Romanii risca sa nu se mai poata angaja in Elvetia. Parlamentul de la Berna a votat restrictii pentru angajatii din tarile UE

Ultimul update: Sambata 24 Decembrie 2016 08:42
Data publicarii: Joi 01 Decembrie 2016 16:02
Categorie: Internaţional
Elvetia, steag pe Jungfrau

Ambele camere ale legislativului elvetian au votat o masura prin care limiteaza accesul strainilor la piata fortei de munca, fara a stabili insa cote de imigranti.

Consiliul de Stat, camera superioara a parlamentului elvetian a votat pe 1 decembrie un proiect de lege prin care rezidentii elvetieni au prioritate la angajare fata de lucratorii straini, inclusiv cei din UE - iar vineri 16 decembrie, proiectul a fost aprobat de ambele camere ale legislativului.

Initiativa privind introducerea unor cote de migratie din UE a fost avansata de Partidul Popular Elvetian, de extrema dreapta, si aprobata prin referendum popular. Insa parlamentul a votat o varianta de compromis ce stipuleaza ca toate firmele trebuie sa anunte locurile de munca vacante autoritatilor si sa dea explicatii acestora in cazul in care refuza angajarea de rezidenti elvetieni someri. Politicienii elvetienivor astfel sa limiteze imigratia dinspre tarile Uniunii Europene fara a provoca o polemica cu Bruxelles-ul.

Elvetia reprezinta un model pentru ceea ce s-ar putea intampla in Marea Britanie dupa Brexit, scrie Reuters. "Ceea ce e e important pentru Comisia Europeana e sa nu existe discriminare intre cetatenii europeni si cetatenii elvetieni", a afirmat o purtatoare de cuvant a Comisiei intr-o conferinta de presa. Ea a refuzat sa faca vreun comentariu inainte ca actul legislativ final sa fie adoptat.

Daca Bruxelles-ul va considera ca legea pune restrictii liberei circulatii, ar putea sa anuleze mai multe acorduri care ii usureaza Elvetiei comertul cu UE in sectoare care inseamna 7% din economie. Diplomatii citati de Reuters nu se asteapta ca Bruxellesul sa ia masuri atat de drastice, decat daca Elvetia anuleaza formal acordul cu privire la libera circulatie care a intrat in vigoare in 2002.

Partidul Popular Elvetian, de extrema dreapta, cea mai mare formatiune din parlament, a sustinut in van ca rezultatul referendumului din 2014 sa fie respectat si legea doptata in forma initiala. Phillip Mueller, membru al camerei superioare a parlamentului si artizanul masurii votate joi, a afirmat ca relatiile bilaterale cu UE nu ar trebui supuse niciunui risc. Alegatorii elvetieni ar putea sa fie chemati din nou la urne pentru a alege intre relatii stranse cu UE si limitarea imigratiei, a anuntat guvernul in octombrie.

Guvernul Elvetiei a adoptat in aprilie o ordonanta care prevede accesul pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari de la 1 iunie 2016. Protocolul privind extinderea liberei circulatii a persoanelor din Bulgaria si Romania, asa-numitul protocol II al ALCP, este in vigoare de la 1 iunie 2009. Acesta prevede o liberalizare progresiva a conditiilor de acces la piata muncii elvetiana pentru cetatenii din cele doua state membre ale UE.

Elvetia a prelungit in doua randuri, in 2011 si in 2014, restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari. Aceste restrictii au la baza un sistem de prioritate a muncitorilor, controlul prealabil al conditiilor de remuneratie si munca si un sistem de contingente.

Proportia cetatenilor bulgari si romani in randul populatiei straine care locuieste in Elvetia este foarte mica: la finalul lui 2015, aceasta era de 0,9%, adica 18.364 de persoane.

Elvetia, steag pe Jungfrau Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Local.ch

Motivul pentru care o firma din Romania prefera sa isi faca fabrica in Elvetia. Ce probleme are patronul in tara
Motivul pentru care o firma din Romania prefera sa isi faca fabrica in Elvetia. Ce probleme are patronul in tara
Cea mai bogata tara din Europa a liberalizat piata muncii pentru romani si bulgari. Numarul muncitorilor a crescut cu 1000%
Cea mai bogata tara din Europa a liberalizat piata muncii pentru romani si bulgari. Numarul muncitorilor a crescut cu 1000%
Elvetia le-a refuzat cetatenia unor tinere musulmane din cauza INOTULUI. De ce sportul a fost mai important ca religia
Elvetia le-a refuzat cetatenia unor tinere musulmane din cauza INOTULUI. De ce sportul a fost mai important ca religia
VIDEO PROTVPLUS.RO
demolari
Autoritățile italiene au început demolarea unor vile construite ilegal la periferia Romei. Ale cui erau
Noi detalii în cazul arestării președintelui grupului Renault - Nissan
Masacru în Afganistan. Cel puţin 40 de morți şi peste 60 de răniți într-un atentat sinucigaş
Depozit întreg dărâmat print-un efect de domino după ce un raft a fost atins de un motostivuitor. VIDEO
Un preot catolic a jucat la păcănele banii parohiei. Ce a constatat când a verificat contul
Șase persoane au căzut cu liftul în gol 84 de etaje. Ce au pățit
California
Patru zile de ploi torenţiale, după incendiile devastatoare din California. Riscul major la care sunt expuși oamenii
Putin a cerut întărirea armatei şi flotei ruse, în vederea unui conflict cu NATO
Atac în fața Poliției din Bruxelles. Atacatorul ar fi strigat „Allahu akbar”
Orașul care în 40 de ani s-a transformat din sat de pescari în una din cele mai bogate metropole din lume
Accident feroviar lângă Barcelona. Un mort și 50 răniți, după ce un tren a deraiat
Bradul de Crăciun al Casei Albe, adus cu trăsura de la sute de kilometri depărtare