Stare de urgență în Maldive, pe fondul crizei politice din ultima perioadă
Guvernul din Maldive a decretat stare de urgență în Republică, timp de 15 zile, pe fondul unei crize politice. Astfel, oficialii din domeniul securității dobândesc puteri sporite, care le permit să aresteze persoane considerate suspecte.
Totodată, Guvernul a suspendat Parlamentul și a ordonat Armatei să se opună oricărei mișcări prin care Curtea Supremă încearcă îl pună sub acuzare pe președintele Abdulla Yameen.
#BREAKING: #Maldives Defence Forces have broken the gates of Supreme Court and entered the premises forcinly, Judiciary Spokesperson informs. Unprecedented scenes in #Male as the political/judicial standoff continues, now amidst forced Emergency. pic.twitter.com/QVkigy7eSM
— Aditya Raj Kaul (@AdityaRajKaul) February 5, 2018
Potrivit unui purtător de cuvânt, citat de BBC News, la câteva ore de la instituirea stării de urgență, forțele de securitate au luat cu asalt sediul Curții Supreme, în timp ce judecătorii se aflau în interior.
Sursa citată a mai precizat că nu a reușit să ia legătura cu aceștia.
#Maldives military seals off parliament today. #MaldivesInCrisis pic.twitter.com/n2mKxUkR7W
— ahmed ikram (@aikey) February 4, 2018
Prin această mișcare, președintele Abdulla Yameen Abdul Gayoom dobândește puteri sporite, astfel că poate reține și aresta persoane. Situația reflectă lupta pentru putere care se dă între Curtea Supremă și Guvernul din Maldive, scrie CNN.
„În această perioadă, anumite drepturi vor fi restricționate, dar libertatea de mișcare, serviciile și afacerile nu vor fi afectate. Vom asigura siguranța cetățenilor și a străinilor care vizitează și locuiesc în Maldive”, a anunțat președintele, într-un comunicat.
În urmă cu o săptămână, Curtea Supremă a ordonat eliberarea prizonierilor politici și reinstalarea lor ca membri ai Parlamentului, decizie prin care opoziția capătă majoritatea parlamentară. Însă președintele Yameen a respins decizia.
Duminică, procurorul general al statului Maldive a avertizat că judecătorii Curții Supreme „ar putea să înceapă procedura de demitere a președintelui”, conform unui comunicat de presă al Ministerului de Externe.
Astfel, susținătorii opoziției au luat cu asalt străzile, cerând Guvernului să respecte deciziile Curții. Totodată, ei au făcut apel la comunitatea internațională să convingă guvernul să respecte legislația.
Într-un comunicat de presă, Departamentul de Stat al Statelro Unite a precizat că susține decizia Curții Supreme, subliniind totodată că „este esențial ca președintele, guvernul și forțele de securitate să respecte Cosntituția și statul de drept.”
Fiica fostului președinte Maumoon Abdul Gayoom a anunțat că soldații au dat buzna în locuința familiei, arestându-i pe tatăl și soțul acesteia.
Statul se află într-o criză politică după ce, săptămâna trecută, Curtea Supremă a decis eliberarea fostului președinte Mohamed Nasheed, care fusese acuzat anterior de terorism. Acceași decizie au luat-o judecătorii și în cazul unor politiceni din opoziție, notează Al Jazeera.
Această decizie a fost percepută de actualul președinte Yameen drept o lovitură, iar criticii l-au acuzat de corupție și abuzuri ale drepturilor omului. Totodată, mișcarea actualului președinte vine cu două zile înainte de un amplu protest anunțat de Partidul Democrat din Maldive – principala formațiune de opoziție.
Și în 2015 Guvernul a decretat stare de urgență, anunțând că a fost dejucat un plan de asasinare a președintelui Abdulla Yameen Abdul Gayoom.
Acesta a venit la putere în 2013 și a fost adesea criticat pentru că încalcă drepturile oponenților, dar și independența sistemului judiciar.