Un satelit rusesc se va prabusi pe Pamant. "Pericolul este mare"
Un satelit rusesc in greutate de pana la 3 tone va cadea duminica pe Pamant, iar specialistii citati de publicatia The Independent spun ca evenimentul prezinta "un adevarat pericol" pentru zonele cu densitate mare a populatiei.
Satelitul se numeste Kosmos-1220 si este un fost dispozitiv militar sovietic. Acum, aparatul este monitorizat de oficialii agentiei spatiale rusesti, care se asteapta ca satelitul sa intre in atmosfera Terrei intr-o cadere necontrolata. Expertii mai spun ca, desi satelitul va incepe sa arda, vor exista unele fragmente care vor ajunge intr-un final pe suprafata planetei.
Colonelul Alexei Zolotukin a declarat pentru agentia Ria Novosti ca satelitul ar putea cadea undeva in Oceanul Pacific, insa el a subliniat faptul ca "ora la care se va produce impactul si locul unde vor cadea fragmentele din Kosmos-120 s-ar putea schimba din cauza unor factori externi".
Alegeri 2024
12:52
Amendă usturătoare pentru o femeie din Sibiu care și-a pozat buletinul de vot în cabină. Cum s-a dat de gol
12:30
Un bărbat din Ploieşti a încercat să voteze la două secţii din oraş. Poliţia face verificări
12:26
Unde votăm la alegerile prezidențiale 2024. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
Marimea exacta a acestui fost satelit militar sovietic nu a fost niciodata dezvaluita, insa racheta Tsiklon-2 pe care a lansat-o pe orbita in 1980 era capabila sa transporte o greutate de aproximativ 3 tone.
Incertitudinea care planeaza in privinta timpului exact in care va intra in atmosfera pamantului inseamna ca impactul cu solul s-ar produce oriunde pe glob, iar editorul publicatiei Astronomy, David Eicher, a declarat pentru Fox News ca poate reprezenta un pericol mare pentru zonele dens populate.
In 1978, un alt satelit din seria Kosmos s-a prabusit pe Terra, intr-o zona nelocuita a Canadei, fragmente radioactive din acesta imprastiindu-se pe sol. O masiva operatiune de curatare a fost efectuata atunci.
Ulterior, in 2009, un alt satelit Kosmos s-a lovit, la o viteza de 40.000 de kilometri pe ora, de un satelit de comunicatii american, imprastiindu-se in mii de fragmente in spatiu.
In noiembrie 2013, satelitul GOCE al Agentiei spatiale europene (ESA) s-a prabusit in Oceanul Atlantic, fara a provoca insa daune.
Potrivit NASA, in octombrie 2013, existau in spatiu peste 800 de deseuri potential periculoase pentru Statia Spatiala Internationala.