Procedura de destituire a lui Trump. Nancy Pelosi a cerut redactarea actului de acuzare


Ultimul update: Joi 05 Decembrie 2019 21:55
Data publicarii: Joi 05 Decembrie 2019 17:28
Categorie: Stiri externe
nancy pelosi

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul american, Nancy Pelosi, a cerut joi oficial Congresului să redacteze actul de acuzare în cadrul procedurii de impeachment împotriva preşedintelui Donald Trump.

„Cer astăzi preşedintelui (comisiei judiciare a Camerei Reprezentanţilor, Jerry Nadler) să iniţieze redactarea articolelor de punere sub acuzare”, a spus Pelosi.

„Democraţia noastră este în joc (...). Preşedintele nu ne lasă altă opţiune decât să acţionăm, întrucât el încearcă din nou să corupă alegerile în beneficiul său personal”, a mai afirmat ea.

„Faptele sunt incontestabile: preşedintele a abuzat de putere în beneficiul său personal pe seama securităţii noastre naţionale, condiţionând un ajutor militar şi o întâlnire crucială în Biroul Oval de anunţarea unei anchete împotriva rivalului său politic”, explică lidera democraţilor.

Donald Trump critică decizia lui Nancy Pelosi

 

„Democrații radicali, care nu fac nimic, tocmai au anunțat că vor continua destituirea pentru NIMIC. Deja au renunțat la „chestiile” ridicole ale lui Mueller, așa că acum își ridică pălăriile la două apeluri telefonice complet potrivite cu președintele ucrainean.

Asta înseamnă că actul mai mult decât important și rar folosit de destituire va fi folosit rutinier pentru ataca viitori președinți. Nu asta au avut în minte Fondatorii noștri. Partea bună e că Republicanii nu au fost niciodată mai uniți. Noi vom câștiga!”, a transmis Trump prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.

 Preşedintele Trump a scris anterior, tot joi pe Twitter, că „democraţii au înnebunit” şi le-a cerut să-l pună sub acuzare „acum” şi „repede”, pentru a avea parte de o judecată „echitabilă” în Senat.

În situaţia în care Camera Reprezentanţilor, unde democraţii sunt majoritari, adoptă destituirea lui Trump, decizia finală revine Senatului, unde republicanii deţin majoritatea.

Casa Albă: „Democraților ar trebui să le fie rușine”

 

Într-o primă reacţie după acest anunţ, Casa Albă a transmis pe Twitter prin intermediul purtătoarei de cuvânt Stephanie Grisham că lui „Nancy Pelosi şi democraţilor ar trebui să le fie ruşine” pentru această decizie.

„Aşteptăm cu nerăbdare un proces echitabil în Senat”, a adăugat ea.

Ce acuzații îi sunt aduse președintelui Donald Trump

 

Conform democraţilor, care au iniţiat procedura de impeachment (destituire şi punere sub acuzare) împotriva lui Donald Trump, acesta ar fi exercitat în interes personal presiuni asupra Ucrainei pentru a relua o investigaţie în care era vizat şi Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, acesta din urmă fiind cel mai probabil contracandidat al său la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Hunter Biden a lucrat începând din 2014 pentru compania ucraineană din sectorul gazelor Burisma. Această societate a fost la acea vreme ţinta unei anchete conduse de un procuror a cărui demitere a fost cerută atunci Kievului de către Joe Biden, pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupţiei.

Trump crede că motivul real al acestei cereri a fost de fapt investigaţia condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreşedintelui Joe Biden şi i-a sugerat într-o convorbire telefonică actualului preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, să acţioneze în privinţa acelei anchete.

Nancy Pelosi dă asigurări că nu îl urăște pe Donald Trump

 

Nancy Pelosi a dat asigurări joi că nu îl urăşte pe preşedintele Donald Trump, dar l-a acuzat de „laşitate” şi „cruzime” în unele politici, într-o conferinţă de presă cu final tensionat care a avut loc după ce a cerut oficial Congresului să redacteze actul de acuzare în cadrul procedurii de impeachment împotriva liderului de la Casa Albă.

La finele conferinţei de presă, un reporter a întrebat-o dacă îl urăşte pe Trump, argumentând că mulţi republicani susţin că procedura de destituire a preşedintelui are la bază o ostilitate faţă de acesta. Pelosi, vizibil indignată, a răspuns că nu urăşte pe nimeni.

„Am crescut într-o casă catolică. Noi nu urâm pe nimeni, pe nimeni în această lume. Aşa că să nu mă acuzaţi”, a replicat lidera democrată.

Ea l-a acuzat în schimb pe Trump că este „laș”, pentru că nu a luat măsuri împotriva violenţelor cu uz de arme de foc, „crud”, pentru că încearcă să-i priveze de drepturi pe imigranţi şi că neagă existenţa schimbărilor climatice, subliniind însă că este vorba de aspecte care trebuie reglementate în cadrul unor alegeri, în timp ce procedura de destituire vizează împiedicarea abuzului de puteri prezidenţiale, conform Constituţiei SUA.

„Acum e vorba de Constituţia Statelor Unite şi despre faptele care au dus la încălcarea de către preşedinte a jurământului de învestire”, a insistat Pelosi, subliniindu-şi spusele cu bătăi în podium.

„Ca o catolică ce sunt, mă deranjează faptul că aţi folosit cuvântul ură într-o propoziţie care se referă la mine. Eu nu urăsc pe nimeni. Aşa am fost crescută, cu inima plină de iubire şi mă rog întotdeauna pentru preşedinte. Aşa că nu vă puneţi cu mine când vine vorba de astfel de cuvinte”, a adăugat preşedinta Camerei Reprezentanţilor.

Donald Trump a răspuns la aceste comentarii într-o altă postare pe Twitter, afirmând că „Nancy Pelosi a avut o criză de nervi” şi că de fapt aceasta „urăşte” realizările administraţiei lui.

„Urăşte că vom avea în curând 182 de judecători noi grozavi şi multe altele. Recordurile de la bursă şi piaţa muncii. Spune că se roagă pentru preşedinte. Nu o cred deloc. Ajută-i pe oamenii fără adăpost din circumscripţia ta, Nancy. USMCA?” - a mai scris Trump, referindu-se la acordul comercial dintre SUA, Canada şi Mexic căruia democraţii, majoritari în Cameră, încă nu i-au dat undă verde.

Sursa: Agerpres

Când ar putea veni Donald Trump în România. Anunțul făcut de Iohannis de la Summitul NATO
Donald Trump, ironizat de liderii lumii la Summit-ul NATO. VIDEO cu discuțiile
Ancheta pentru destituirea lui Trump a adus „dovezi copleșitoare”. Reacția Casei Albe
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33