Liderii europeni au ajuns la un acord cu Ungaria și Polonia. Planul de relansare a fost deblocat

×
Codul embed a fost copiat

Șefii de stat ai UE, reuniţi de joi seară în Bruxelles, au reușit să cadă de acord asupra unui compromis privind statul de drept, care să permită ridicarea veto-urilor ungar şi polonez asupra bugetului şi a planului de relansare post-Covid.

Pare o veste bună, însă comentatorii deplâng concesiile făcute Ungariei și Poloniei.

„Ceea ce le impun acum europenilor premierii ungar și polonez o face pe Margaret Thatcher să pară o eurofilă gingașă", comentează - nu fără umor - presă britanică.

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei: „Am avut o seară plăcută. Chiar dacă nu e musai s-o deschideți acum, puteți deja să punețila rece șampania!”

Anunțul despre depășirea impasului a fost făcut inițial pe Twitter de preşedintele Consiliul European, Charles Michel. Rapid, șeful guvernului de la Budapesta a ținut să puncteze pe un ton triumfalist.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei: „Am putea spune, cu toată modestia, că am salvat unitatea Uniunii. Nu uitați că această dispută nu a fost doar despre statul de drept, reglementări ori chestiuni financiare, a fost despre viitorul UE și întrebarea care este forța vitală și centrală a UE? Instituțiile europene ori statele membre? Nimeni nu poate ocoli ori calcă în picioare intențiile și voința guvernelor alese ale fiecărei țări-membre.”

Bugetul Uniunii pentru perioada 2021-2027 și planul de relansare post-Covid au fost adoptate, cu mare dificultate, în iulie, dar au fost blocate de Budapesta şi Varşovia. Motivul? Un mecanism care condiţiona accesarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

La capătul unui an de coșmar pentru Uniune, impasul asupra bugetului l-a convins pe președintele Consiliului European, Charles Michel, de necesitatea absolută de a aduce liderii în carne și oase la Bruxelles, în pofida riscului ca SARS COV-2, deși nepoftit, să fie și el prezent la summit.

Nu au fost dezvăluite detalii despre compromis, căruia Olanda încă îi rezistă joi. Totuși, potrivit unor surse diplomatice, mecanismul conditionalitatii va fi aplicat doar după o decizie a Curții Europene de Justiție, un proces care poate dura și un an de zile.

Pe de altă parte, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a avertizat că legislativul va ''evalua'' înțelegerea în urma căreia Polonia şi Ungaria au renunțat la veto.

Pentru ca bugetul multianual al UE să intre în vigoare, acesta trebuie să fie votat atât de parlamentele naționale, cât și şi de legislativul European.

Anunțul lui Charles Michel

 

”Acord referitor la MFF (cadrul financiar multianual) şi pachetul de redresare. Acum putem începe implementarea şi refacerea economiilor noastre. Pachetul nostru major de redresare va duce mai departe tranzaţiile noastre digitale şi ecologice”, a anunţat preşedintele Consiliul European, Charles Michel, pe Twitter.

Bugetul UE 2021-2027 (1,074 miliarde euro) şi planul de relansare post-Covid (750 miliarde euro) au fost adoptate în iulie, dar au fost blocate de Budapesta şi Varşovia pentru a se opune unui mecanism care condiţiona accesarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Iohannis: România e pregătită să folosească aceste fonduri

 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi seară, pe Twitter, referitor la deblocarea viitorului buget al Uniunii Europene şi a pachetului de relansare economică după pandemia de COVID-19, că "România este pregătită să folosească aceste fonduri pentru reforme şi investiţii în sectoare cheie".

"Acord important astăzi prin deblocarea viitorului buget al Uniunii Europene şi a pachetului de relansare economică. România este pregătită să folosească aceste fonduri pentru reforme şi investiţii în sectoare cheie, în beneficiul tuturor românilor", a scris şeful statului pe Twitter.

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
"Uitați de Austria! Trebuie să ajungem din urmă România". Capitolul la care Ungaria spune că e depășită de țara noastră

De la căderea comunismului, maghiarii au avut puţine certitudini. Una dintre ele a fost că Ungaria este mai dez­vol­tată decât România. În prezent, acest lucru nu mai este atât de sigur.

Ucraina, măsură dură împotriva „dezertorilor”. Ce pățesc bărbații ucraineni care au fugit de război, în străinătate
Ucraina, măsură dură împotriva „dezertorilor”. Ce pățesc bărbații ucraineni care au fugit de război, în străinătate

Kievul a adoptat o măsură drastică și îi va pedepsi pe ucrainenii care s-au sustras de la serviciul militar și care au fugit în străinătate.

Dreptul la reparare: reparații mai ușoare și mai atrăgătoare pentru consumatori
Dreptul la reparare: reparații mai ușoare și mai atrăgătoare pentru consumatori

Noile norme consolidează dreptul la reparare, urmăresc reducerea deșeurilor și sprijină sectorul reparațiilor prin repararea mai ușoară și mai ieftină a bunurilor.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.