Stephen Hawking, omul care și-a transformat boala într-un atu: „Nimeni nu trebuie să-și piardă speranța”

Ultimul update: Miercuri 14 Martie 2018 13:56
Data publicarii: Miercuri 14 Martie 2018 07:56
Categorie: Internaţional

Stephen Hawking, care a murit la vârsta de 76 de ani, a dus o luptă cu o scleroză laterală amiotrofică, însă în ciuda acestei afecțiuni, a devenit unul dintre cei mai renumiți și respectați oameni de știință ai vremurilor.

Era un bărbat cu un puternic simț al umorului, care a devenit un popular ambasador al științei și s-a asigurat întotdeauna că lucrările sale pot fi accesibile publicului larg, scrie BBC News, în necrologul dedicat fizicianului.

Astfel, lucrarea sa „O scurtă istorie a timpului” a devenit, în mod neașteptat, un best-seller, chiar dacă este neclar cât de multe persoane au reușit să o parcurgă din scoarță-n scoarță. Nu s-a rezumat doar la atât; și-a transformat vocea într-un simbol, apărând într-o serie de seriale și de înregistrări vocale.

Cine a fost Stephen Hawking

Stephen William Hawking s-a născut în Oxford, pe 8 ianuarie 1942. Tatăl său, un cercetător în domeniul biologiei, și-a luat soția și au decis să fugă din Londra, ca să scape de bombardamentele germane. Astfel, Hawking a copilărit în Londra și St. Albans. După ce și-a obținut o diplomă în fizică la Oxford, și-a continuat cercetările postuniversitare în domeniul cosmologiei la Cambridge.

În adolescență, era pasionat de călărie, dar când se afla la Cambridge a fost diagnosticat cu o maladie neurodegenerativă care urma să-l lase complet paralizat. În 1964, când se pregătea să se căsătorească cu prima sa soție, Jane, doctorii i-au spus că mai are de trăit între doi și trei ani. Cu toate acestea, boala a avansat mult mai lent decât se așteptau.

Astfel, Hawking a devenit tatăl a trei copii și, chiar dacă până în 1988 ajunsese să poată vorbi doar cu ajutorul unul sintetizator vocal, a terminat de scris „O scurtă istorie a timpului.”

Stephen Hawking a descoperit fenomenul devenit cunoscut drept „radiațiile Hawking”, conform căruia găurile negre pierd energie și, în cele din urmă, că dispar. Astfel, el și-a câștigat renumele pentru capacitatea sa extraordinară de a vizualiza soluții științifice fără să facă anumite calcule sau experimente.

Cu toate acestea, „teoria întregului” – care sugerează că universul evoluează conform unor legi bine definite – a fost ceea ce i-a atras pe mulți.

„Acest set de legi ne pot oferi răspunsurile la întrebări precum: Cum s-a născut universul? Când și dacă se va sfârși? Dacă da, cum se va produce asta? Dacă găsim răspunsurile la aceste întrebări, ar trebui să fim capabili să intrăm în mintea lui Dumnezeu”, spunea el la un moment dat.

Într-o ministerie pentru postul Discovery, Hawking susținea că este perfect logic să ne asumăm că există viață inteligentă și în alte locuri cu excepția Pământului, însă a avertizat că extratereștrii ar putea să vină pe pământ doar pentru a se folosi de resurse, după care să plece mai departe.

„Cred că viața pe Pământ este într-un pericol din ce în ce mai mare să dispară din cauza unor dezastre precum un război nuclear, un virus creat în laborator sau alte pericole. Cred că omenirea nu va avea niciun viitor dacă nu se mută în spațiu. De aceea, vreau să încurajez interesul publicului larg pentru spațiu”, a declarat el la un moment dat.

Imaginea lui Hawking în cultura populară

Chiar și realizatorii serialului de animație „The Simpsons” i-au dedicat omului de știință un episod. Astfel, el este portretizat în timp ce bea la un bar cu Homer, sugerând că i-ar putea fura acestuia ideea că universul are forma unei gogoși. Totodată, a apărut în persoană într-un episod al unui serial de comedie BBC „Spiridușul roșu”, cât și sub formă de hologramă în „Star Treck: Următoarea Generație.”

Grupul rock Pink Floyd i-a folosit vocea sintetizată pentru introducerea melodiei „Keep Talking” de pe albumul „The Division Bell” (1994).

În 2014, după viața fizicianului a fost făcut filmul „Teoria întregului”, bazat pe felul în care prima sa soție, Jane Hawking, își amintește relația lor. În acest context, Hawking s-a întâlnit cu actorul Eddie Redmayne, ca parte din pregătirea rolului de om de știință.

Hawking, despre boala sa

În ciuda obstacolelor întâmpinate pe parcursul vieții, el a fost profesor la Universitatea Cambridge, iar în 2001 a finalizat a doua lui lucrare „Universul într-o coajă de nucă.”

Stephen Hawking credea că sclerozalaterală amiotrofică i-a adus anumite beneficii, ba chiar susținea că era foarte plictisit de viață înainte ca afecțiunea să evolueze. Cu toate acestea, el a devenit depenent de alte persoane. Din acest motiv, și-a arătat adesea mulțumirea pentru soția sa, care l-a îngrijit timp de peste 20 de ani, cât și rudelor și prietenilor care au fost șocați că și-a părăsit soția pentru una din îngrijitoarele sale, cu care s-a căsătorit în 1995.

În jurul anilor 2000, Hawking a devenit un vizitator frecvent al departamentului de urgență de la spitalul Addenbrooke din Cambridge, unde a fost îngrijit pentru diverse afecțiuni. Poliția a interogat mai multe persoane cu privire la suspiciuni că fizicianul ar fi fost abuzat fizic și verbal timp de mai mulți ani.

Cei care îl cunoșteau spun că era imprevizibil și, de multe ori își conducea aproape iresponsabil scaunul electric cu rotile. Astfel, acesta a insistat că respectivele răni nu au fost cauzate de abuzuri. De aceea, polițiștii nu au luat nicio măsură.

La un moment dat, el a scris că a trăit cu această maladie timp de aproape toată viața adultă, dar că asta nu l-a oprit din a avea o viață de familie și o carieră de succes.

„Ne arată că nimeni nu trebuie să-și piardă speranța”, a spus el.

Teoria lui Stephen Hawking despre cel mai mare mister: găurile negre
Teoria lui Stephen Hawking despre cel mai mare mister: găurile negre
VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Claudia Pavel are parte de o interventie cosmetica
Procedura pe care multe femei ar putea sa o incerce

03:26
VORBESTE LUMEA
Atentie! Genul programului: Festin
Imagini care iti lasa gura apa!

07:01
VORBESTE LUMEA
Pisica Varcolac, premiera in Romania
Cele mai interesante si frumoase rase de pisici sunt la Vorbeste lumea

09:36
LA MARUTA
Ioana Ignat si Edward Sanda, un nou hit
Un nou hit de exceptie din partea celor mai talentati tineri, Ioana Ignat si Edward Sanda

09:10
NINJA WARRIOR
Fii pe fază!
Oare cine vor fi următorii semifinaliști Ninja Warrior?

00:30
LA MARUTA
Spectacol in memoria lui Dan Spataru
Silvia Dumitrescu s-a reunit impreuna cu alti artisti intr-un spectacol in memoria lui Dan Spataru

11:04
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Îl vor pe Vasile, dar cine sunt ele cu adevărat?
Adina, Amalia, Alexandra și Camelia - ele sunt fetele iubitoare de rural, care vor să-i fure inima lui Vasile.

03:14
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Cine concurează pentru inima lui Adrian?
Adina și Elena sunt cele două pretendente tinere la inima lui Adrian.

00:20
LA MARUTA
Transformarile radicale cu ajutorul lui Adrian Perjovschi
Simona a avut parte de o transformare radicala

05:44
VORBESTE LUMEA
Prietenie de-o viata
Emilia si Nicu Paleru se cunosc de peste 20 de ani

05:54
filipine, alunecare de teren, case, morti,
Două sate îngropate de alunecări de teren. Mesaje de ajutor trimise de sub pământ
Meghan Markle, primul act caritabil în calitate de ducesă
Anul în care va fi restaurată complet Sagrada Familia. Un lift îi va duce pe vizitatori în vârf
Muzeu dedicat canabisului deschis la Las Vegas: ”Suntem foarte entuziasmaţi”
Preşedintele Vietnamului, Tran Dai Quang, a murit la 61 de ani
O americancă a ajuns după gratii pentru că și-a pedepsit fiica de 15 ani. ”Am fost îngrozită”
tornada de foc
Tornada de foc, fenomenul înspăimântător înregistrat în Canada după incendiile de vegetație
O femeie a deschis focul asupra colegilor de muncă. A ucis 3 oameni, apoi s-a sinucis
Sute de persoane, date dispărute în urma scufundării unui feribot în Tanzania
Theresa May: Marea Britanie se va pregăti pentru ieşirea din UE fără niciun acord
Marine Le Pen va fi evaluată psihiatric din cauza unor imagini postate pe rețelele sociale
Cum arată un iaht care costă peste o sută de milioane de euro