Audierea fostului sef FBI si efectele ei. Senator democrat: "A fost ca o poveste dintr-un un roman cu spioni"

Ultima actualizare: 12-06-2017 06:54

Audierea-maraton a fostului sef FBI, James Comey, continua sa faca valuri la Washington. "A fost ca o poveste dintr-un un roman cu spioni", a caracterizat marturia un senator democrat.

Altii spera ca este punctul de pornire al procedurii de demitere a presedintelui.

Printre cele mai socante dezvaluiri se numara aceea ca hackerii rusi au comis sute de atacuri informatice menite sa influenteze alegerile prezidentiale si ca Administratia Trump ar fi mintit in mod deliberat pentru a denigra activitatea FBI. "Suntem sub asediu", a fost reactia lui Donald Trump, in timp ce avocatul sau a negat toate acuzatiile.

James Comey"Administratia (Trump) a ales sa ma defaimeze pe mine si, mai important, FBI-ul, afirmand ca este o organizatie in deriva, ca are o conducere slaba si ca si-a pierdut increderea in liderul sau. Toate acestea au fost minciuni."

Audierea de 3 ore a fost urmarita cu un interes comparabil cu cel de la marile evenimente sportive. Fostul director FBI povesteste de ce a simtit nevoia sa faca rapoarte dupa intalnirile cu Trump.

Unul dintre cele mai gustate monente a fost acela in care Comey a detaliat una dintre intalnirile cu Trump.

James Comey: "M-a sunat la birou si m-a intrebat daca am timp sa iau cina cu el in acea seara. I-am spus : Da, domnule... Apoi am inchis telefonul, mi-am sunat sotia si am anulat o intalnire cu ea, trebuia sa o scot la restaurant."

Senator: "Asta e probabi una dintre cele mai bune scuze din toate timpurile, pentru a anula o intalnire."

James Comey: "Daca ma gandesc mai bine, am pierdut timpul pe care trebuia sa il petrec cu sotia mea. Ar fi trebuit sa stau cu ea.."

Cu acelasi umor a raspuns la insinuarile lui Trump, cum ca discutiile lor ar fi fost inregistrate.

In privinta amestecului Rusiei in alegerile din Statele Unite de anul trecut, Comey a fost transant.

Senator: "Puteti să estimaţi câte tentative de intruziune au fost?"

James Comey: "Probabil sute, ar putea fi peste o mie, dar, în orice caz, de ordinul sutelor."

Democratii au comparat marturia cu actiunea palpitanta a unui roman de spionaj.

Pe multi, dezvaluirile de ieri i-au dus cu gandul la scandalul Watergate, care a dus la demisia presedintelui Richard Nixon. Expertii le tempereaza asteptarile.....

Peter Brill, avocat: "Intrebarea importanta este nu daca a fost vorba de obstructionarea justitiei, ci se se va intampla de acum inainte. Avem un Congres dominat de republicani, care au majoritatea in Camera Reprezentantilor si Senat, iar singurii care pot vota asupra demiterii este Congresul... Asa ca nu vor exista urmari."

Intr-o prima reactie, presedintele Donald Trump a spus ca n-a incercat niciodata sa intervina in desfasurarea anchetei. Si a negat ca i-ar fi cerut loialitate fostului director FBI, asa cum a declarat Comey.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO