Ținte mai ambiţioase pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în UE. Reacția lui Iohannis

11-12-2020 11:04


Prima agenţie europeană cu sediul în România. Centrul Cyber al UE va fi în Bucureşti

Liderii UE au ajuns la un acord privind un obiectiv mult mai ambiţios de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, a anunţat vineri într-o postare pe Twitter preşedintele Consiliul European, Charles Michel, conform Reuters.

"Europa este lider în lupta contra schimbărilor climatice. Am decis reducerea emisiilor noastre de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030", a precizat Charles Michel, după mai mult de zece ore de negocieri, la summitul european început joi la Bruxelles.

Acest obiectiv va înlocui actuala ţintă a blocului comunitar de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030, faţă de nivelul din 1990. Parlamentul European trebuie să aprobe noul obiectiv.

Propunerea privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 a fost făcută în septembrie de Comisia Europeană, dar unele state membre, cum ar fi Polonia, s-au opus.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat acordul, apreciind că acesta "pune UE în mod clar pe calea spre neutralitate climatică în 2050".

Reacția președintelui Klaus Iohannis

 

„Salut acordul cu privire la obiectivul climatic 2030. Decizia va permite modernizarea economiilor Uniunii Europene și îmbunătățirea vieții cetățenilor europeni”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

El completează că "România s-a asigurat ca interesele sale să fie acoperite, inclusiv prin menţinerea deciziei asupra mixului energetic naţional şi utilizarea gazului în procesul de tranziţie".

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO