Riposta la care nu s-a așteptat. Pentru prima dată de când e la putere, Putin a fost dat în judecată de un demnitar

Ultima actualizare: 27-05-2020 14:18
Riposta la care nu s-a așteptat. Pentru prima dată de când e la putere, Putin a fost dat în judecată de un demnitar
Getty

Un important demnitar rus, destituit de către preşedintele Vladimir Putin în luna ianuarie din cauza mai multor controverse, a contestat decizia concedierii sale la cea mai înaltă instanţă judiciară din Rusia, prima astfel de afacere în peste 20 de ani.

 

La 20 mai, Mihail Ignatiev, fost lider al Ciuvaşiei (regiune situată la 700 km est de Moscova), a depus în faţa Curţii Supreme a Federaţiei Ruse contestaţia sa împotriva decretului semnat de Putin.

Judecătorii vor examina acest dosar pe 30 iunie, conform unui document difuzat pe website-ul Curţii Supreme.

Aflat la conducerea Ciuvaşiei din 2012 până la începutul lui 2020, Ignatiev a fost concediat la 29 ianuarie după ce, în timpul unei ceremonii pentru predarea de noi vehicule serviciilor de pompieri, a ridicat cheile unei autospeciale deasupra capului unuia dintre pompieri, care a trebuit să sară pentru a le apuca.

Înregistrarea video cu gluma respectivă, redistribuită mai ales de către principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a suscitat numeroase reacţii de indignare pe reţelele de socializare online.

După mai multe zile de polemici, Kremlinul a anunţat că Mihail Ignatiev a fost demis ca urmare a ”pierderii încrederii”, precizând că a fost numit un preşedinte interimar al Ciuvaşiei. 

Cu o zi înainte, Ignatiev fusese exclus din partidul prezidenţial Rusia Unită.

 

Ignatiev cerea lichidarea jurnaliștilor

 

Mihail Ignatiev s-a făcut remarcat la mijlocul lui ianuarie prin declaraţii în care îndemna la ”lichidarea” jurnaliştilor şi a bloggerilor critici la adresa puterii ruse.

Potrivit media ruse, este vorba despre primul caz de acest fel adus în faţa justiţiei de la venirea la putere a lui Vladimir Putin, în anul 2000.

Două afaceri similare au avut însă loc în anii '90, în mandatul preşedintelui Boris Elţîn.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO