Roxana Mărăcineanu a povestit cum a ajuns ministru al Sporturilor în Franța

Ultimul update: Vineri 14 Septembrie 2018 15:56
Data publicarii: Vineri 14 Septembrie 2018 15:49
Categorie: Internaţional
Roxana Mărăcineanu

Sportul "mi-a permis să ies din izolarea familială", a declarat pentru ziarul Le Parisien noul ministru al Sportului din Franţa, fosta înotătoare de origine română Roxana Mărăcineanu, relatează Agerpres.

Mărăcineanu, care s-a stabilit în Franţa în 1984, când avea nouă ani, a evocat rolul pe care l-a avut sportul în viaţa sa: "Mi-a permis să ies din izolarea familială în care mă aflam. Cu părinţii şi cu fratele meu, eram patru oameni sosiţi în Franţa fără rude, fără prea mulţi prieteni. Înotul mi-a permis să stabilesc legături, să găsesc o a doua familie."

După ce a renunţat la cariera de înotătoare, fosta campioană mondială la 200 de metri spate a fost întâlnită rar la evenimente mondene sau la reuniuni organizate de instanţele sportive.

"La început, am acceptat multe solicitări, apoi m-am restrâns la cele care mi se păreau indispensabile şi mă concentrez asupra dezvoltării asociaţiei pe care o conduc. Am plecat de la zero alegând să dezvolt o activitate de înot pentru toţi. La marginea bazinului, nimeni nu ştia că este Roxana Mărăcineanu, fosta campioană mondială. Nu voiam să comunic pe baza CV-ului, în primul rând doream ca lumea să vină pentru conţinutul pe care-l propuneam. Doar anul trecut am acceptat să apar pe pliante", a explicat ministrul sporturilor din Franţa.

Întrebată dacă premierul francez Edouard Philippe a contactat-o ca fostă sportivă sau ca femeie angajată într-o asociaţie, Mărăcineanu a spus: "Ar trebui să-l întrebaţi pe el, dar eu cred că o sună pe femeia pe care a primit-o în biroul său în iulie şi care a susţinut proiecte legate de înotul pentru toţi şi de prevenirea înecului. Am avut idei legate de familiarizarea copiilor cu apa, le am în continuare şi voi face totul ca să le pun în aplicare."

Întrebată cum i-a anunţat pe părinţii săi că va fi ministru, Mărăcineanu a răspuns: "I-am sunat. Tata fusese deja contactat de presa locală, atunci nu credea vestea."

"Când am fost sunată ca să vin la Matignon (reşedinţa premierului - n. r.), eram la piscină. Nu-mi imaginam atunci că e vorba de lucruri atât de importante. Pe parcursul discuţiilor, mi-am dat seama ce se aşteaptă de la mine", a spus ea.

Mărăcineanu a vorbit despre Jocurile Olimpice şi Paralimpice ce vor fi găzduite de Paris în 2024: "Pentru sportivi, este ocazia de a trăi o mare competiţie acasă, în familie. Dincolo de asta, sunt convinsă că este un mijloc pentru ca sportul să beneficieze de un loc mai important în societate."

"Ca sportivă sau conducătoare a unei asociaţii, am obţinut rezultate. Nu sunt un om care hotărăşte sau care semnează un document fără să înţeleagă totul în cele mai mici detalii. Cum am preluat funcţia, m-am afundat în dosare, le studiez, calculez şi nu voi ezita să aduc nişte modificări", a concluzionat Mărăcineanu.

Roxana Mărăcineanu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Declaraţia emoţionantă a româncei care a devenit ministrul Sporturilor în Franţa
Declaraţia emoţionantă a româncei care a devenit ministrul Sporturilor în Franţa
Portretul româncei care a devenit ministru în Franța.
Portretul româncei care a devenit ministru în Franța. "Încă sunt cu inima împărţită"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Eroul din Australia
Un om al străzii, erou al atacului terorist din Melbourne. Câți bani a primit pentru gestul său
Coreea de Nord își continuă programul nuclear. Detaliul observat la unele situri de rachete
Bucureştiul, primul oraş din Europa în clasamentul TomTom privind blocajele în trafic
Luxul cu care se laudă o bandă de traficanți de droguri albanezi. Imaginile publicate online
Cum a fost comemorat sfârșitul Primului Război Mondial în lume
Omagiu adus soldaților din Primul Război Mondial. Portrete în nisip pe 32 de plaje
Alibaba
Alibaba a vândut produse în valoare de 30 de miliarde de dolari de Ziua Celibatarului
Cel puțin 31 de oameni au murit în incendiile din California. Flăcările s-au extins pe 45.000 de hectare
Alunecări de teren masive la Rio de Janeiro după două zile de ploaie. Bilanț: 10 morți și 11 răniți
Independența Poloniei, sărbătorită cu un marș uriaș cu peste 200.000 de participanți. VIDEO
Mesajele transmise de marii lideri ai lumii de Ziua Armistițiului, la Paris
Tot mai mulți pensionari greci se mută în Bulgaria: ”Trăiesc aici ca un rege”