Primul interviu al sauditei fugită în Canada. Lucrurile „interzise” făcute în premieră

Ultima actualizare: 16-01-2019 19:20

Rahaf Mohammed al-Aunun, tânăra saudită care a ajuns în atenția presei internaționale după ce s-a încuiat într-o cameră de hotel din Thailanda, refuzând să revină acasă cu familia, a vorbit pentru prima dată despre experiența sa.

În urmă cu o săptămână, tânăra de 18 ani a primit azil în Canada, iar sâmbătă a aterizat în Toronto.

„Cred că numărul femeilor care vor fugi de administrația Saudită și de abuzurile regimului vor crește, mai ales din moment ce nu există niciun sistem să le împiedice. Sper ca povestea mea să încurajeze alte femei să fie curajoase și să își dorească libertatea. Sper că povestea mea va contribui la schimbarea legilor, mai ales că a căpătat vizibilitate”, a declarat Rahaf Mohammed al-Qunun în primul interviu, acordat pentru ABC Australia.

Qunun, studentă în primul an la universitate, a mărturisit că dorința sa de a deveni independentă și de a scăpa de abuzurile tatălui și fratelui a fost ceea ce a motivat-o să ia măsuri. A fugit de familie în timpul unei vizite în Kuwait, cu planul de a ajunge în Australia, pentru care obținuse o viză. În timpul escalei la Bangkok, însă, a fost reținută de autoritățile de imigrație thailandeze, care au cazat-o într-un hotel până la deportare în Arabia Saudită, scrie The Guardian.

Timp de șase nopți, cât a refuzat să părăsească camera, spune că s-a așteptat ca autoritățile saudite să „pătrundă în cameră și să o răpească”, astfel că s-a gândit inclusiv la posibilitatea de se sinucide.

„De aceea am lăsat o scrisoare de adio. Am decis să-mi iau viața înainte să fiu forțată să mă întorc înapoi. Voiam să scap de opresiune și de depresie, voiam să fiu independentă. N-aș fi putut să mă căsătoresc cu persoana cu care voiam eu sau să am jobul pe care mi-l doream”, a mai spus Qunun, care a folosit Twitterul pentru a-și face povestea cunoscută, ceea ce a stârnit un val de solidaritate la nivel global.

Inițial, tânăra de 18 ani a solicitat azil în Australia, dar Înaltul Comisariat pentru Refugiați al ONU a decis ca ea să fie trimisă în Canada, pentru ca aplicația sa să fie procesată mai repede.

„N-a fost decizia mea, a fost a celor de la ONU. Tot ce mi-am dorit a fost o țară care să mă protejeze. Astfel, prefer orice țară care mă poate proteja”, a adăugat ea.

Qunun profită deja de noile sale libertăți, astfel că a început să posteze diverse imagini pe Snapchat, care reflectă noul său stil de viață. Într-una dintre fotografii, tânăra pare să se bucure de un mic dejun canadian: „O, Doamne. Bacon!”

Într-o altă fotografie, ea și-a pozat ținuta care îi lasă la vedere picioarele, ceea ce i-ar fi fost interzis în Arabia Saudită, iar principala sa prioritate este aceea de a învăța limba engleză, scrie Daily Mail.

Cu toate acestea, fata nu se simte încă în siguranță. Din cauza amenințărilor cu moartea pe care le primește a fost angajat un agent de securitate care o protejează non-stop.

„Vede aceste amenințări, pentru că a părăsit islamul și s-a despărțit de familie, iar asta o sperie”, a spus Mario Calla, director executiv al Serviciilor de Imigrație.

Într-o conferință de presă, ea s-a declarat norocoasă. „Sunt una dintre cele norocoase. Știu că există femei care au dispărut după ce au încercat să fugă sau care nu pot face nimic ca să își schimbe condiția.”

Tatăl lui Qunun, care este guvernator în Arabia Saudită, cât și fratele ei au călătorit în Bangkok după ce aceasta a fugit de lângă familie, încercând să o aducă înapoi acasă. După ce fata a primit azil în Canada, familia a transmis într-un comunicat de presă că aceasta a fost dezmoștenită și a descris-o ca fiind „instabilă psihic.”

Totodată, Societatea Națională pentru Drepturile Omului din Arabia Saudită a acuzat, într-un comunicat de presă, țările străine care incită „tinerele delincvente saudite să se revolte împotriva valorilor familiilor lor și să fugă din țară, sub pretextul că le vor acorda azil.”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO