Avion cu 111 pasageri la bord, deturnat de doi barbati care aveau arme false. Toti ostaticii au fost eliberati in final

×
Codul embed a fost copiat

Un avion libian cu 118 oameni la bord, care zbura pe o ruta interna, a aterizat in Malta dupa ce a fost deturnat de doi barbati.

Cei doi atacatori aflati la bord au inceput sa elibereze pasagerii si s-au predat dupa cateva ore. Nu se cunosc motivele pentru care cei doi suspecti, de nationalitate libiana, au deturnat aeronava si chiar au amenintat ca o vor arunca in aer.

Presa malteza scrie ca ar fi sustinatori ai defunctului lider libian Moammar El Gaddafi, ucis in 2011. Una dintre revendicarile lor era crearea unui partid, care sa continue politica lui Gaddafi.

Aeronava, un Airbus 320 al companiei Africa Airways, a decolat din Libia in cursul diminetii, si-a schimbat cursul brusc si a aterizat pe un aeroport maltez. Pe aeroport au fost luate masuri speciale de urgenta.

Desfasurarea evenimentelor, livetext:

Citește și
avion deturnat
Filmul tragicomic cu deturnarea avionului EgyptAir. Atacatorul s-a predat dupa 6 ore, un pasager si-a facut poza cu el
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

UPDATE 21:32 Atacatorii care au piratat avionul nu au avut arme adevarate, ci copii inofensive, indica surse din Guvernul maltez, potrivit Reuters. "Din estimarile expertilor criminalisti reiese ca armele folosite de atacatori erau copii fidel reproduse. Continua operatiunile prin care ne asiguram ca aeronava este in siguranta si ca la bord nu exista explozibili sau alte arme", a spus, pe Twitter, premierul maltez Joseph Muscat.

UPDATE 18:15 Piratii aerului sunt sustinatori al defunctului lider libian Moammar Gaddafi, ucis in 2011, si cereau infiintarea unui partid politic.

Premierul maltez a mai anuntat ca a vorbit cu pasagerii eliberati si ca acestia i-au spus ca cei doi pirati ai aerului sunt inarmati cu grenade.  

UPDATE 17:00 Potrivit Times of Malta, toti ostaticii au fost eliberati, iar agresorii au fost arestati.

Nu se cunoaste pana in acest moment de ce au comis gestul sau ce cereri au.

UPDATE 16:10 Premierul maltez Joseph Muscat a anuntat pe contul sau de Twitter ca 109 dintre cei 118 de ostatici, inclusiv 7 membri ai echipajului, au fost eliberati deja din avionul libian care a fost deturnat vineri catre Malta, scrie Reuters.

UPDATE 15:45 Premierul maltez Joseph Muscat a anuntat pe contul sau de Twitter ca 65 dintre cei 118 de ostatIci au fost eliberati deja din avionul libian care a fost deturnat vineri catre Malta, scrie Reuters.

 

UPDATE 15:00 Atacatorii care au deturnat o cursa libiana interna a Afriqiyah Airways cu 118 persoane la bord au fost de acord sa elibereze ostaticii, informeaza presa malteza, citata de Reuters.

O parte din pasagerii luati ostatici, femei si copiii, au coborat deja din avionul oprit pe pista aeroportului international din Malta.

Conform premierului maltez Joseph Muscat, este vorba doar despre primul grup de pasageri.

Initial, cei doi atacatori au amenintat ca arunca avionul in aer cu o grenada, scrie Reuters. Insa a mai spus ca ii va lasa pe pasageri sa plece, daca autoritatile malteze dau curs revendicarilor, dar ca nu vor elibera si echipajul.
 

UPDATE 14:30 Aeroportul International din Malta, unde a atreizat avionul, a fost inconjurat de armata. Militarii au creat un perimetru de securitate.

 

 

UPDATE 14:15 Conform publicatiilor Malta Independent si Times of Malta, avionul ar fi decolat din Sebha in jurul orei 10, cu destinatia Tripoli, dar si-a schimbat cursul brusc si a aterizat in Malta in jurul orei 11.30 ora locala, pe aeroportul international maltez.

Presa malteza mai scrie ca unul dintre piratii aerului, care sustine ca ar fi un sustinator al defunctului lider libian Moammar Gaddafi, ar avea o grenada si ameninta ca arunca in aer avionul. El ar fi spus ca va elibera pasagerii, daca autoritatile malteze ii dau curs revendicarilor. Nu este clar deocamdata care sunt revendicarile.

Autoritatile aeroportuare malteze au redirectionat toate zborurile care ar fi trebuit sa aterizeze pe aeroportul international. Aeronava deturnata este blocata pe pista, cu motoarele pornite, scrie Malta Independent.
 

UPDATE 14:00 Premierul Maltei a precizat ca la bordul avionului se afla 111 pasageri - 82 de barbati, 28 de femei si 1 copil - plus echipajul. Cei care au deturnat avionul sustin ca ar dispune de un "dispozitiv exploziv".

Doi atacatori au deturnat o cursa aeriana libiana interna cu 118 pasageri la bord catre Malta si ameninta ca arunca avionul Airbus 320 in aer, informeaza presa malteza, citata de Reuters.

Premierul maltez, Joseph Muscat, a postat pe Twitter ca a fost informat de potentialul atac. "Am fost informat de o posibila deturnare a unui avion catre Malta. Am luat masuri de securitate si de ajutor de urgenta," a scris Muscat pe contul de Twitter.

 

Conform publicatiei Malta Independent, avionul ar fi plecat din Libia in cursul diminetii, si-a schimbat cursul brusc si a aterizat in Malta. Mai multe masuri de securitate si urgenta au fost luate pe aeroportul international maltez.

Nu este clar deocamdata care sunt revendicarile.

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Noi imagini din avionul egiptean deturnat acum doua zile, in Cipru. Ce au facut doua stewardese cu
Noi imagini din avionul egiptean deturnat acum doua zile, in Cipru. Ce au facut doua stewardese cu "piratul aerului"

Au aparut noi imagini din avionul egiptean deturnat acum doua zile, in Cipru.

Filmul tragicomic cu deturnarea avionului EgyptAir. Atacatorul s-a predat dupa 6 ore, un pasager si-a facut poza cu el
Filmul tragicomic cu deturnarea avionului EgyptAir. Atacatorul s-a predat dupa 6 ore, un pasager si-a facut poza cu el

Un egiptean care a vrut sa-si recucereasca fosta nevasta si a deturnat luni dimineata un avion catre Cipru, s-a predat in cele din urma pe aeroportul din Larnaca.

"E inchis, reveniti mai tarziu". Aviatia elvetiana nu a oprit avionul deturnat spre Geneva fiindca nu incepuse programul

Institutiile bugetare se pare ca sunt la fel in toata lumea. Aviatia de vanatoare elvetiana nu a putut intercepta si escorta avionul etiopian deturnat ieri deoarece incidentul a avut loc in afara programului

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.