Primele imagini cu copiii salvați din peștera din Thailanda. Cum se simt cei 12 băieți

11-07-2018 16:13


Cei 12 băieți cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, blocați într-o peșteră din Thailanda cu antrenorul lor, timp de aproape trei săptămâni, au o stare de sănătate „bună”, deși au slăbit câte două kilograme.

Purtând măști chirurgicale și haine sterile, o parte dintre părinți și-au putut vedea copiii pentru prima dată, printr-un perete de sticlă, într-un mediu controlat atent, scrie CNN. Pentru moment, părinții nu pot să se apropie mai mult de copii, pentru că medicii se tem pentru sănătatea lor și că ar putea face infecții, a precizat doctorul Chaiyawej Thanapaisarn.

Oficialul a mai precizat, într-o conferință de presă, că trei băieți primesc îngrijiri medicale pentru un început de pneumonie, precizând că ar putea fi externați într-o săptămână.

„Procesul de recuperare va dura în jur de 30 de zile după ce vor fi externați”, a mai spus medicul.

Miercuri, ministrul Sănătății, Tongchai Lertvirairatanapong, a precizat că băieții au pierdut în jur de două kilograme, întrucât au stat în peșteră timp de nouă zile fără alimente și fără apă. Medicii spun că starea bună de sănătate a băieților se datorează antrenorului lor de 25 de ani, Ekkapol Ake Chantawong, un fost călugăr care a fost scos ultimul din peșteră.

„Trebuie să îl laud pe antrenor, pentru că a avut grijă de fotbaliști foarte bine”, a mai spus ministrul Sănătății.

Timp de nouă zile, până când salvatorii au ajuns la ei prima dată, copiii n-au mâncat nimic și au băut apă din peșteră, care i-a salvat. Autoritățile au mai precizat că unii dintre ei au cerut să mănânce ciocolată cu pâine, dar li s-au dat doar alimente similare cu laptele, care sunt bogate în proteine și nutrienți. 

Primele două grupuri scoase din peșteră și-au putut revedea părinții prin zidul de sticlă, însă cel de-al treilea grup nu a primit permisiunea, din cauză că încă li se fac teste medicale. Băieții au nevoie de cel puțin o săptămână pentru ca sistemul lor imunitar să își revină.

Și salvatorii sunt în spital. Ei au nevoie să se recupereze, după ce au petrecut o mare perioadă în apele reci, pentru a ajunge la băieți.

„Unii au infecții musculare, gripă, unii psihologi au fost desemnați să se ocupe de ei, pentru că au trecut prin momente stresante”, a mai spus ministrul Sănătății.

Tatăl unuia dintre băieți a declarat, pentru CNN, că fiul său Titun este „sănătos”: „Am început să plâng. Toată lumea plângea. Vreau să le mulțumesc celor ce mi-au salvat băiatul și l-au ajutat să aibă o nouă viață. E ca și cum s-ar fi născut din nou.”

Autoritățile thailandeze au publicat, miercuri, primele imagini cu băieții, din camera de spital în care sunt izolați.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO