că sunt ucraineni, tătari, evrei cu cetățenie rusească. Chiar și așa ceva trebuie verificat. Poate au dublă cetățenie sau rezidență. Poate că au fost plătiți de americani. Cum știți cu certitudine? Eu nu știu”, a declarat liderul de la Kremlin.
La scurt timp, Liga Antidefăimare a reacționat: „În mod bizar, președintele Putin a recurs la jocul de a-i arăta cu degetul pe evrei, cât și pe celelalte grupuri etnice din țara sa. Este foarte deranjant că președintele rus a adus la viață stereotipurile antisemite clasice care i-au bântuit țara sute de ani”, a spus direcotrul executiv al Ligii, Jonathan A. Greenblatt.
Și Comitetul Evreiesc America a reacționat, cerându-i lui Putin să clarifice comentariile.
Timp de sute de ani, evreii din Rusia au fost persecutați. În perioada sovietică, ei au fost recunoscuți ca grup național, însă practica lor religioasă a fost descurajată. În perioada lui Stalin, mulți dintre ei au fost trimiși în lagăre, scrie CNN.
Potrivit sursei citate, nici tătarii și ucrainenii nu au scăpat de presiuni. Între secolele al XVIII-lea și al XX-lea, Rusia și Uniunea Sovietică au aplicat un program de rusificare, pentru a descuraja formarea identității naționale ucrainene. Odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, Ucraina și-a declarat independența. Conflictul dintre cele două state s-a agravat în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea.
Tătarii reprezintă un grup minoritar musulman, trăind pe teritoriul rusesc de mai secole. Stalin i-a acuzat, în 1945, de colaborare cu naziștii. Mulți dintre ei au fost deportați în Kazakhstan și Uzbekistan.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!