Momentul în care un aisberg uriaș, de mărimea Londrei, se desprinde de banchiză în Antarctica | VIDEO
Un aisberg uriaș de mărimea Londrei s-a desprins de pe platforma de gheață Brunt din Antarctica și ar putea provoca haos pentru navele de transport maritim.
Doi dintre cei mai mari aisberguri din lume, inclusiv unul de mărimea Londrei și unul și mai mare, de mărimea regiunii Cornwall, sunt monitorizați de oamenii de știință britanici.
Există îngrijorarea că acești mastodonți înghețați vor pluti în derivă spre zone în care ar putea afecta transportul maritim, pescuitul și viața sălbatică.
Alegeri 2024
07:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024 - prezența la vot. Câți români au votat până acum
06:58
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024. S-au deschis urnele. Românii își aleg președintele
06:55
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. Bucureștenii răspund la 3 întrebări care să schimbe viitorul Capitalei
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
Uriașul A81, care este de mărimea Londrei, s-a desprins de pe platforma de gheață Brunt din Antarctica la sfârșitul lunii ianuarie și tocmai a fost fotografiat din aer pentru prima dată, scrie Daily Mail.
This is your first look at the huge iceberg that calved from Antarctica's Brunt Ice Shelf in January ????#A81 is as big as Greater London. Our glaciologists filmed the incredible sight on the way home from Halley Research Station.
Here's the full story ???? https://t.co/u4P0tMiwHj pic.twitter.com/Rp6lKqmXRf
— British Antarctic Survey (@BAS_News) March 13, 2023
Glaciologul Dr. Oliver Marsh, care s-a întors de la stația de cercetare Halley a British Antarctic Survey (BAS), a declarat: „Știam că această desprindere va avea loc. BAS a monitorizat platforma de gheață Brunt și abisurile formate de-a lungul acesteia timp de peste un deceniu. De când glaciologii au observat pentru prima dată lărgirea Chasm-1 în 2012, echipele științifice și operaționale ale BAS au anticipat evenimentul de calvar. Instrumente GPS de înaltă precizie, precum și date din satelit au fost folosite pentru a monitoriza lărgirea prăpastiei, iar în 2016 BAS a luat măsura de precauție de a muta stația de cercetare Halley în interiorul țării pentru a o proteja”.
O echipă separată a navigat, de asemenea, în jurul lui A76A, ce face parte din aisbergul A76 care s-a desprins de pe platoul de gheață Filchner-Ronne la mijlocul lunii mai 2021.
Pe măsură ce se deplasa spre nord, A76 s-a rupt în trei bucăți, dintre care cea mai mare se numește A76A și are o formă asemănătoare cu o masă de călcat uriașă.
Cu o lungime de 135 km și o lățime de 25 km, acesta este cel mai mare aisberg plutitor de pe planetă, la fel de mare ca și comitatul englezesc Cornwall, și se îndreaptă spre spațiul dintre teritoriile britanice de peste mări Falklands și Georgia de Sud.
Există temeri că ar putea să se deplaseze spre est, spre Georgia de Sud și să rămână blocat în apele de adâncime mică ale platformei sale continentale sau, eventual, să se îndrepte spre insulele din apropiere, cunoscute sub numele de Shag Rocks.
În ambele zone ar putea cauza probleme pentru animalele sălbatice și oamenii din zonă.
Dacă aisbergul se va fixa pe fundul mării de mică adâncime din regiune, ar putea distruge fauna de pe fundul mării și ar putea perturba curenții oceanici și rutele de hrănire ale animalelor sălbatice locale.
Pe lângă impactul ecologic, aisbergurile din regiunea Georgiei de Sud pot reprezenta un risc mare pentru navele locale.