Premierul britanic cere UE să accepte propunerile sale. "Se apropie momentul adevărului"

brexit
iStock

Boris Johnson susţine că Uniunea Europeană ar în întâmpinarea Marii Britanii pentru a ajunge la un compromis după propunerile sale de modificare a acordului pentru Brexit.

 

Premierul britanic Boris Johnson a declarat duminică faptul că Uniunea Europeană este cea care trebuie să vină acum în întâmpinarea Marii Britanii pentru a ajunge la o înţelegere de compromis după propunerile sale de modificare a acordului Regatului Unit pentru Brexit, relatează DPA.

"Eu văd aşa lucrurile: propunerile făcute publice în această săptămână înseamnă că noi, britanicii, am sărit în mijlocului râului şi ne îndreptăm spre o insulă", a scris Johnson într-un articol apărut în tabloidele pro-Brexit The Sun on Sunday şi The Sunday Express.

"Dacă vrem să ajungem la o înţelegere, este nevoie ca şi UE să sară în apă de pe partea sa şi să ni se alăture acolo, arătându-şi disponibilitatea de a accepta un acord pe care să îl poată sprijini şi parlamentul britanic", a spus el.

Citește și
Brexit
Alternativa la un Brexit fără acord propusă de Boris Johnson. Ce se va întâmpla cu Irlanda

Oficiali de rang înalt ai UE au respins propunerile lui Johnson şi i-au cerut să ofere câteva clarificări, situaţia graniţei irlandeze post-Brexit fiind în continuare punctul de blocaj.

Johnson a spus că votanţii "vor să meargă mai departe" de Brexit, insistând că Marea Britanie va părăsi blocul comunitar la 31 octombrie cu sau fără acord.

"Aşa că le spun prietenilor noştri europeni: folosiţi-vă de oportunitatea pe care o oferă noile noastre propuneri", a adăugat el, cerând Bruxellesului să se alăture Londrei "la masa negocierilor în spiritul compromisului şi al cooperării".

Ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, care urmează să aibă negocieri luni la Bruxelles, a spus că cele două părţi "se apropie de momentul adevărului".

"Marea Britanie şi UE trebuie să negocieze o nouă abordare privind chestiunea frontierei irlandeze. În caz contrar, trebuie să ieşim fără un acord", a scris Barclay în The Sunday Telegraph.

Planul pentru Brexit al premierului britanic, prezentat miercuri drept un "compromis just şi rezonabil", comportă mai multe aspecte "problematice", potrivit UE. Printre acestea, problema contoarelor vamale între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda vecină după Brexit şi dreptul de veto pe care doreşte să-l acorde Londra adunării legislative şi executivului nord-irlandez.

Întrebat la BBC cu privire la deschiderea Londrei de a face compromisuri asupra acestui ultim punct, ministrul britanic pentru Brexit a declarat că Londra "ar putea discuta" despre acest lucru. Principiul de a cere consimţământul Irlandei de Nord la acestei aranjamente ce prevăd o zonă de reglementare pentru bunuri în insula Irlanda este "o problemă-cheie", a declarat Barclay. Cu toate acestea, "în cadrul unor negocieri intensive, putem analiza şi discuta acest lucru", a declarat ministrul.

Citește și...
Marea Britanie vrea să devină un
Marea Britanie vrea să devină un "paradis fiscal" după Brexit. Reacţia liderilor europeni

Marea Britanie aşteaptă un răspuns oficial din partea Uniunii Europene, după ce guvernul Johnson a trimis o serie de propuneri, menite să deblocheze negocierile cu privire la Brexit.

Alternativa la un Brexit fără acord propusă de Boris Johnson. Ce se va întâmpla cu Irlanda
Alternativa la un Brexit fără acord propusă de Boris Johnson. Ce se va întâmpla cu Irlanda

Suspans la Londra, care aşteaptă o poziţie oficială din partea Uniunii Europene după ce guvernul Johnson a trimis o serie de propuneri menite să deblocheze negocierile cu privire la Brexit.

Brexit: Londra aşteaptă răspunsul UE la noua sa propunere
Brexit: Londra aşteaptă răspunsul UE la noua sa propunere

Londra a prezentat UE o propunere constructivă privind Brexitul şi acum doreşte să negocieze cu blocul comunitar detaliile pentru ajungerea la un nou acord de ieşire, a afirmat joi ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay.

Reacţia liderilor UE la
Reacţia liderilor UE la "oferta finală" făcută de guvernul britanic înainte de Brexit

Boris Johnson i-a scris miercuri preşedintelui Comisiei Europene oferindu-i ceea ce el numeşte un "compromis rezonabil" pentru modificarea acordului privind frontiera irlandeză

Recomandări
UE, reacție vehementă împotriva Rusiei: la ce va duce embargoul petrolului și cum va răspunde Putin
UE, reacție vehementă împotriva Rusiei: la ce va duce embargoul petrolului și cum va răspunde Putin

Din 5 decembrie, UE va introduce un embargo asupra petrolului din Rusia. În plus, vor fi introduse și restricții privind prețul maxim de achiziție al petrolului, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.

Volodimir Zelenski vorbește despre victorie, obținută „prin forţa unităţii noastre”
Volodimir Zelenski vorbește despre victorie, obținută „prin forţa unităţii noastre”

„Victoria este obținută tocmai prin forța unității” a spus Volodimir Zelenski sâmbătă, în timp ce vizita cu soția o expoziție.

CM 2022 | Argentina a învins Australia și este a doua echipă calificată în sferturi la Mondial
CM 2022 | Argentina a învins Australia și este a doua echipă calificată în sferturi la Mondial

CM 2022 | Olanda - SUA 0-0 | Duel puternic în primul meci din optimile de finală