Rezultate oficiale la alegerile din Marea Britanie. Victorie uriașă pentru Brexit. Corbyn e „slab, indecis, nepatriot”

×
Codul embed a fost copiat

Victorie uriaşă a conservatorilor la alegerile parlamentare din Marea Britanie.

Premierul britanic Boris Johnson a obţinut o victorie răsunătoare la alegerile legislative anticipate de joi, Partidul Conservator trecând pragul de 326 de locuri din cele 650 ale Camerei Comunelor, potrivit rezultatelor oficiale parţiale publicate vineri.

După numărarea rezultatelor în aproape toate circumscripţiile electorale - 647 din 650 -, conservatorii deţineau 363 de mandate de deputaţi, ceea ce confirmă o largă majoritate conservatoare şi deschide calea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie, aşa cum a promis Johnson.

Boris Johnson a primit undă verde pentru realizarea Brexit

 

Prim-ministrul Boris Johnson a sărbătorit vineri dimineață victoria Partidului Conservator în alegerile anticipate, numind-o cea mai mare victorie conservatoare din ultimii 40 de ani.

Citește și
alegeri parlamentare uk
Alegeri în Marea Britanie. Boris Johnson s-a ascuns de presă într-un frigider
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Conservatorii nu au mai beneficiat de un asemenea nivel de control în parlament de la Margaret Thatcher.

Marea Britanie s-ar putea rupe după alegerile în care conservatorii, susţinători ai BREXIT, au obţinut o victorie clară. Premierul Scoţiei cere un nou referendum pentru independenţă.

Naționaliștii au câştigat în jur de 50 dintre cele 59 de mandate alocate Scoţiei în parlamentul Regatului Unit. Un sondaj recent arată că Scoţia ar vota pentru independenţă dacă Regatul Unit iese din Uniunea Europeană.

Nicola Sturgeon, liderul Partidului Național din Scoția: „Scoțienii au spus răspicat la urne că nu-l vor pe Boris Johnson premier și nu doresc Brexitul. Și vor să decidă chiar ei soarta Scoției. Iar Boris Johnson nu are dreptul să se pună de-a curmezișul!”

Dacă Partidul Conservator a depăşit cu mult numărul de mandate obţinut la scrutinul din 2017, principala formaţiune a opoziţiei, Partidul Laburist, a suferit în schimb un recul dureros, ajungând la doar 203 mandate faţă de 262 la alegerile de acum doi ani.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că rezultatul alegerilor parlamentare din Marea Britanie este „foarte bun” pentru românii care locuiesc acolo, precizând că premierul britanic Boris Johnson a dorit un Brexit cu acord.

Mulţi dintre alegători, dar şi analiştii, dau vina pe Jeremy Corbyn pentru rezultatul dezastruos al Partidului Laburist.

Liberal-democraţii şi naţionaliştii scoţieni, ambele formațiuni anti-Brexit, au obţinut scoruri mai bune. Dar nu pot forma o majoritate care să împiedice ieşirea Regatului din Uniune.

Eliminarea incertitudinii care umbrea piețele financiare a dus lira sterlină la un maximum al ultimilor 4 ani.

Aprecierea monedei britanice contrastează cu deprecierea de peste 10%, înregistrată imediat după referendumul pro-Brexit din iunie 2016.

Donald Trump îl felicită pe Boris Johnson pentru victorie

 

„Felicitări lui Boris Johnson pentru victoria foarte bună! Marea Britanie și Statele Unite vor fi libere să încheie un acord comercial masiv după Brexit. Acest acord are potențialul să fie mult mai mare și mai profitabil decât ar fi putut fi făcut cel cu Uniunea Europeană”, a scris Trump pe Twitter, la puțin timp după anunțarea rezultatelor oficiale.

 

Boris Johnson salută „mandatul puternic” obţinut la alegeri pentru a realiza Brexitul

 

Premierul conservator Boris Johnson a salutat vineri faptul că a obţinut „un nou mandat puternic pentru a realiza Brexitul” în urma alegerilor legislative anticipate care au avut loc joi, relatează AFP.

În timp ce partidul său conservator este creditat cu o mare victorie de un sondaj la ieşirea de la urne, Boris Johnson a fost reales ca deputat al circumscripţiei Uxbridge şi South Ruislip, în marea suburbie a Londrei, cu un scor în creştere comparativ cu cel obţinut la alegerile anterioare din 2017.

Corbyn se declară „foarte dezamăgit” şi anunţă că nu îi va conduce pe laburişti la următoarele alegeri

 

Liderul Partidului Laburist britanic, Jeremy Corbyn, a declarat vineri că este „foarte dezamăgit” de rezultatele alegerilor legislative anticipate care au avut loc joi în Regatul Unit, adăugând că nu va „conduce partidul la următoarele alegeri”.

Adresându-se după anunţarea realegerii sale în circumscripţia londomeză Islington North, Corbyn a precizat că doreşte ca partidul său să înceapă „să reflecteze asupra rezultatului alegerilor şi a viitorului politic”, în contextul în care laburiştii au suferit o înfrângere grea.

Israelul salută o „victorie a valorilor” în faţa urii şi antisemitismului

 

Israelul a salutat vineri victoria Partidului Conservator  drept un „punct de cotitură” în lupta împotriva urii şi antisemitismului, relatează AFP.

„Nu este pur şi simplu o victorie politică, este în primul rând o victorie a valorilor”, a declarat ministrul israelian de externe, Israel Katz.

Şeful diplomaţiei israeliene a menţionat că, deşi campania a fost marcată de „spectrul antisemitismului”, „populaţia britanică a votat masiv împotriva lui, ceea ce este ilustrativ pentru valorile şi istoria britanice”.

„Felicitări prietenului Boris Johnson pentru această victorie istorică. Este o zi mare pentru poporul britanic şi pentru prietenia noastră”, a comentat pe Twitter premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Cetățenii din Marea Britanie, mulțumiți de rezultate

 

Rezultatele exit-poll-ului, făcute publice imediat după închiderea urnelor în Regat, au dat Partidul Conservator condus de actualul premier drept câstigător fără drept de apel, cu un număr aproape dublu de mandate față de următorii clasați, laburiștii.

Susținător conservator: „Sunt foarte mulţumit, însă acesta este doar un exit-poll, trebuie că aceste rezultate să se transforme în realitate.”

Susținător conservator: „Poporul britanic a votat în 2016 ieşirea din Uniunea Europeană, ar fi trebuit să facem asta atunci, nu am făcut-o, şi e timpul să încheiem cu toată această incertitudine."

Keith Schofield, susținător conservator: „Această majoritate e minunată, (Boris Johnson, n.r.) poate să le spună liderilor UE "Uite, vreau să ieşim fără acord, dacă ne faceţi probleme vom ieşi fără niciun acord." Nu avem nevoie de acord, UE ne consideră nişte fraieri."

În tabăra laburiștilor, rezultatul a provocat un șoc.

Rachel Rollinson, susținător al Partidului Laburist: „În acest moment mă simt devastată, şocată.”

Carl Cullanani, susținător Partidul Laburist: „E o înfrângere istorică pentru laburişti, e probabil cel mai slab rezultat din 1935 încoace. E o recunoaştere copleşitoare a planului lui Boris Johnson pentru ţara noastră.”

Laburistul Jeremy Corbyn a promis o „revoluție industrială verde” și miliarde de lire serviciilor publice, mai ales în domeniul sănătătii, care suferă după anii de austeritate conservatoare. De asemenea, s-a angajat să negocieze un acord mai bun pentru Brexit și vorbea despre un nou referendum.

Tim Bale, profesor de politică, Universitatea Queen Mary din Londra: „E perceput drept slab, indecis, nepatriot, prea blând cu terorismul și infracționalitatea, drept cineva care pur și simplu nu se poate decide în privința Brexitului. Iar toate astea sunt foarte nocive pentru laburiști.”

Cât despre Boris Johnson, a fost foarte activ în campanie: a făcut plăcintă și gogoși, a boxat, a jucat fotbal și a spulberat cu un buldozer un fals zid simbolizând „impasul” Brexitului.

Tony Travers, Professor in the School of Public Policy LSE: „Este un politician neobișnuit, în sensul că greșelile și slăbiciunile lui sunt percepute drept autenticitate. Am ascultat fascinat o femeie intervievată de un reporter TV. Întrebată dacă are încredere în Boris Johnson, ea a ras și a răspuns: "Nu am încredere în Johnson, dar îmi place de el.".”

Sandra Peat, alegător al Democraților Liberali: „Sunt descurajată, resemnată. Cred în democraţie şi în voinţa poporului. Dar mi se pare că totul e atât de departe de voinţa poporului şi de nevoile lui. Nu mai e nimic clar.”

În cazul în care conservatorii se vor bucură de majoritate în Camera Comunelor, Boris Johnson rămâne premierul Marii Britanii, iar șansele că Regatul să iasă din Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020 - cu sau fără un acord - au crescut exponențial.

Franţa salută o „clarificare” pentru Brexit

 

Victoria clară a premierului Boris Johnson în alegerile legislative britanice, anunţată de sondajele efectuate la ieşirea de la urne, ar trebui să permită o „clarificare” privind Brexitul, a afirmat vineri secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin.

„Alegerile, dacă se confirmă rezultatele la ieşirea de la urne, ar trebui să permită deţinerea unei majorităţi clare în Parlament, ceea ce ne-a lipsit în Regatul Unit de câţiva ani”, a menţionat ea.

Parlamentul britanic urmează să se pronunţe asupra acordului negociat între Londra şi UE care prevede realizarea Brexitului la 31 ianuarie şi pe care Boris Johnson nu a reuşit să-l ratifice până acum.

„Aceste alegeri ar trebui să permită realinierea poporului britanic, a guvernului şi a parlamentului, care au fost disociaţi de prea mult timp”, a adăugat oficialul francez.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Alegerile parlamentare s-au încheiat în Regatul Unit. Majoritate covârșitoare pentru conservatori
Alegerile parlamentare s-au încheiat în Regatul Unit. Majoritate covârșitoare pentru conservatori

ALEGERI PARLAMENTARE ÎN REGATUL UNIT. Bitanicii au votat  joi la alegerile anticipate parlamentare, acestea fiind cruciale pentru soarta Brexit-ului.

Alegeri în Marea Britanie. Boris Johnson s-a ascuns de presă într-un frigider
Alegeri în Marea Britanie. Boris Johnson s-a ascuns de presă într-un frigider

ALEGERI PARLAMENTARE ÎN MAREA BRITANIE. Britanicii sunt chemați joi la urne, pentru a decide noua componență a Parlamentului, principala miză fiind legată de Brexit.

Anunț important pentru românii din UK. Planul lui Boris Johnson după alegeri
Anunț important pentru românii din UK. Planul lui Boris Johnson după alegeri

Premierul britanic Boris Johnson a promis să reducă nivelul imigraţiei dacă Partidul Conservator va câştiga alegerile din 12 decembrie.

Boris Johnson, încrezător că va câștiga alegerile anticipate
Boris Johnson, încrezător că va câștiga alegerile anticipate "dure" dinaintea Brexit-ului

Cu Brexit-ul amânat, deocamdată cel mai târziu până la 31 ianuarie 2020, partidele politice din Marea Britanie se pregătesc pentru alegeri anticipate.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.