Proteste violente în mai multe state, de Ziua Femeii. Ce solicitări au activistele
Ziua Femeii a fost marcată duminică, în nenumărate oraşe ale lumii, cu marşuri mai mult sau mai puţin violente.
În Paris, de exemplu, activistele organizaţiei FEMEN şi-au făcut apariţia la bustul gol.
În Pakistan, un stat conservator de altfel, manifestările organizate de grupările feministe au fost marcate de contra-manifestaţii ale partidelor islamiste.
Iar în Mexic, zeci de femei s-au îmbrâncit cu scutierii şi au spart vitrine.
În centrul Parisului, zeci de militante ale mişcării feministe FEMEN, îmbrăcate sumar în combinezoane şi dotate cu măşti, mănuşi şi ochelari de protecţie, au "dezinfectat" în mod simbolic străzile de ceea ce au numit "virusul patriarhatului", care răpește drepturile femeilor peste tot în lume.
Participantele au aprins fumigene şi au stropit trotuarul cu o soluţie albă, înainte să fie alungate de poliție.
În altă parte a capitalei franceze, câteva sute de femei au participat la un marş în care au cerut ajutorul guvernului pentru a proteja drepturile femeilor din toată ţara. Au scandat împotriva violenţei domestice şi a inegalităţilor salariale.
Julia Parbotin, Trade Union Syndicate: ''Guvernul ar trebui să ofere resurse pentru planificarea familială, adăposturi pentru femeile victime ale violenței, chiar și resurse umane pentru prevenirea bărbaților violenți, salarii egale. Nu e posibil ca-n secolul 21 să avem inegalități legate de salarii.''
Manifestaţii similare au avut loc şi în alte ţări. În Londra, printre participantele la marşul de Ziua Internaţională a Femeii a fost şi actriţa Natalie Dormer.
În alte ţări, evenimentele dedicate Zilei Femeii au fost marcate de tensiuni.
În capitala Mexicului, grupuri de femei mascate au spart vitrinele magazinelor, au aprins focuri pe străzi şi s-au ciocnit cu forţele de ordine.
În Pakistan, mai multe organizaţii conservatoare au depus cereri în instanţă pentru interzicerea manifestaţiilor şi în unele cazuri au ameninţat că le vor bloca forțat.
În capitala pakistaneză Karachi, principalul partid islamic a organizat propria manifestație, la care au participat doar bărbați.
În Kyrgyzstan, câteva zeci de femei care participau la un protest neautorizat în centrul capitalei Bishkek au fost atacate de bărbaţi mascaţi care le-au rupt bannerele şi pancartele.
Poliţiştii au săltat mai multe persoane din ambele tabere dar, potrivit martorilor, femeile reținute au fost mai numeroase.
La nivel mondial, Ziua Femeii a început să fie sărbătorită în 1977, dar îşi are originile în Rusia sovietică.
Pe 8 martie 1917, femeile din fabricile din Sankt Petersburg au intrat în grevă generală, cerând pâine şi încheierea primului Război Mondial. Şapte zile mai târziu, ţarul Nicolae al II-lea a abdicat.