Ruinele aeroportului din Donetk, filmate cu o drona. Dupa un an de lupte, zona e devastata complet. VIDEO

Ultima actualizare: 22-01-2015 06:46
donetk

Urmarile devastatoare ale luptelor dintre armata ucraineana si separatistii din Donbas in zona aeroportului international din Donetk au fost filmate cu ajutorul unei drone.

Imaginile surprinse cu o drona au fost urcate pe Youtube de catre Army SOS, o organizatie de voluntari, care sprijina armata ucraineana, relateaza rt.com. Imaginile care arata cladirile devastate si ruinele aeroportului au ajuns online in contextul in care in ultimele zile confruntarile au facut noi victime si s-au accentuat dupa o perioada de liniste.

Armata ucraineana a anuntat duminica respingerea, cu ajutorul tancurilor, a unei ofensive a rebelilor prorusi pe aeroportul din Donetk, in timp ce Moscova a acuzat Kievul ca a refuzat o noua mediere, potrivit AFP.

Kremlinul si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu noile lupte din estul Ucrainei. Prin aeroportul ajuns unul dintre punctele fierbinti din estul separatist prorus si disputat de armata ucraineana si rebelii in decursul mai multor luni, treceau anual 5 milioane de pasageri.

Situatie calma in estul Ucrainei, dupa trei zile de confruntari violente


Confruntarile s-au redus luni in estul Ucrainei, dupa trei zile de lupte violente intre armata ucraineana si separatistii prorusi, potrivit armatei ucrainene si jurnalistilor din zona, relateaza Medfiafac, citand AFP. Ucraina a propus pe de alta parte Rusiei, acuzata ca inarmeaza rebelii si ca a mobilizat trupe in zona confruntarilor, sa semneze un document pentru incetarea ostilitatilor inca de luni.

La Donetk, noaptea de duminica spre luni si dimineata zilei de luni nu au fost perturbate decat de rare detonari ale artileriei, care au constrastat cu focul continuu din ultimele zile, provenind in special din zona aeroportului, potrivit jurnalistilor AFP. Aeroportul din Donetk a fost teatrul unor confruntari foarte violente de joi seara, cand separatistii au lansat o ofensiva asupra obiectivelor ucrainene. Fortele ucrainene au respins-o si afirma ca au "curatat aproape in intregime" zona aeroportului, datorita sosirii tancurilor sambata seara.

"Este mult mai calm astazi", a declarat un purtator de cuvant al armatei ucrainene, Vladislav Selezniov."Militarii nostri au avut o sarcina clara, sa respinga rebelii care ne atacau. Brigada a 93-a aeropurtata a facut acest lucru. Separatistii nu vor mai putea trage asupra obiectivelor noastre de la distanta mica", a adaugat el.
Cartierele rezidentiale situate in nordul orasului au fost de asemenea vizate de bombardamente, care s-au soldat cu morti in randul civililor.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a declarat in noaptea de duminica spre luni ca a propus Rusiei sa semneze "o agenda precisa pentru a aplica acordurile (de pace) de la Minsk si a asigura incetarea ostilitatilor incepand din 19 ianuarie".Moscova a afirmat duminica seara ca Ucraina a respins "un plan concret pentru retragerea artileriei grele", propus de presedintele Vladimir Putin omologului sau Petro Porosenko in noaptea de joi spre vineri, "fara a face o contra-propunere".

Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa discute despre criza ucraineana in cadrul unei reuniuni de miercuri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO