Poluarea din China alunga specialistii strainii. La ce eforturi disperate recurg companiile pentru a-i convinge sa ramana
Economia chineza ar putea deveni curand cea mai mare a lumii, depasind-o pe cea americana. In mod normal, asta ar face din China un magnet pentru specialisti si oamenii de afaceri straini.
Poluarea este insa o problema din ce in ce mai mare in capitala si imprejurimi. In aceste conditii, dupa ce i-a atras pe straini cu economia infloritoare, Beijingul risca sa ramana fara ei. Expatilor pare sa le fie mai draga sanatatea decat cariera.
Problema aerului poluat este atat de mare incat mastile de protectie au devenit un accesoriu de zi cu zi si s-au impus pana si pe podiumurile de moda. Statisticile arata ca locuitorii Beijingului au ajuns sa-si petreaca 80% din timp in interior.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Dupa 8 ani petrecuti in China, unde si-au dezvoltat afacerea lor, Michael si Joanna se pregatesc sa se mute inapoi in America. Au stiut ca e timpul sa plece cand zilele cu smog au devenit mai multe si mai dese decat cele cu cer senin.
"Le-am zis fetelor sa se uite pe fereastra, ca e o zi superba. Au sarit in sus, bucuroase ca se pot juca afara. Ti se strange inima", spune Joanna Crain.
Companiile fac tot posibilul sa convinga strainii sa ramana. Le dau bonusuri pentru poluare, le platesc concedii in zone cu aer curat si le deconteaza cheltuielile pentru instalarea unor filtre de aer performante. Chiar si asa, tot mai putini specialisti straini sunt dispusi sa vina in China.
Sunt insa si unii care raman tocmai datorita poluarii, pentru ca pot scoate bani de pe urma ei.
"Am vrut sa vedem ce se intampla, daca incercam sa fortam aerul sa treaca prin filtru. Am pus un ventilator", spune Gus Tate, vanzator de filtre.
Asa si-a inceput Gus afacerea. Dar aparatele de purificat aerul nu ajuta decat in interior. O plimbare in parc este, uneori, greu de suportat.
"Mi se parea ca nu e suficient oxigen si chiar asa era. Ne-am intors acasa si am stat in pat toata ziua, uitandu-ne la filme. Asta nu e viata", marturiseste Michael Crain.
Guvernul chinez nu are sau nu vrea sa publice statistice oficiale despre numarul specialistilor straini care pleaca. Dar 48% dintre agentiile de recrutare spun ca au dificultati sa convinga strainii sa vina sa lucreze la Beijing, fata de numai 18 % in 2008.