Liderii europeni au ajuns la un acord cu Ungaria și Polonia. Planul de relansare a fost deblocat

11-12-2020 13:31


Șefii de stat ai UE, reuniţi de joi seară în Bruxelles, au reușit să cadă de acord asupra unui compromis privind statul de drept, care să permită ridicarea veto-urilor ungar şi polonez asupra bugetului şi a planului de relansare post-Covid.

Pare o veste bună, însă comentatorii deplâng concesiile făcute Ungariei și Poloniei.

„Ceea ce le impun acum europenilor premierii ungar și polonez o face pe Margaret Thatcher să pară o eurofilă gingașă", comentează - nu fără umor - presă britanică.

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei: „Am avut o seară plăcută. Chiar dacă nu e musai s-o deschideți acum, puteți deja să punețila rece șampania!”

Anunțul despre depășirea impasului a fost făcut inițial pe Twitter de preşedintele Consiliul European, Charles Michel. Rapid, șeful guvernului de la Budapesta a ținut să puncteze pe un ton triumfalist.

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei: „Am putea spune, cu toată modestia, că am salvat unitatea Uniunii. Nu uitați că această dispută nu a fost doar despre statul de drept, reglementări ori chestiuni financiare, a fost despre viitorul UE și întrebarea care este forța vitală și centrală a UE? Instituțiile europene ori statele membre? Nimeni nu poate ocoli ori calcă în picioare intențiile și voința guvernelor alese ale fiecărei țări-membre.”

Bugetul Uniunii pentru perioada 2021-2027 și planul de relansare post-Covid au fost adoptate, cu mare dificultate, în iulie, dar au fost blocate de Budapesta şi Varşovia. Motivul? Un mecanism care condiţiona accesarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

La capătul unui an de coșmar pentru Uniune, impasul asupra bugetului l-a convins pe președintele Consiliului European, Charles Michel, de necesitatea absolută de a aduce liderii în carne și oase la Bruxelles, în pofida riscului ca SARS COV-2, deși nepoftit, să fie și el prezent la summit.

Nu au fost dezvăluite detalii despre compromis, căruia Olanda încă îi rezistă joi. Totuși, potrivit unor surse diplomatice, mecanismul conditionalitatii va fi aplicat doar după o decizie a Curții Europene de Justiție, un proces care poate dura și un an de zile.

Pe de altă parte, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a avertizat că legislativul va ''evalua'' înțelegerea în urma căreia Polonia şi Ungaria au renunțat la veto.

Pentru ca bugetul multianual al UE să intre în vigoare, acesta trebuie să fie votat atât de parlamentele naționale, cât și şi de legislativul European.

Anunțul lui Charles Michel

 

”Acord referitor la MFF (cadrul financiar multianual) şi pachetul de redresare. Acum putem începe implementarea şi refacerea economiilor noastre. Pachetul nostru major de redresare va duce mai departe tranzaţiile noastre digitale şi ecologice”, a anunţat preşedintele Consiliul European, Charles Michel, pe Twitter.

Bugetul UE 2021-2027 (1,074 miliarde euro) şi planul de relansare post-Covid (750 miliarde euro) au fost adoptate în iulie, dar au fost blocate de Budapesta şi Varşovia pentru a se opune unui mecanism care condiţiona accesarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Iohannis: România e pregătită să folosească aceste fonduri

 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi seară, pe Twitter, referitor la deblocarea viitorului buget al Uniunii Europene şi a pachetului de relansare economică după pandemia de COVID-19, că "România este pregătită să folosească aceste fonduri pentru reforme şi investiţii în sectoare cheie".

"Acord important astăzi prin deblocarea viitorului buget al Uniunii Europene şi a pachetului de relansare economică. România este pregătită să folosească aceste fonduri pentru reforme şi investiţii în sectoare cheie, în beneficiul tuturor românilor", a scris şeful statului pe Twitter.

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO