Presa internațională scrie despre alegerile din România: ”Social-democraţii în frunte, dar extrema dreaptă în forţă”
Dincolo de granițe, publicațiile internaționale au marcat alegerile din Romania în articole care subliniază rolul unei posibile viitoare coaliții pro-occidentale.
În același timp, însă, sunt subliniate riscurile pentru democrație, asociate cu ascensiunea formațiunilor naționaliste și de extremă dreapta.
„Social-democraţii în frunte, dar extrema dreaptă în forţă” - titrează Agenția France Presse, care subliniază, la fel ca alte agnții de presă și publicații străine, că deși PSD a ieșit învingător la alegerile parlamentare, extrema dreaptă a reușit o incursiune puternică după alegeri, aruncând în incertitudine un stat membru al Uniunii Europene și NATO.
Alegeri 2024
21:03
Cum arată buletinele de vot pentru al doilea tur de scrutin de la prezidențiale. FOTO
20:58
Pîrvulescu: Sunt convins că Ciolacu vrea să fie premier. Matematica, favorabilă lui Georgescu. Lasconi depinde de votul PSD
19:42
Kelemen Hunor: UDMR o susține pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale
19:40
Marcel Ciolacu, după decizia CCR: „Românii au dat un cartonaș galben întregii clase politice”
Fără o alianță pentru guvernare a forțelor politice pro-occidentale, care să-i excludă pe extremiști, AUR poate ajunge la putere - atrage atenția AFP.
Partidele pro-UE și pro-NATO din România par să fi reușit să țină piept extremei drepte în alegerile parlamentare de duminică, însă forța votului radical sugerează că un candidat ultranaționalist, pro-rus, ar putea totuși câștiga președinția - scrie Politico.eu
Financial Times titreaza că există variante pentru formarea unui nou guvern fără grupuri naționaliste de extremă dreaptă, inclusiv o coaliție largă cu PSD sau o administrație de centru-dreapta minoritară. Cu toate astea...partenerii occidentali ai României sunt îngrijorați de soarta unui aliat-cheie în eforturile lor de a contracara invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
România este o piatră de temelie a strategiei NATO pentru Ucraina și locul celei mai mari baze planificate a alianței militare din Europa.
Votul pentru formațiunile extremiste sugerează că un candidat ultranaționalist, pro-rus are șanse să câștige președinția în România - observă Politico, după ce a remarcat, la randul sau, că partidele pro-europene par să fi ținut piept extremei drepte, în Parlamentul României.
În Marea Britanie, jurnaliștii de la The Guardian atrag atenția: Pe fondul nemulțumirii larg răspândite a alegătorilor față de costul ridicat al vieții și a corupției moștenite din partea partidelor tradiționale, extrema dreaptă, condusă de AUR, ar putea beneficia de confuzia care a erodat și mai mult încrederea în instituțiile statului.
Alegerile sunt văzute ca fiind critice pentru direcția viitoare a României, până acum un aliat de încredere al UE și NATO, cu o importanță strategică pentru sprijinul occidental oferit Ucrainei.
Țara a evitat, în mare parte, naționalismul, de la ieșirea din comunism în 1989, mentioneaza The Guardian.