Statele Unite au recunoscut oficial genocidul armean. Reacția Turciei

Ultima actualizare: 16-12-2019 07:29
genocidul armean
Getty

Camera Reprezentanţilor a Congresului american a recunoscut marţi, în mod oficial şi cu o majoritate covârşitoare, genocidul contra armenilor.

Rezoluția fără caracter obligatoriu a fost adoptată cu 405 voturi pentru și 11 împotrivă și a avut ca scop „respingerea încercărilor de asociere a guvernului american cu negarea genocidului armean”, relatează Agerpres.

În aprilie 2017, la scurt timp după sosirea sa la Casa Albă, Donald Trump a calificat masacrul armenilor din 1915 drept ''una din cele mai rele atrocităţi în masă ale secolului", dar fără a folosi termenul de genocid. La acea vreme, Ankara a denunţat "dezinformarea" şi "definiţiile nepotrivite" ale preşedintelui american.

Acest vot survine într-un moment în care relaţiile bilaterale dintre SUA şi Turcia traversează o nouă zonă de turbulenţe. Preşedintele Trump a permis Turciei să lanseze o ofensivă în nordul Siriei împotriva luptătorilor kurzi, aliaţi ai SUA, prin decizia de retragere a trupelor americane din zonă, la începutul lunii octombrie.

Tot marţi, deputaţii americani au votat o rezoluţie care prevede sancţiuni la adresa oficialilor turci care au legătură cu ofensiva din nordul Siriei. Pentru intrarea în vigoare a acestor măsuri este însă necesar şi votul Senatului SUA.

Ministerul de Externe din Turcia consideră rezoluția „un act lipsit de sens”

 

Turcia a calificat marţi seara recunoaşterea genocidului armean de către Camera Reprezentanţilor drept un act "lipsit de sens", adoptat în contextul actual al politicii interne din SUA şi care riscă să afecteze relaţiile dintre cele două ţări.

„Acest act politic lipsit de sens are drept unici destinatari lobby-ul armean şi grupările anti-turce” se arată într-un comunicat al Ministerului turc de Externe.

„Credem că prietenii americani ai Turciei care sunt în favoarea continuării alianţei şi a relaţiilor amicale îşi vor pune întrebări în legătură cu această eroare gravă”, se menționează în comunicat.

De asemenea, ambasadorul SUA la Ankara, David Satterfield, a fost convocat miercuri la Ministerul Afacerilor Externe turc.

Ce reprezintă genocidul armean

 

Genocidul contra armenilor este recunoscut de aproximativ 30 de ţări. Conform estimărilor, între 1,2 şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de trupele Imperiului Otoman, aliat al Germaniei şi al Austro-Ungariei.

Ankara recunoaşte faptul că mulţi armeni care trăiau în Imperiul Otoman au fost ucişi în confruntările cu forţele turce în timpul Primului Război Mondial, dar neagă că aceste crime au fost orchestrate sistematic şi că ele constituie genocid.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO