Șeful ONU avertizează despre declanșarea unui nou război rece între Rusia și SUA

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
TRUMP PUTIN G20
Pro TV

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat joi că relațiile dintre Rusia și SUA s-au deteriorat atât de mult încât au ajuns în situația ”similară, într-un context mai larg, a ceea ce am trăit în Răzbiul Rece”.

Potrivit Reuters, Guterres a cerut celor două mari puteri să restabilească liniile de comunicare, pentru a preveni escaladarea situației care este deja foarte tensionată.

”În timpul Războiului Rece au fost mecanisme de comunicare și control, pentru a evita escaladarea incidentelor, pentru a fi siguri că lucrurile nu vor scăpa de sub control atunci când tensiunile erau prea mari. Aceste mecanisme au fost dezactivate”, a spus Guterres.

Chiar cred că este timpul pentru precauții de acest gen - care să garanteze comunicarea efectivă și capacitatea de preveni escaladarea - pentru că sunt de părere că mecanismele de acest gen sunt necesare din nou”, a mai spus el, jurnaliștilor.

Războiul Rece, care a durat aproape două decenii după Al Doilea Război Mondial, a fost marcat de tensiuni geopolitice între Statele Unite și aliații săi, pe de o parte, și Uniunea Sovietică și statele din blocul estic, de cealaltă parte.

Luni, SUA au anunțat că vor expulza 60 de diplomați ruși, inclusiv 12 din misiunea ONU din New York, alăturându-se guvernelor europene care au decis să pedepsească puterea de la Kremlin pentru tentativa de ucidere a fostului spion rus din Marea Britanie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO