Relațiile mafiei române din Cancun cu demnitarii mexicani. Un politician, bănuit că a colaborat cu o rețea de interlopi

11-02-2021 19:55


Presupusele legături ale mafiei române din Cancun cu demnitarii mexicani fac victime în lumea politică.

Un lider al Partidului Verde Ecologist Mexican a fost demis imediat ce s-a aflat că se numără printre cei care au conturile înghețate de autoritățile mexicane. El este bănuit că a colaborat cu rețeaua de interlopi condusă de românul Florian Tudor, zis Rechinul, acuzată că a furat cu carduri clonate sute de milioane de dolari.

Din cauza acestei anchete, peste 100 de turiști români plecați în vacanță nu au putut intra în Mexic și au fost opriți pe aeroportul din Cancun.

Jose de la Pena Ruiz de Chavez este primul politician mexican care plătește cu funcția pentru presupuse legături cu interlopii români. El era liderul Partidului Verde Ecologist din regiunea Quintana Roo, unde se afla și orașul Cancun, locul unde anchetatorii mexicani spun că și-a stabilit baza de operațiuni ilegale românul Florian Tudor, zis Rechinul.

Alejandro Dominguez, jurnalist: „Acest bărbat, Jose De La Pena Ruiz de Chavez, a fost destituit din funcția sa de președinte al Partidului Verde Ecologist din statul Quintana Roo, dar rămâne totuși deputat local, deși se presupune că el ar avea cele mai strânse legături cu gruparea criminală.”

Partidul Verde Ecologist din Mexic nu a reprezentat niciodată o forță politică puternică. S-a remarcat însă de fiecare dată prin diverse alianțe de conjunctură, care i-au dat acces la funcții și putere. Oricum, spun anchetatorii mexicani, atracția pentru legături primejdioase cu mafia română de pe Riviera Maya, așa cum a fost denumită gruparea lui Rechinu, o aveau mai mulți politicieni din toate partidele principale din Mexic.

Astfel, numele unor foști guvernatori sau deputați locali se află, de asemenea, pe lista celor care au acum conturile blocate, iar anchetatorii cred că interlopii români le-au oferit acestora importante sume de bani, ca să închidă ochii la ilegalitățile pe care banda le derula în 14 din cele 32 de state mexicane.

Rene Bejarano, un alt politician important care se pregătește să candideze acum pentru un nou post de deputat, este de asemenea bănuit că are o contribuție în protejarea rețelei de infractori a lui Florian Tudor. El s-a grăbit însă să dezmintă informațiile pe contul său de Twitter. A recunoscut totuși că îi cunoaște și că a colaborat cu doi dintre mexicanii aflați acum în vizorul anchetatorilor, dar spune că a întrerupt orice legătură cu aceștia de câțiva ani.

Pe de altă parte, o investigație a jurnaliștilor de la Milenio Noticias a reconstituit unul dintre cele mai mari jafuri pe care le-a dat banda lui Rechinu.

Alejandro Dominguez, jurnalist: „Unul dintre cele mai impresionante jafuri ale acestei bande de români de pe Riviera Maya este cel pe care l-au comis la una dintre cele mai importante bănci din Mexic: BBVA. Este un jaf pe care l-au dat pe 16 și 17 martie 2017, când în doar 24 de ore au retras din bancomate 150 de milioane de pesos."

Acesta este unul dintre cele mai mari și mai îndrăznețe jafuri ale bandei de români din Mexic, documentate de anchetatori până acum. În mod fără precedent, cardurile au fost contrafăcute în așa fel încât le-au permis interlopilor să scoață oricâți bani, fără să mai existe limita de retragere. La un calcul reiese că ei au retras deci 6 milioane 250 de mii de pesos pe oră sau 104 mii de pesos, adică puțin peste 5.000 de dolari în fiecare minut.


VIDEO PROTVPLUS.RO