Surse: Prințul moștenitor din Abu Dhabi, anchetat pentru „complicitate la acte de tortură”

Dată publicare: 17-07-2020 20:50
Dată actualizare: 17-07-2020 20:53


Surse: Prințul moștenitor din Abu Dhabi, anchetat pentru „complicitate la acte de tortură”

Un judecător de instrucţie francez este însărcinat cu o anchetă care îl vizează pe Mohammed bin Sultan bin Zayed Al Nahyan, prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi.

Prințul este anchetat pentru „complicitate la acte de tortură”, au declarat vineri pentru AFP surse apropiate de dosar.

O procedură judiciară a fost deschisă în octombrie 2019 la Paris în cazul celui supranumit "MBZ", împotriva căruia au fost depuse două plângeri atunci când efectua o vizită oficială în capitala Franţei în noiembrie 2018.

Potrivit Le Parisien, prima plângere a fost depusă de qatarioţi care îl acuză pe prinţul moştenitor de "complicitate la acte de tortură şi dispariţie forţată", la secţia dedicată crimelor împotriva umanităţii şi crimelor de război a parchetului din Paris.

Ei afirmă că au fost "deţinuţi şi torturaţi de agenţi ai Siguranţei statului în Emiratele Arabe Unite între februarie 2013 şi mai 2015", a precizat avocatul lor Pierre-Olivier Sur într-un comunicat la momentul depunerii plângerii.

Ei descriu în plângerea lor "torturi fizice şi fiziologice", precum lovituri de baston, privare de somn, ameninţări cu violul, spânzurătoarea şi moartea.

În virtutea "competenţei sale universale" pentru infracţiunile cele mai grave, justiţia franceză are posibilitatea de "a urmări şi condamna autorii şi complicii acestor infracţiuni atunci când se află pe teritoriu francez", a reamintit atunci avocatul.

A doua plângere împotriva lui MBZ a fost depusă de şase yemeniţi şi de Alianţa internaţională pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor (AIDL).

Aceasta are drept fundal conflictul din Yemen, unde emiratul Abu Dhabi este angajat într-o coaliţie alături de Arabia Saudită împotriva rebelilor houthi. MBZ este acuzat de "complicitate la tortură şi crime de război".

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO