Șeful NATO: Furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei este prioritară
Furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei este „prioritară” pentru statele membre ale NATO, întrucât ucrainenii au „o nevoie urgentă” de aceste sisteme pentru a face faţă bombardamentelor ruse, spune șeful Alianței, Jens Stoltenberg.
''Unii aliaţi au livrat astfel de sisteme de apărare, dar ucrainenii au nevoie de mai mult. Ei au nevoie de diferite tipuri de apărare aeriană - cu rază scurtă, cu rază lungă, sisteme contra rachetelor balistice, rachete de croazieră, drone. Diferite sisteme pentru diferite sarcini'', a explicat Stoltenberg înaintea unei reuniuni a miniştrilor Apărării din cele 30 de ţări membre ale NATO, la Bruxelles, transmit AFP și Reuters, citate de Agerpres.
Germania a furnizat un sistem Iris-Ts, iar Statele Unite sistemul defensiv NASAMS.
Alegeri 2024
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut crearea unui ''scut'' antiaerian deasupra Ucrainei.
Refacerea stocurilor de armamente şi muniţii, o prioritate pentru NATO
Potrivit lui Stoltenberg, o altă prioritate este ''refacerea stocurilor de armamente şi muniţii ale ţărilor Alianţei'', întrucât aceste stocuri ''s-au redus'' în urma livrărilor către Ucraina. ''Trebuie să le refacem pentru a ne asigura apărarea şi pentru a putea continua să sprijinim Ucraina'', a explicat el.
''Avem probleme serioase privind stocurile de muniţii'', a confirmat un reprezentant al NATO.
De asemenea, Jens Stoltenberg a promis să suplimenteze protecţia infrastructurii critice, afirmând că NATO deja şi-a dublat prezenţa în Marea Baltică şi Marea Nordului, la peste 30 de nave sprijinite de mijloace aeriene.
Înaltul oficial aliat a spus că, deşi NATO nu a văzut vreo schimbare în poziţia nucleară a Rusiei, Alianţa Nord-Atlantică este vigilentă şi va efectua săptămâna viitoare exerciţiul său anual de descurajare nucleară ('Steadfast Noon'), întrucât anularea acestuia din cauza războiului din Ucraina ar trimite un ''semnal foarte eronat''. ''Este un exerciţiu menit să garanteze că descurajarea noastră nucleară rămâne sigură, garantată şi eficientă'', a spus Jens Stoltenberg, care a accentuat că puterea militară a NATO este cea mai bună cale de a preveni orice escaladare a tensiunilor.