Țara europeană care îşi reduce armata pentru a răspunde mai bine 'ameninţărilor viitorului'

Dată publicare: 22-03-2021 22:07
Dată actualizare: 22-03-2021 22:09


Armata indiană antrenează câini să detecteze bolnavii de COVID-19

Regatul Unit va reduce mărimea armatei sale de la 76.500 de oameni la 72.500 până în 2025, a anunţat luni ministrul apărării Ben Wallace.

Ministrul a prezentat planurile pentru ceea ce a descris drept o forţă mai activă care să răspundă mai bine "ameninţărilor din viitor", relatează Reuters.

Anterior în cursul acestei luni guvernul şi-a publicat evaluarea sa integrată, un document care prezintă priorităţile sale de politică externă şi de apărare, şi în care apreciază că Regatul Unit trebuie să fie "mai bine echipat pentru o lume mai competitivă".

"Forţele armate... trebuie să gândească şi să acţioneze diferit, ele nu vor mai fi privite ca o forţă la care să se apeleze în ultimă instanţă ci vor deveni o forţă activă mai prezentă în lumea întreagă", a spus Wallace în faţa parlamentului.

"Creşterea gradului de pregătire pentru desfăşurarea în teren şi a avantajului tehnologic vor însemna că un efect mai mare poate fi obţinut cu mai puţini oameni. De aceea am luat decizia de a reduce mărimea armatei de la puterea actuală de 76.500 de membri ai personalului instruiţi, la 72.500 până în 2025", a adăugat el.

Anterior, prim-ministrul Boris Johnson a confirmat că bugetul apărării va rămâne deasupra ţintei NATO de 2% din PIB în cadrul unei discuţii cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

"Investiţiile crescute în apărare aduc cheltuielile totale din Regatul Unit la 2,2% din PIB, semnificativ deasupra obiectivului NATO", i-a spus Johnson lui Stoltenberg, potrivit unei stenograme publicate de Downing Street.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO