Romanii risca sa nu se mai poata angaja in Elvetia. Parlamentul de la Berna a votat restrictii pentru angajatii din tarile UE
Ambele camere ale legislativului elvetian au votat o masura prin care limiteaza accesul strainilor la piata fortei de munca, fara a stabili insa cote de imigranti.
Consiliul de Stat, camera superioara a parlamentului elvetian a votat pe 1 decembrie un proiect de lege prin care rezidentii elvetieni au prioritate la angajare fata de lucratorii straini, inclusiv cei din UE - iar vineri 16 decembrie, proiectul a fost aprobat de ambele camere ale legislativului.
Initiativa privind introducerea unor cote de migratie din UE a fost avansata de Partidul Popular Elvetian, de extrema dreapta, si aprobata prin referendum popular. Insa parlamentul a votat o varianta de compromis ce stipuleaza ca toate firmele trebuie sa anunte locurile de munca vacante autoritatilor si sa dea explicatii acestora in cazul in care refuza angajarea de rezidenti elvetieni someri. Politicienii elvetienivor astfel sa limiteze imigratia dinspre tarile Uniunii Europene fara a provoca o polemica cu Bruxelles-ul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Elvetia reprezinta un model pentru ceea ce s-ar putea intampla in Marea Britanie dupa Brexit, scrie Reuters. "Ceea ce e e important pentru Comisia Europeana e sa nu existe discriminare intre cetatenii europeni si cetatenii elvetieni", a afirmat o purtatoare de cuvant a Comisiei intr-o conferinta de presa. Ea a refuzat sa faca vreun comentariu inainte ca actul legislativ final sa fie adoptat.
Daca Bruxelles-ul va considera ca legea pune restrictii liberei circulatii, ar putea sa anuleze mai multe acorduri care ii usureaza Elvetiei comertul cu UE in sectoare care inseamna 7% din economie. Diplomatii citati de Reuters nu se asteapta ca Bruxellesul sa ia masuri atat de drastice, decat daca Elvetia anuleaza formal acordul cu privire la libera circulatie care a intrat in vigoare in 2002.
Partidul Popular Elvetian, de extrema dreapta, cea mai mare formatiune din parlament, a sustinut in van ca rezultatul referendumului din 2014 sa fie respectat si legea doptata in forma initiala. Phillip Mueller, membru al camerei superioare a parlamentului si artizanul masurii votate joi, a afirmat ca relatiile bilaterale cu UE nu ar trebui supuse niciunui risc. Alegatorii elvetieni ar putea sa fie chemati din nou la urne pentru a alege intre relatii stranse cu UE si limitarea imigratiei, a anuntat guvernul in octombrie.
Guvernul Elvetiei a adoptat in aprilie o ordonanta care prevede accesul pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari de la 1 iunie 2016. Protocolul privind extinderea liberei circulatii a persoanelor din Bulgaria si Romania, asa-numitul protocol II al ALCP, este in vigoare de la 1 iunie 2009. Acesta prevede o liberalizare progresiva a conditiilor de acces la piata muncii elvetiana pentru cetatenii din cele doua state membre ale UE.
Elvetia a prelungit in doua randuri, in 2011 si in 2014, restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari. Aceste restrictii au la baza un sistem de prioritate a muncitorilor, controlul prealabil al conditiilor de remuneratie si munca si un sistem de contingente.
Proportia cetatenilor bulgari si romani in randul populatiei straine care locuieste in Elvetia este foarte mica: la finalul lui 2015, aceasta era de 0,9%, adica 18.364 de persoane.
Sursa: Local.ch
Etichete: romani, ue, lege, elvetia, angajari, referendum, forta de munca, imigrație,
Dată publicare:
01-12-2016 16:02