Trei state NATO au început pregătirile pentru o posibilă invazie din partea Rusiei. Ce se va construi de-a lungul frontierei
Estonia, Lituania și Letonia sunt preocupate să construiască instalații defensive masive de-a lungul celor peste 1.600 de kilometri de frontieră cu Rusia și Belarus.
Din cauza lansării invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, cele trei țări baltice au decis, printr-un acord parafat, să întărească linia de apărare baltică, prin construirea a sute de buncăre și alte măsuri defensive.
La rândul său, Estonia plănuiește să construiască 600 de buncăre, la un cost de 65 de milioane de dolari, de-a lungul celor circa 300 de km de frontieră pe care le împarte cu Rusia, a raportat radiodifuzorul de stat al țării, ERR, notează Business Insider.
Așadar, apărarea va fi compusă din buncăre, puncte de sprijin și linii de distribuție pe timp de pace, a declarat Hanno Pevkur, ministrul Apărării din Estonia. Însă, în cazul unor confruntări directe, rezervele locale vor fi pregătite să desfășoare mine, șanțuri antitanc, sârmă ghimpată și dinți de dragon - piramide de beton concepute pentru a bloca tancurile - a relatat săptămâna aceasta Times of London.
"O linie defensivă baltică este un proiect uriaș", a scris recent Lukas Milevski, cercetător la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă.
????️ The Baltic countries have agreed on the ???????????????????????? #BalticDefenceLine along their eastern border. It's crucial to use time wisely to increase #defence readiness. #NotAnInch pic.twitter.com/PDcSqxtAh7
— MoD Estonia (@MoD_Estonia) January 19, 2024
El a adăugat că statele baltice "consideră că nu pot ceda teren, ceea ce înseamnă că trebuie să recunoască faptul că trebuie să fie pregătite să conteste o invazie rusă încă din primele momente care urmează încălcării frontierelor baltice".
O diagramă a prototipurilor de buncăre publicată de Ministerul Apărării din Estonia arată cum structurile alungite sunt concepute pentru a se potrivi într-o săpătură în formă de T, intrarea lor fiind protejată de terasamente.
Bucărele reprezintă o configurație similară cu așa-numita Linie Surovikin a Rusiei, care a blocat efectiv contraofensiva mult așteptată a Ucrainei vara trecută.
"Construirea acestei linii fortificate va necesita, fără îndoială, timp și resurse, dar eficiența sa este evidentă în războiul din Ucraina, unde trupele nu sunt capabile să spargă eficient obstacolele și să câștige un teritoriu substanțial", a declarat Palavenis pentru Times.
Estonia, în alertă
Recent, Serviciul de informaţii externe al Estoniei a anunțat că Rusia se pregăteşte pentru o confruntare militară cu Occidentul în următorul deceniu, dar ar putea fi descurajată printr-o consolidare a forţelor armate a aliaţilor.
„Rusia a ales o cale care este de confruntare pe termen lung şi Kremlinul anticipează probabil un posibil conflict cu NATO în următorul deceniu sau cam aşa ceva", a declarat Kaupo Rosin la publicarea raportului despre ameninţările la adresa securităţii naţionale a Estoniei.
Un atac militar din partea Rusiei este „foarte puţin probabil" pe termen scurt, a spus el, în parte pentru că Rusia trebuie să menţină trupe în Ucraina, şi ar rămâne puţin probabil dacă acumularea de forţe ruseşti ar fi egalată în Europa. "Dacă nu suntem pregătiţi, probabilitatea (unui atac militar rusesc) ar fi mult mai mare", a adăugat Rosin, potrivit Reuters, citată de News.ro.