Reacția lui El Chapo după ce și-a aflat sentința. Gestul făcut către soția sa

Ultima actualizare: 18-07-2019 10:14

Faimosul traficant de droguri, mexican, Joaquín Guzmán, zis "El Chapo" a fost condamnat la închisoare pe viață și a primit încă o sentință adițională de 30 de ani de închisoare. În plus i se vor confisca 12,6 miliarde de dolari.

Guzman, în vârstă de 62 de ani, fusese declarat vinovat în februarie, după un proces cu juraţi care a durat 11 săptămâni. Mai mulţi foşti asociaţi ai inculpatului au încheiat acorduri de cooperare cu procurorii, după care au depus mărturii fără precedent despre modul de operare al organizaţiei criminale respective.

El Chapo a spus că este torturat zilnic
 

La audierea de miercuri pentru stabilirea pedepsei, El Chapo a declarat instanţei, prin intermediul unui translator, că detenţia sa în Statele Unite este "o tortură psihologică, emoţională şi mintală, 24 de ore pe zi" şi că SUA "nu sunt mai bune decât în orice altă ţară coruptă".

Reacția avocatului său după sentință
 


Un avocat al său a reacționat după sentință, declarând presei americane, că procesul lui El Chapo ”nu a fost corect” și că acestuia nu i s-a oferit șansa să se apere.
 

Cine îi vor fi colegi de închisoare lui El Chapo 
 

Guzman va fi transferat la o închisoare federală de maximă siguranță din Colarado unde se află închiși Theodore Kaczynski, cunoscut și ca Unabomber, care a dus o campanie de atentate cu bombă prin poștă și Djohar Țarnaiev, un terorist kirghiz, care, împreună cu fratele său, Tamerlan Țarnaev, este autorul atentatului de la maratonul din Boston din 15 aprilie 2013.
 

El Chapo, ultima dată când își vede soția

La anunțarea sentinței Joaquin "El Chapo" Guzman era zâmbitor la tribunal când și-a salutat avocații și a întrebat ”Y mi esposa?” (n.r. ”Și soția mea?”). Atunci când a văzut-o în al doilea rând i-a trimis un sărut și s-a bătut cu mâna de două ori în dreptul inimii în timp ce se uita la ea.

Emma Coronel Aispuro i-a returnat sărutul. În timpul audierii de miercuri, lui El Chapo i-a tremurat vocea de mai multe ori, notează CNN. După sentință, El Chapo, la fel, i-a trimis sărutări prin aer soției. Potrivit avocaților săi, s-ar putea ca cei doi să nu se mai vadă.

 

12,6 miliarde de dolari confiscate - valoarea drogurilor vândute de El Chapo
 

La pedeapsă s-a adăugat confiscarea a 12,6 miliarde de dolari, au anunţat procurorii. Ei au susţinut că suma reprezintă valoarea drogurilor vândute; revista Forbes l-a inclus la un moment dat pe Guzman printre cei mai bogaţi oameni din lume.

Cartelul de narcotraficanţi Sinaloa - numele unui stat din federaţia mexicană - este cunoscut ca unul din cele mai mari şi mai violente din Mexic.

Ca şef, Guzman a fost considerat vinovat de introducerea în Statele Unite a unor cantităţi de ordinul tonelor de cocaină, heroină şi marijuana, cu flote de avioane şi ambarcaţiuni. El şi-a construit reputaţia de traficant în deceniul 1980, săpând tuneluri pe sub frontiera dintre Mexic şi SUA.

În anii 1990 şi 2000, şi-a consolidat puterea după războaie sângeroase cu rivalii şi a ajuns până la urmă la conducerea cartelului. Sistemul criptat de comunicaţii al traficanţilor utiliza servere secrete aflate în Canada.

El Chapo este deţinut în prezent în Centrul Corecţional Manhattan din New York, o închisoare cu aspect de fortăreaţă. Luna trecută, judecătorul Cogan i-a respins mexicanului cererea de timp suplimentar pentru exerciţii fizice pe acoperiş, după ce procurorii au argumentat că există riscul unei evadări.

Înainte de a fi arestat ultima oară în 2016, Guzman a evadat de două ori din închisori de maximă securitate din Mexic. În ianuarie 2017, el a fost extrădat în SUA, pentru a fi judecat; a fost primul lider criminal mexican care a preferat un proces în locul unei recunoaşteri a vinovăţiei, care i-ar fi putut aduce o pedeapsă mai mică.

În ciuda căderii lui El Chapo, Sinaloa a fost anul trecut cel mai mare distribuitor de droguri în SUA dintre toate cartelurile mexicane, potrivit DEA (U.S. Drug Enforcement Administration, serviciul american antidrog).

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO