Saci cu deşeuri radioactive de la Fukushima au ajuns într-un râu. Anunțul autorităților

14-10-2019 20:51

Taifun Hagibis Japonia - 8

Inundaţiile provocate de taifunul Hagibis, care a afectat Japonia weekendul trecut, au deplasat mai mulţi saci cu reziduuri radioactive într-un rîu din apropiere. 

Sacii deplasaţi de ape, al căror număr nu a fost precizat, făceau parte dintre cele 2.667 pungi cu iarbă, crengi şi alte materii radioactive colectate după decontaminarea terenurilor de cultură aflate în apropierea centralei nucleare. Sacii au fost depozitaţi într-un complex din districtul Miyakojimachi din oraşul Tamura (nord-estul ţării).

Complexul a fost inundat sâmbătă de ploile torenţiale provocate de taifun, iar apa a târât câţiva saci într-un râu aflat la 100 de metri distanţă, potrivit autorităţilor locale, citate de ziarul japonez.

Un responsabil local a primit un apel telefonic de la o firmă de inginerie civilă din apropiere, anunţând că au fost recuperaţi şase saci.

Fiecare dintre aceşti saci conţine un metru cub de reziduuri. Potrivit surselor consultate, nu fusese instalată nicio protecţie împotriva ploilor sau a vânturilor generate de taifun.

Autorităţile nipone au declarat că se vor consulta cu Ministerul Mediului pentru a determina posibilele efecte asupra mediului înconjurător.

Lucrările de decontaminare realizate în jurul centralei de la Fukushima au inclus şi strângerea unor bucăţi de pământ, crengi, frunze şi plante, contaminate cu substanţe radioactive eliberate după accidentul nuclear din martie 2011.

Resturile au fost strânse în saci, care au fost depozitaţi în mai multe zone aflate în districtele învecinate centralei de la Fukushima.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO