Trump a admis pentru prima dată că Jamal Khashoggi e foarte probabil mort. Amenințarea lansată


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 19 Octombrie 2018 07:49
Categorie: Stiri externe
donald trump

Donald Trump a admis joi pentru prima dată că jurnalistul saudit dispărut Jamal Khashoggi este foarte probabil mort, ameninţând Riadul cu consecinţe "foarte grave" dacă este confirmată responsabilitatea sa.

"Mi se pare cert că este aşa. Este foarte trist", a declarat Donald Trump, întrebat despre posibilul deces al jurnalistului dat dispărut după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, pe 2 octombrie. "Este rău, foarte rău", a adăugat el, relatează Agerpres, citând AFP.

Aceste declaraţii marchează o netă schimbare de ton din partea liderului de la Casa Albă.

În ultimele zile, el a optat pentru o atitudine mai puţin tranşantă şi a insistat asupra uriaşelor interese strategice care leagă SUA de regatul saudit, citând lupta împotriva terorismului, necesitatea de a contracara influenţa Iranului, dar şi contractele de armament şi implicaţiile economice ale acestora.

Statele Unite au decis, totuşi, să acorde un răgaz suplimentar Arabiei Saudite pentru a explica dispariţia acestui jurnalist cunoscut pentru opiniile sale deranjante, care s-a exilat în SUA în 2017 după ce a căzut în dizgraţie la curtea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit "MBS".

"Trebuie să le dăm câteva zile în plus pentru a duce la final investigaţiile ca să avem o bună înţelegere a faptelor", a afirmat şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, la întoarcerea sa dintr-o vizită la Riad.

Potrivit cotidianului New York Times, monarhia saudită ar intenţiona să arunce vina în cazul Khashoggi pe un înalt responsabil al serviciilor de spionaj, generalul Ahmad Asiri, care este, de asemenea, un consilier al prinţului moştenitor.

Publicarea unor fotografii din înregistrările camerelor video în care sunt arătate mişcările la Istanbul ale unui ofiţer al serviciilor de securitate apropiat de prinţul moştenitor saudit a mărit presiunea asupra Riadului.

Individul în cauză, Maher Abdulaziz Mutreb, identificat de autorităţile turce ca unul dintre cei 15 membri ai unei echipe trimise de Riad pentru "asasinarea" jurnalistului, face parte din anturajul lui "MBS", potrivit New York Times.

Presa turcă, afirmând că se bazează pe înregistrările audio realizate la locul întâmplării, a publicat miercuri noi informaţii copleşitoare, potrivit cărora Jamal Khashoggi ar fi fost torturat şi asasinat în consulat chiar în ziua dispariţiei sale

 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

Corpul jurnalistului saudit dispărut ar fi fost dizolvat în acid sulfuric
VIDEO PROTVPLUS.RO